Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пасечник.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
892.42 Кб
Скачать
    1. Урок як основна форма організації навчання. Підготовка вчителя до уроку

В історії розвитку школи склалися різноманітні форми навчання. Вони були зумовлені: з одного боку – потребами суспільно-економічного розвитку, а з іншого – рівнем розвитку педагогічної науки. Впродовж тривалого періоду основною формою організації навчання є урок. Урок – це форма організації навчання в умовах класно-урочної системи навчання в загальноосвітніх школах, що характеризується строго встановленим обсягом навчальної роботи та порядком її виконання у рамках певного часу. Структура уроку та методика його проведення залежить від дидактичних цілей і завдань, котрі вирішуються в процесі викладання кожної теми. загальними вимогами щодо кожного уроку є:

- чітке визначення освітньої, виховної та розвиваючої мети уроку;

- реалізація в процесі викладання матеріалу дидактичних принципів навчання;

- ретельна підготовка до кожного уроку;

- врахування індивідуальних особливостей учнів: рівня інтелектуального розвитку, мотивації, ставлення до навчання, ступінь самостійності;

- чергування різноманітних методів і прийомів у ході уроку, щоб не допускати втоми і розумового перевантаження.

Результативність проведення уроку з економіки, насамперед, залежить від ретельної підготовки вчителя до кожного конкретного уроку, котра передбачає: а) визначення теми уроку, відповідно календарно-тематичного планування (див. попереднє питання); б) визначення основних питань теми; в) формування освітньої, виховної і розвиваючої мети уроку; г) складання плану-конспекту уроку; д) підготовка дидактичних засобів і матеріалів; є) підготовка обладнання, засобів навчання тощо.

Розробка уроку – це форма творчої методичної майстерності. Готуючись до уроку потрібно визначити структуру уроку, розробити детальний план-конспект, в котрому необхідно виділити опорний матеріал, враховуючи міжпредметні зв’язки, можливі запитання учнів, цікаві приклади. Поурочний план (план-конспект) містить таку інформацію: а) тема уроку, клас, дата проведення; б) методичний апарат уроку: мета і завдання уроку, визначений тип уроку; комплекс методів та методичних прийомів; навчальне обладнання та наочності; додаткові інформаційні джерела; в) хід уроку: його структура, план вивчення нової теми, зміст окремих елементів, орієнтовний розподіл часу на кожний структурний елемент уроку та ін.

При підготовці до уроку вчитель економіки аналізує зміст навчального матеріалу, виділяє головне та другорядне. Необхідно відібрати матеріал, котрий обов’язково потрібно висвітлити і пояснити. Основними принципами відбору матеріалу є: доцільність (матеріал сприяє досягненню мети уроку); врахування рівня підготовки учнів (якщо учні тільки почали вивчати економіку, то потрібно подумати якісь фактичні дані (життєві приклади, статистичні дані тощо). Також треба заздалегідь визначити, які наукові питання ввести в науковий обіг і як їх пояснити. Це особливо важливо, ще і з тої причини, що зустрічаються поняття, значення яких може сприйматися на побутовому рівні, або взагалі не сприйматися (ціна, вартість, попит, робоча сила та ін.). Вчитель орієнтується на наступне опитування й самостійну роботу учнів із літературою. (Загальне й принципове подати при поясненні нового матеріалу, а конкретний матеріал як складову частину загального можна запланувати на самостійне опрацювання учнів). Можна виділити такі етапи підготовки до уроку:

  1. Аналітичний: аналізується тема, формулюються основні питання й відповіді на них. Результат: розробляється теоретична концепція уроку.

  2. Стратегічний: формулюються цільові установки, завдання, формулюються тези. Результат: підготовлені тези уроку.

  3. Тактичний: підбираються факти, аргумент, ілюстрації. Визначаються форми і методи роботи, а також прийоми та засоби активізації учнів. Результат: загальний план та композиція уроку.

  4. Редакційний: редагується матеріал, заміняються незрозумілі слова, роз’яснюються терміни, зменшуються повтори, штампи. Результат: повністю відредагований план-конспект уроку, текст, якого потрібно прочитати в голос.

  5. Робочий: проведення уроку.

  6. Контрольно-підсумковий. Зміст цього етапу самоаналіз; результат: виправлений план-конспект уроку

Від якості підготовки вчителя до уроку залежить ефективність роботи самого вчителя, рівень засвоєння навчального матеріалу учнями, формування у старшокласників інтересу до економічних знань і відповідно рівень їхньої економічної культури.

У процесі уроку реалізуються усі компоненти навчального процесу: засвоєння, удосконалення, використання та перевірка нових знань вмінь і навичок, також на уроці завжди мають бути реалізовані всі ланки процесу навчання:

  1. постановка пізнавального завдання (що буде вивчатися);

  2. мотивація (чому це треба вивчати, знати і вміти);

  3. відбір змісту, встановлення послідовності його викладання;

  4. використання методичних засобів і прийомів.

Для того, щоб вийти за межі репродуктивного засвоєння потрібно при викладанні навчального матеріалу викликати певну реакцію, стимулювати реакцію учнів, забезпечити зворотній зв’язок через розв’язання проблемних ситуацій, нестандартних задач тощо. Тому, протягом усього уроку має відбуватися мотивація вчителем навчально-пізнавальної діяльності учнів. Вона спрямована на формування і розвиток в учнів пізнавальних інтересів, потреб в економічних знаннях, самовдосконаленні. Відомо, що при механічному запам’ятовуванні в перші півгодини людини забуває 40% одержаної інформації, наступного дня зберігається 34%, через 3 дні – 25%, через місяць – 21% одержаної інформації. Як стверджують психологи для повного закріплення знань необхідно зробити не менше 300 зворотних зв’язків (треба дискутувати, обговорювати ідеї, малювати, розповідати, тобто робити все, щоб не забути).

Навчально-виховна мета уроку буде досягнута якщо: а) керування пізнавальною діяльністю учнів відбувається на основі загальних закономірностей і принципів навчання з урахуванням специфіки економічної науки; б) застосовується творчий нестандартний підхід вчителя до розв’язання економічних завдань відповідно принципів і функцій економічної науки; в) вибрані оптимальні методи викладання матеріалу; г) урок проводиться в атмосфері діловитості, змагання, стимулювання учнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]