Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пасечник.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
892.42 Кб
Скачать

5.1. Домашня самостійна робота учнів як складова процесу навчання

Домашня самостійна робота є основним, систематичним видом позакласних занять. Вона передбачає самостійне виконання учнями навчальних завдань після уроків. У зв’язку з тим, що домашню роботу учні виконують не тільки вдома, а й у школі, зокрема, в групах подовженого дня, то її ще називають самопідготовкою. Головна мета домашньої самостійної роботи – закріпити, розширити та поглибити знання, уміння й навички, що були отримані на уроці, розвинути індивідуальні здібності учнів, виробити їхні уміння самостійно вчитися. Необхідність домашніх завдань з основ економіки зумовлена тим, що, по-перше, у більшості загальноосвітніх навчальних закладів економіка вивчається тільки в 10-х класах, в обсязі 35 годин на рік (1 година на тиждень) і, відповідно, значна частина навчального матеріалу виноситься на самостійне опрацювання. По-друге, в умовах ринкової економіки, старшокласники отримують значну частину соціально-економічної інформації з різноманітних джерел і їм потрібно ці повідомлення осмислити, усвідомити, зіставити з власними знаннями. По-третє, знання, уміння й навички засвоюються не відразу, а через періодичне повторення. На уроках відбувається концентроване запам’ятовування і знання переходять в оперативну, короткострокову пам’ять. Для переходу знань у довгострокову пам’ять необхідно розосереджене засвоєння, що потребує виконання роботи відповідного обсягу. Засвоєння матеріалу, відпрацювання умінь і навичок відбувається індивідуально, в силу індивідуальних особливостей кожного учня. Самопідготовка організовується з урахуванням вимог навчальної програми з економіки, рівня розвитку учня та ґрунтується на його свідомості, активності й ініціативності. По-четверте, загальновідомо, що учні, які мають приблизно однакову успішність, витрачають на виконання домашнього завдання різний час. Всі ці вище визначені аспекти, зумовлюють необхідність самостійної домашньої роботи учням з економіки. Незважаючи на необхідність домашньої роботи, її обсяг повинен бути обмеженим (в 9 – 11 класах учні повинні витрачати на виконання домашньої роботи щоденно не більше 4 годин).

Домашня самостійна робота виконує різноманітні дидактичні функції, найважливішими серед яких є:

- закріплення навчального матеріалу, який опрацьовувався на уроці;

- узагальнення та систематизація знань;

- розширення та поглиблення знань і умінь, що були здобуті в класі;

- оформлення засвоєного матеріалу (укладання таблиць, схем);

- формування умінь самостійно опрацьовувати теоретичний матеріал, розв’язувати задачі, обробляти й аналізувати статистичний матеріал та економічну звітність, знаходити додаткову інформацію економічного змісту;

- виконання творчих робіт;

- ліквідація прогалин у знаннях;

- розвиток самостійності мислення, який сприятиме формуванню наукового економічного мислення й економічної культури.

Типовими недоліками виконання домашньої роботи учнями є: механічне запам’ятовування матеріалу, невміння організувати свій робочий час, виконання письмових, розрахункових завдань без попереднього вивчення теоретичного матеріалу.

Для того, щоб домашня робота була ефективною, учні повинні бути уважними і спостережливими, вміти запам’ятовувати, користуватися мисленевими операціями, цінувати і розподіляти час, фіксувати прочитане, побачене, почуте. Можна надати загальні рекомендації, дотримання яких, сприятиме оптимізації виконання домашньої роботи.

1. В учня повинно бути постійне спеціально обладнане місце для виконання домашнього завдання.

2. Бажано, щоб на виконання домашньої роботи щоденно відводився один і той же час.

3. Домашнє завдання необхідно виконувати в день коли воно було дано.

4. Виконання письмових завдань треба починати з повторення теоретичного матеріалу (роботи над матеріалом підручника).

5. При опрацюванні теоретичного матеріалу необхідно структурувати матеріал, виділяти головне і другорядне, визначати причини економічних явищ і процесів, визначати взаємозв’язки і взаємозалежності.

Вчителю необхідно дотримуватися нормативів максимального навантаження школярів, прогнозувати їхню домашню роботу, чітко планувати і своєчасно повідомляти на уроці зміст завдань, вдосконалювати взаємозв’язок між структурою уроку і домашнім завданням, проводити інструктаж щодо самопідготовки учнів. Педагог має забезпечувати диференційований підхід до визначення змісту й обсягу домашніх завдань з урахуванням індивідуальних особливостей учнів та їх інтересів; використовувати різноманітні творчі завдання; систематично перевіряти й оцінювати їх виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]