Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пасечник.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
892.42 Кб
Скачать
    1. Типи уроків те методика їх проведення

У сучасній дидактиці та методиці викладання існує кілька підходів до класифікації уроків: за дидактичною метою, за метою організації пізнавальної діяльності, за основними етапами навчального процесу, за методами навчання, за способами організації навчальної діяльності учнів. Дидактична мета є однією з найважливіших складових процесу навчання і тому ми звернемося саме до цього критерію. При виборі типу уроку також враховуються такі умови: 1) зміст навчального матеріалу; 2) місце конкретної теми в загальному курсі; 3) можливість застосування тих чи інших методів. Кожен тип уроку має свою структуру, тобто етапи побудови уроку, їх послідовність, взаємозв’язки між ними. При викладанні основ економіки застосовуються наступні типи уроків:

  • вступні уроки;

  • уроки вивчення нового матеріалу;

  • уроки формування і вдосконалення вмінь і навичок;

  • уроки закріплення та застосування знань, умінь та навичок;

  • уроки узагальнення та систематизації знань;

  • уроки контролю і корекції знань, умінь і навичок;

  • комбіновані уроки.

Коротко зупинимось на загальній характеристиці кожного типу уроку та особливостях його проведення при викладанні курсу основ економіки.

Вступні уроки проводяться на початку навчального року. Вони слугують формуванню мотивації на засвоєння навчального матеріалу курсу, стимулюють зацікавленість учнів, яка у майбутньому може перерости у стійкий інтерес до економічної науки, показують значення цього предмету у практичній діяльності окремої людини і суспільства в цілому. Також на вступних уроках вчитель знайомить учнів з навчальною програмою, визначає основні розділи курсу і доводить вимоги щодо підготовки до уроків та критерії оцінювання навчальних досягнень учнів з основ економіки.

Уроки вивчення нового навчального матеріалу. Уроки цього типу використовуються на початку вивчення курсу основ економіки чи якогось розділу або окремих великих за обсягом тем. Вивчення нового матеріалу пропонується з багаторазовим повторенням на різних рівнях засвоєння. При цьому учні виконуються різноманітні завдання для закріплення знань, умінь і навичок. Основна структурна частина цих уроків – вивчення нового матеріалу. У зв’язку з тим, що новий матеріал йде великим змістовним блоком, його доцільно поділити на декілька частин (пунктів) і після вивчення окремих змістовних блоків провести узагальнення всієї теми. Далі йдуть етапи закріплення навчального матеріалу та пояснення домашнього завдання.

Уроки формування і вдосконалення вмінь і навичок мають за мету вирішення таких завдань: а) повторення і закріплення засвоєних раніше знань із застосуванням вже сформованих умінь та навичок; б) формування нових умінь та навичок; в) контроль рівня засвоєння нового навчального матеріалу з вдосконаленням знань, умінь та навичок. За своєю суттю – це уроки нестандартних активних форм навчання, що дає змогу проводити їх у вигляді рольових ігор, диспутів, інсценізацій, презентацій тощо.

Уроки закріплення та застосування знань, умінь та навичок. Для їх проведення необхідно, щоб в учнів вже був певний рівень попередньо засвоєних знань з економіки. Переважно уроки цього типу проводяться у формі практичних робіт. Ці роботи є засобом формування вмінь і навичок учнів у технології обчислення економічних показників, балансів, побудові різноманітних графіків. На практичних роботах учні опрацьовують статистичні матеріали, працюють з довідниками. При вивченні основ економіки передбачено виконання таких практичних робіт (якщо основи економіки вивчаються в обсязі 68 год.):

  • Установлення здатності речей задовольняти потреби.

  • Визначення структури потреб залежно від рівня доходів.

  • Побудова графіка виробничих можливостей економіки. Обчислення альтернативної вартості споживчих благ.

  • Складання графіків попиту і пропозиції. Зміщення кривих попиту і пропозиції під впливом нецінових чинників. Встановлення ринкової рівноваги.

  • Визначення можливостей поєднання діяльності малих і великих підприємств.

  • Встановлення прибутку підприємця за виручкою та витратами.

  • Побудова схеми лінійної та функціональної систем управління підприємством.

  • Сегментація ринку споживачів будь-якого товару.

  • Обчислення величин валового національного продукту за вихідними даними.

  • Установлення розміру податку на індивідуальний дохід певної величини з використанням прийнятої урядом схеми.

  • Установлення дохідної та витратної частин бюджету України за певний рік за вихідними даними.

  • Аналіз торговельного балансу України за статистичними даними.

  • Визначення змін валютного курсу залежно від: а) зростання (зменшення) купівельної спроможності валюти; б) зростання (зменшення) дефіциту платіжного балансу. країни.

Здобування знань, формування практичних вмінь та навичок тісно взаємопов’язані. Тому, деякі види практичних робіт виконуються на комбінованих уроках або уроках вивчення нового матеріалу протягом 5 – 15 хвилин. Вони є складовою частиною цих уроків. Декотрі практичні роботи узагальнюють одержанні знання на практиці. Такі практичні роботи виконуються на окремих уроках протягом 45 хвилин (у списку практичних робіт вони підкреслені).

Уроки узагальнення та систематизації знань спрямовані на вирішення двох основних дидактичних завдань а) перевірку і встановлення рівня оволодіння учнями теоретичного матеріалу теми, що вивчається; б) повторення, корекцію і більш глибоке осмислення навчального матеріалу; в) відтворення і узагальнення економічних понять і категорій. Їх проводять, коли виникає потреба у систематизації знань з окремих розділів. На таких уроків бажано використовувати додаткову літературу, відеофільми та ін.

Уроки контролю і корекції знань, умінь і навичок включають уроки перевірки та обліку знань, самостійні та контрольні роботи тощо. Проводяться вони, як правило, наприкінці вивчення великою теми або розділу. Зазвичай, спочатку – уроки корекції, а потім – контролю. Уроки цього типу призначені для корегування засвоєних учнями знань, умінь та навичок, контролю за рівнем засвоєння теоретичних знань та сформованістю вмінь та навичок.

Комбіновані уроки найпоширеніші у практичній діяльності вчителів загальноосвітньої школи. Структура цього уроку включає компоненти уроків різних типів. Наведемо орієнтовну структуру комбінованого уроку:

  1. вступна частина (повідомляється тема та завдання уроку, перевіряється готовність учнів до засвоєння нових знань, дається мотивація уроку)

  2. актуалізація опорних знань, що передбачає встановлення зв’язків між попереднім та наступним навчальним матеріалом;

  3. виклад нового матеріалу з застосуванням відповідних методів;

  4. закріплення щойно вивченого матеріалу та його узагальнення;

  5. домашнє завдання.

Комбіновані уроки доцільно проводити під час вивчення невеликих за обсягом тем або коли за змістом тема попереднього і поточного уроків тісно пов’язані. Бажано не зловживати цим типом уроку, щоб не перетворити навчання на стереотипне, що, звичайно, позначиться на ефективності навчального процесу.

Наведена коротка характеристика кількох типів уроку показує, що кожен урок має свою структуру, яка зумовлюється навчально-виховною метою уроку. В моделі уроку виділяють макроструктуру, що включає етапи проведення кожного уроку, та мікроструктуру – визначає методичні компоненти кожного етапу проведення уроку. Отже, урок економіки, незалежно від його типу, органічно поєднує два найважливіші компоненти навчального процесу: формування практично необхідних знань, умінь, навичок та раціональне використання сучасних технологій викладання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]