Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пасечник.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
892.42 Кб
Скачать

5.3. Форми роботи з обдарованими учнями з економіки

На сучасному етапі актуальним питанням педагогічної теорії і практики є створення системи роботи з обдарованою молоддю. Важливим кроком щодо вирішення цього питання стало прийняття Кабінетом Міністрів України Концепції Державної програми роботи з обдарованою молоддю на 2006 – 2010 роки. Найпоширенішими формами роботи з талановитою молоддю з основ економіки є Всеукраїнські та Міжнародні олімпіади з економіки, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт Малої академії наук, Всеукраїнський турнір юних економістів.

Олімпіади з основ економіки для учнів 9 – 11 класів проводяться згідно „Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади з базових і спеціальних дисциплін, турніри, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт та конкурси фахової майстерності” (наказ міністерства освіти України № 305 від 18.08.1998 р.). Цим положенням визначається порядок проведення, керівництво, організатори та координатори всеукраїнських учнівських олімпіад. Також, окреслюється порядок формування журі, складання завдань, склад учасників, хід проведення та нагородження переможців.

Олімпіади з основ економіки (як і з інших базових дисциплін) проводяться в чотири етапи:

  • І етап – шкільний (вересень – листопад поточного року);

  • ІІ етап – районний (міський) – проводиться у листопаді – грудні;

  • ІІІ етап – обласний (в Автономній республіці Крим – республіканські, у містах Києві та Севастополі – міські) – січень – лютий;

  • ІV етап – на державному рівні (березень – квітень).

Організатором і координатором Всеукраїнських учнівських олімпіад є Інститут змісту і методів навчання Міністерства освіти і науки України, на який покладається відповідальність за організаційно-методичне забезпечення проведення відповідних змагань. Для організації та проведення олімпіад створюються організаційні комітети, для складання завдань – комісії, до складу яких входять фахівці відповідної галузі, а для перевірки виконання завдань – журі. Для консультацій щодо розв’язання спірних питань в роботі журі (правильність перевірки та об’єктивність оцінювання робіт і визначення переможців олімпіад) призначаються експерти-консультанти. Переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових і спеціальних дисциплін визначають в особистій першості. За результатами ІV етапу олімпіад визначаються кандидати для участі у Міжнародних олімпіадах.

При підготовці учнів до участі в олімпіадах з економіки різних рівнів велике значення мають індивідуальні консультації. Вчителю доцільно розібрати з такими учнями завдання аналогічного туру олімпіади попереднього року, вказати на типові помилки та недоліки. Такий методичний розбір олімпіадних завдань можна знайти в журналі “Економіка та географія в школі”, „Економіка в школах України”, “Вісник Всеукраїнської Асоціації Викладачів економіки” та в спеціалізованій методичній літературі. Оскільки олімпіадні завдання охоплюють більш широке коло проблем, ніж шкільна програма, то треба звернути увагу учнів на необхідність опрацювання додаткової літератури з економіки. Під час проведення олімпіад журі звертає увагу на вміння учнів використовувати набуті теоретичні знання для аналізу економічних реалій сучасної економіки України. Заохочуйте учнів писати невеличкі економічні есе на теми: “Якби Міністром економіки України був я...”, “Чи справедлива ринкова економіка?” та інші.

Для залучення учнів до науково-дослідницької, експериментальної, конструкторської та винахідницької роботи в різних галузях науки, техніки. культури і мистецтва, а також виявлення, розвитку і підтримки обдарованої молоді, створення умов для її творчої реалізації та розширення наукового світогляду, організації її змістовного дозвілля Наказом Міністерства освіти і науки України від 09.02.2006 № 90 було затверджене Положення про малу академію наук учнівської молоді (попереднє Положення про малу академію наук і наукові товариства учнів датувалося 1994р.). Згідно положення, Мала академія наук учнівської молоді є профільним позанавчальним закладом, навчально-виховний процес у якому здійснюється за типовими навчальними планами і програмами, що передбачають індивідуальне навчання учнів у гуртках, групах та творчих об’єднаннях. До малої академії наук зараховуються учні від 14 років протягом навчального року (по мірі комплектування груп). Гурток (секція, група) з основ економіки входить до фізико-математичного відділу. Гуртки, групи та інші творчі об’єднання малої академії наук учнівської молоді класифікується за трьома рівнями, відповідно до рівня класифікації визначаються мета і перспективи діяльності творчого об’єднання, його чисельний склад. Обирається навчальна програма.

  • Перший рівень – початковий. Це творчі об’єднання, де учні здобувають загальні знання з основ наук, набувають навичок пошукової, дослідницької, експериментальної роботи, беруть участь у написанні творчих рефератів, визначають тему своєї пошукової, експериментально-дослідницької роботи.

  • Другий рівень – основний. Це творчі об’єднання, де вихованці здобувають знання, практичні уміння і навички для самостійного оволодіння науковими і технічними знаннями понад обсяги навчальних програм загальноосвітніх навчальних закладів; розвивають свої інтереси та нахили до наукових досліджень, творчої роботи за певною тематико; захищають творчі наукові роботи.

  • Третій рівень – вищий. Це творчі об’єднання за інтересами для учнів, які здійснюють дослідницьку, пошукову та експериментальну роботу з різних проблем науки; беруть участь у всеукраїнських та міжнародних наукових програмах та проектах, у масових наукових заходах (конкурсах, турнірах, конференціях), публікують свої роботи.

Учні (вихованці, слухачі) малої академії наук учнівської молоді можуть бути: слухачами, кандидатами в члени малої академії наук учнівської молоді (особи, які навчаються в гуртках, групах та інших творчих об’єднаннях основного рівня) та дійсними членами МАНУ (особи, які навчаються і гуртках і групах вищого рівня). За результатами навчання мала академія наук учнівської молоді видає своїм випускникам документ про позашкільну освіту, зразок якого затверджується Кабінетом Міністрів України.

