Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ТВИД.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Профілактика неплідності самок і самців с/г тварин (2 год.)

Мета заняття: вивчити принципи проведення акушерсько-гінекологічної диспансеризації, як комплексної системи інтенсивного відтворення стада.

Оснащення заняття: підручники, практикуми, таблиці, методичні рекомендації документація первинного обліку тварин, індивідуальні картки диспансеризації тварин, інша документація.

Неплідність - це тимчасова або постійна втрата відтворної функ­ції внаслідок порушення правил годівлі, утримання, догляду, експлу­атації, штучного осіменіння та патології статевих органів.

За А.П. Студенцовим, самицю всіх видів сільськогосподарських тварин, що не запліднилася протягом місяця після родів, а молодих самок - через місяць після досягнення фізіологічної зрілості, слід вважати неплідними. На наш погляд, це відноситься лише до корів та кобил, а свинома­ток слід вважати неплідними, якщо вони не запліднилися через місяць після відлучення поросят; овець та кіз - через місяць після за­кінчення парувального сезону.

Отже, неплідною вважається корова, яка протягом 30 днів після родів, а телиця після досягнення фізіологічної зрілості організму (65-70 % маси корови даної породи, але не пізніше 18 місяців) не запліднилися.

За А. П.Студенцовим, розрізняють такі форми неплідності:

Самок Самців

1.Природжена

Природжений інфантилізм Природжений інфантилізм

Фримартинізм Крипторхізм

Гермафродитизм

2.Аліментарна неплідність виникає через:

- погану або надмірну годівлю, неякісний раціон;

- виснаження;

- ожиріння;

- дефіцит або надлишок мікро- та макроелементів, перетравного протеїну тощо;

- погану годівлю молодняку в період їх розвитку (аліментарний інфантилізм).

3.Експлуатаційна неплідність настає внаслідок великого фізичного навантаження жеребних кобил, скорочення строків сухостійного періоду, пропуск охоти з метою продовження лактаційного періоду тощо.

4.Кліматична неплідність виникає як наслідок недостатньої або надмірної інсоляції, несприятливого макро- і мікроклімату, порушень правил утримання тварин.

5.Симптоматична неплідність визначається як наслідок хвороб статевих та інших органів незаразного, інфекційного та інвазійного характеру.

6.Штучна неплідність поділяється на набуту і спрямовану.

6а.Штучно-набута неплідність обумовлюється порушеннями технології природного та штучного осіменіння самок; нашаруванням на безумовні статеві рефлекси умовних (порочних) рефлексів, порушеннями правил одержання, зберігання, транспортування сперми і вико­ристання сперми.

6б.Штучно-спрямована неплідність виникає при ізольованому утриманні самців і самок, при планових пропусках статевих циклів без осіменіння з метою продовження лактаційного періоду та при кастрації.

Отже неплідність - це біологічне явище, розміри якого можна визначати на кожний поточний день року, а причини виявляють акушерською і гінекологічною диспансеризацією стада та дослідженнями тварин.

Яловість - поняття господарсько-економічне. Яловою вважається самка, яка протягом календарного року не дала приплоду, а тому роз­рахунок розмірів яловості проводиться лише після закінчення кален­дарного року.

Зазначене не дозволяє протягом року контролювати стан відтво­рення.

Тому для одержання об'єктивної характеристики стану відтворення стада необхідно визначати розміри неплідності самок за перше півріччя і календарний рік.

Визначення розмірів неплідності проводять двома методами: підрахунком кількості днів неплідності за кожною твариною (за В.Я. Андрієвським), та за кількістю корово-днів у стаді (за Г.В. Звєрєвою зі співавторами).

Визначення розмірів неплідності корів за В.Я. Андрієвським проводиться підрахунком кількості днів неплідності у кожної корови господарства та визначення їх суми.

Для зручності підрахунків розмірів неплідності за В.Я. Андрієвсь­ким, необхідно враховувати такі дані:

- тривалість післяродового періоду - 30 днів;

- тривалість тільності - 285 днів;

- місяць приймається за 30О днів, а рік за 360 днів;

- міжотельний інтервал складає 315 днів (285 днів тільності та 30 днів післяродового періоду);

- дані про стан самки за минулий рік та на перше число будь-якого місяця поточного року.

Розміри неплідності за кожною коровою підраховуються у днях до отелу, між отеленнями та після отелу. Сума одержаних даних ви­значає загальну кількість днів неплідності.

