Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ТВИД.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Акушерські інструменти і техніка їх застосування.

Всі інструменти, які застосовують у ветеринарній акушерській практиці, залежно, від їх призначення поділяють на три групи:

  • допоміжні інструменти;

  • інструменти для відштовхування і витягування плода;

  • інструменти для фетотомії.

До допоміжних інструментів відносять петлепровідники, які використовують для обведення мотузки або дротяної пилки навколо будь-якої частини плода.

Петлепровідник Цвіка (довжи­ною 25 см) застосовують для обведення петлі навколо шиї, кінцівки чи тулуба плода. Петлепровідпик Афанасьєва меншого розміру, тому за його допомогою легко провести пет­лю між тісно прилеглими час­тинами плода. Петлепровідник Ліндгорста має форму еліптичного кільця з круглого не шліфованого заліза довжиною 14 см і шириною 4 см.

Рис. 1 Петлепровідннки: Цвіка (/); Афанасьєва (2); Ліндгорста (3) та акушерські костури — Гюнтера (4); Кюна; (5); Бейкера (6); Кайзера (7)

Інструменти для відштовхування плода (акушерські кос­тури) слід застосовувати обережно, під контролем введеної у матку руки, щоб захистити її від можливих травм.

Костур (клюка) Гюнтера виготовлений з металу, довжина - близько 1м, товщина 1-1,5 см, передній край має форму напівкру­глої виделки, а задній обладнаний ручкою. Впираючись костуром у груди, плече чи сідничну вирізку плода, його відштовхують у матку для виправлення неправильного членорозміщення, положення та пози­ції. Костур Кюна можна використовувати як для відштовхування, так і для виведення плода. Для цього на кінцях напівкруглої вилки є по одному отвору для мотузки. Костур Беккера передній кінець має кулясту форму, що захи­щає матку від пошкоджень. Костур Кайзера на передньому кінці рухомої конструкції є вилкоподібні виступи, що міцно фіксують ділянку плода, яку відштовхують, і запобігають сповзанню костура.

Рис.2 Акушерські петлі та вуздеч­ки (1); акушерські гачки Крея-Шоттлера (2), Афанасьєва(3), очні (4), Беккера (5), анальні (6); акушерські щипці - Таліха (7), Віта (8), Вальха (9), де Брюена для собак (10), Вейта (11), де Брюена для овець (12)

Інструменти для витягування плода. Основними інструме­нтами для виведення плода є акушерські мотузки, тасьма, очні гачки та щипці. Основним інструментом є акушерські петлі, що утворюються акушером з мотузок.

Акушерські мотузки або тасьми повинні бути гладенькими, міцними, товщиною 0,5-0,7 см і довжиною 2-3 м. Їх стерилі­зують кип'ятінням, просочують дезрозчином та змащують вазеліном. Менш придатна для цієї мети тасьма, яка сильно врізується у тканини плода і може сповзати.

Перед накладанням мотузки на ту чи іншу ділянку плода (кінцівку, голову, нижню щелепу) з неї роблять одинарну або подвійну петлю, недоуз­док. Іноді для накладання пе­тель користуються петлепровідниками. На кінцівки петлі накладають вище путових суглобів, на голову - за вушні раковини, щоб вона проходила через рот, або навколо голови плода із за­хопленням одного вуха. Петля на беззубий край нижньої щелепи застосовується на мертвому плоді для виправлення неправильного положення голови.

Рис. 3 Фіксація петлі на руці

А кушерські (очні) гачки є одинарні та подвійні або шарнірні – гачки Афанасьєва, Деккера та анальні гачки. Їх вводять у матку закритими і закріплюють за хребет, шию, крижі, шкіру та інші частини плода. Сила захоплення ними тканин плода зростає при натягуванні мотузки. Якщо гачок зри­вається, то не травмує тканин плода.

Очні гачки Гармса застосовують при неправильних розміщеннях голови плода. Живим плодам їх вводять лише у внутрішні кути очей, а мертвим - у будь-яку міцну тканину (шкіру, сухожилки, кісткові отвори). Перед введенням гачка до нього прикріплюють мотузку. Щоб уникнути травмування геніталій гачками, їх прикривають ки­стю руки.

Акушерські щипці застосовують тоді, коли не вдається вивести плід ін­шими прийомами. У великих тварин використовують щипці Талліха, у свиней – щипці Вітта, у овець – щипці де Брюйєна, у собак – більш придатні щипці Бейта, вікончасті пінцети та корнцанги.

Інструменти для фетотомії. Перстеневі ножі (Гюнтера, Тапкена, Гольвека) ви­користовують для розрізування м'яких тканин плода. При цьому перстень ножа надівають на середній палець, прикриваючи іншими пальцями лезо ножа при його введенні та виведенні з родо­вих шляхів.

Приховані ножі (Малькмуса, Афанасьєва) вводять у матку в закритому вигля­ді, попередньо прикріпивши до ручки мотузку. Натискаючи паль­цем правої руки на тупу поверхню ножа й потягуючи лівою рукою за мотузку, регулюють напрямок і глибину розрізу. Акушерські шпателі призначені для відокрем­лення шкіри від інших тканин при закритих методах фетотомії. Акушерські долота (Маркграфа, де Брюена) - для роздрібнення кісток при відокремленні хребта і голови плода. Акушерські пилки - ланцюгову і дротяну викорис­товують для розрізування шкіри, м'язової та кісткової тканин, обво­дячи їх навколо необхідної ділянки за допомогою петлепровідника та мотузки.

Рис. 4 Акушерські пилки:

а- дротяна пилка Ван-Стаа;

б - лан­цюговий ніж Ліндгорста;

в - ланцюго­вий ніж Маша

С кладні фетотоми відокремлюють кінцівки, голо­ву, розчленовують тулуб плода.

Фетотом Пфлянца складається з ланцюго­вого ножа, ланцюга, рами і зубчастої передачі. Фетотом Тігезена складається з двох з'єднаних між собою металевих трубочок, через які проходить дротяна пилка, вільний кінець якої попередньо обводять навколо тієї частини пло­да, яку потрібно ампутувати.

Фетотоми Афанасьєва та Аврутіса-Бесхлєбнова мають таку саму принципову будову, за винятком деяких конструк­тивних відмінностей. В останньому, зокрема, металеві трубки замі­нено гумовими.

Рис. 5 Фетотоми: 1- Пфлянца. 2- Тігезена; 3 - Афанасьєва. 4 -Аврутіса

Рис. 6 Акушерські ножі: перстеневі (1 –Гюнтера; 2 – Тапкена; 3 – Гольвека), приховані ножі (4,5 – Малькмуса; 6,7 – Афанасьєва) та акушерські шпателі (8).

Заняття № 16