Досить актуальними серед юних економістів МАНУ є дослідження державного регулювання доходів населення. Роль місцевих податків і зборів у доходах бюджету, особливості іноземного інвестування в економіку України. Роль малих підприємств в економіці Кіровоградщини та ін.

В останні роки значної популярності набувають Всеукраїнські турніри юних економістів, які проводяться Міністерством освіти і науки України відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри та конкурси. Турніри проводяться у формі рольової гри, що сприяє набуттю умінь розв’язувати складні економічні проблеми, доповідати, формулювати твердження та захищати власну думку в наукових дискусіях. У турнірі можуть брати участь команди, які складаються з 3 – 5 учнів загальноосвітніх навчальних закладів України, команди сформовані з учнів МАНУ та інших дитячих установ. Команду очолює капітан, який є її офіційним представником. Команди виступають у таких ролях: Доповідач, Опонент, Рецензент і Спостерігач, ролі змінються на різних етапах змагання за заздалегідь визначеною схемою). Доповідач викладає суть завдання, акцентуючи увагу на основних економічних ідеях і висновках. При цьому бажано використати ілюстративний матеріал (таблиці, графічні зображення, комп’ютерні презентації тощо) для кращого представлення власного бачення суті проблеми. Викладеної у запитанні. Доповідає один або два учасника команди. Опонент (один учасник команди критично аналізує доповідь, вказує на позитивні моменти виконання завдання та доповіді, але передусім визначає помилки та недоліки. У той же час виступ Опонента не повинен зводитися до викладання власного варіанту виконання завдання. Рецензент (1 учасник команди) дає загальну оцінку виступу Доповідача, об’єктивності виступу Опонента, суттєвості запитань і відповідей та коректності поведінки Доповідача та Опонента в ході дискусії. Спостерігач може брати участь лише у загальній дискусії команд.

Турнір проводиться за олімпійською системою у три етапи: чвертьфінал, півфінал та фінал. Для проведення турніру створюється оргкомітет, журі, експерт-консультант, ведучі та лічильна комісія. На кожному етапі проведенням змагань керує ведучій. Завдання розсилаються заздалегідь (до 20 червня поточного року), кількість завдань повинна становити 20, на фінальні змагання пропонується вісім завдань. Орієнтовний графік проведення етапів турніру: І етап (відбірковий) – жовтень; ІІ етап (Всеукраїнський) – листопад.

Команди самостійно працюють під час змагань, не допускаються консультації зі сторонніми особами, але команди можуть використовувати довідкові матеріали під час підготовки до виступів та дискусій. Правилами всеукраїнського турніру юних економістів (п.5.4) регламентується така схема розіграшу завдання.

1. Опонент пропонує Доповідачу задачу, Доповідач приймає чи відхиляє задачу (до 2 хв.).

2. Підготовка до доповіді (до 2 хв.).

3. Доповідь (до 7 хв.).

4. Уточнюючі запитання Опонента та Доповідача і відповіді ( до 2 хв.).

5. Підготовка до опонування (до 2 хв.).

6. Виступ Опонента (до 5 хв.).

7. Відповідь Доповідача на зауваження Опонента та дискусія між ними (до 3 хв.).

8. Уточнюючі запитання Рецензента до Опонента та Доповідача і відповіді (до 2 хв.).

9. Підготовка до рецензування (до 2 хв.).

10. Виступ рецензента (до 3 хв.).

11. Відповіді Доповідача та Опонента на зауваження Рецензента та дискусія між ними (до 5 хв.).

12. Загальна дискусія команд (до 5 хв.).

13. Уточнюючі запитання журі до команд (до 3 хв.).

14. Заключні слова Рецензента, опонента і Доповідача (до 2 хв.).

15. Виставлення оцінок (до 1 хв.).

16. Виступи членів журі та додаткові виступи (в разі необхідності) (до 5 хв.).

При підготовці учнів до участі у всеукраїнському турнірі юних економістів вчителю значну увагу треба приділити груповій роботі з майбутніми учасниками, використанню методик інтерактивного, комунікативного, кооперативного навчання, розглянути з учасниками команди методику підготовки і проведення диспутів і дискусій, технологію презентацій. При підготовці доцільно опрацьовувати різноманітні рольові, імітаційні, симуляційні та управлінські ігри. Велике значення на підготовчому етапі має опрацювання додаткової літератури з економіки. Досить серйозно треба поставитися до призначення капітану команди і розподілу ролей серед учасників команди. Наводимо приклади завдань, що винесені на Всеукраїнський конкурс юних економістів у 2008 році: 1) Якою є економічна система сучасної України; 2) Євро-долар: що переможе? 3) Запропонуйте критерії ефективності структури бюджету країни; 4) Соціальна відповідальність бізнесу перед суспільством. Чи можливий цей феномен в Україні? 5) Механізм і роль економічної мотивації навчальної діяльності школярів.

Контрольні запитання та завдання:

1. Запропонуйте приклади домашніх завдань, розрахованих на репродуктивне, реконструктивне і творче виконання.

2. Складіть пам’ятку учневі з психолого-педагогічними порадами щодо оптимізації виконання домашнього завдання.

3. Як зміст, характер та обсяги домашнього завдання впливають на розвиток та виховання учнів.

4. Охарактеризуйте специфіку навчальної діяльності учнів під час проведення екскурсій. За якими критеріями оцінюється результативність навчальної екскурсії?

5. Які відмінності роботи предметних гуртків і факультативів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]