Розміри неплідності до отелу визначають підрахунком кількості днів від 1 січня до дати отелу в минулому році і від цього числа від­німають 315 днів (міжотельний інтервал).

Кількість днів неплідності між отеленнями визначають таким ме­тодом. Визначають час міжотельного періоду і від нього віднімають 315 днів. Одержане число буде визначати кількість днів неплідності між отеленнями.

Розміри неплідності після отелення визначають шляхом підрахун­ку кількості днів після отелення, за виключенням 30 днів післяродо­вого періоду і строку вагітності.

Заходи боротьби з неплідністю та яловістю

Організаційно-господарські заходи зводяться до створення міцної кормової бази;- застосування прогресивних методів заготівлі, зберігання та використання кормів;

- забезпечення повноцінної годівлі тварин, особливо у сухостійний період;

- підтримання у тваринницьких приміщеннях оптимального мікроклімату, дотримання ветеринарно-санітарних вимог щодо тваринницьких ферм;

- організації (на засадах контракту з ветеринарними установами) диспансеризації тварин.

Зоотехнічні заходи передбачають:

- цілеспрямоване вирощування телиць, що забезпечує середньодобові прирости 700-800 г до 6-місячного віку, 700-750 г з 6 до 12-місяців і 600- 650 грамів у телят старших 12-місячного віку, з досягненням в 16-18 місяців живої маси 380-400 кг. Недотримання цих вимог приводить не лише до запізненого статевого і фізіологічного дозрівання телиць, а й до сповільнення у них ритму статевої циклічності, недостатнього розвитку геніталій, ускладненого перебігу у таких тварин вагітності та родів, сповільнення післяродової інволюції статевих органів;

- періодичні визначення поживності і якості кормів із внесенням відповідних змін у раціони годівлі тварин. Для компенсування нестачі вітамінів у зимово-стійловий період потрібно вводити сухостійним та після розтельним коровам вітамінні препарати;

- диференційовану фазову годівлю корів у відповідності з їх фізіологічним станом;

- зоогігієнічний контроль за мікрокліматом тваринницьких приміщень. У стійловий період температура повітря в корівнику повинна бути на рівні +8 - 10°С , відносна вологість - 80-85%; освітлення - 1:10 - 1:15. В складі повітря повинно бути вуглекислого газу не більше 0,25-30%, аміаку - 0,01 - 0,02 мг/л, сірководню

- 0,01 мг/л при швидкості руху повітря 0,2- 0,5 м/сек. Практикувати в стійловий період ультрафіолетове опромінення тварин, робити щоденно моціон корів та телиць;

- своєчасний запуск корів, окреме їх утримання та повноцінна годівля у сухостійний період.

- чітке дотримування інструктивних вимог в роботі пункту штучного осіменіння, своєчасне виявлення тварин в охоті і осіменіння їх в оптимальні строки при забезпеченні високого рівня асептики та антисептики.

Ветеринарні заходи

Ветеринарні заходи здійснюються шляхом організації акушерської та гінекологічної диспансеризації, спрямованої на своєчасне виявлення, профілактику та лікування захворювання органів розмноження та молочної залози у тварин, забезпечення високої відтворювальної здатності та молочної продуктивності, отримання від них здорового і життєздатного приплоду. Акушерська диспансеризація - це комплекс заходів, скерованих на забезпечення нормального перебігу вагітності, родів та післяродового періоду, а гінекологічна включає в себе комплекс діагностичних та лікувальних заходів по відновленню відтворної здатності неплідних корів. Акушерська та гінекологічна диспансеризація повинні бути безперервними і здійснюватися поетапно.

Основні форми обліково- звітної документації.

Картка акушерської та гінекологічної диспансеризації корів за

20.........рік

Корова................................. інд. №..........................

Закріплена за…………………..…………………….

Показники

Дата

Клінічні симптоми

Вжиті заходи

Дата останнього осіменіння

X

X

Дата запуску

X

X

Роди

Нормальні

3 затриманням посліду до 24 год.

Більше 24 год.

Післяродовий період

Стан геніталій

Через 24 год.

На 7-й день

На 14-й день

На 30-й день

На 60-й день

Осіменіння

X

X

Ректальне дослідження на вагітність

Очікуване отелення

X

X

Фактичне отелення

X

X