Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ТВИД.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Характеристика штучних вагін

Зразок, автор, рік

Матеріал для виготовлення

Довжина, діаметр

Тиск у вагіні

Кількість води для заповнен.

Спермозбирач (характеристика)

Велика рогата худоба

Свині

Вівці

Коні

Заняття № 6

Одержання сперми від плідників (2 год.)

Мета заняття: вивчити способи одержання сперми від плідників сільськогосподарських тварин. Освоїти техніку одержання сперми від плідників. Внести данні в таблицю 1.

Оснащення заняття: Схеми, малюнки, таблиці, складові штучних вагін (циліндри, гумові камери, ебонітові крани, гумові кільця, утримувачі спермозбирачів, багаторазові та поліетиленові спермозбирачі, підставки для штучних вагін, кулі Річардсона, термометри, щітки, емальовані таці. 70 –ти % спирт, 0,9 % - ний розчин хлористого натрію, 2-3% розчин соди, ватно-спиртові тампони, серветки, скляні лійки.

Взяття сперми у бугая за допомогою штучної вагіни.

Спер­му у бугая звичайно беруть у манежі племпідприємства (станції) чи пункту штучного осіменіння.

У приміщенні за 0,5- 1 год. до взяття сперми розбризкують воду у повітря, зволожують підлогу і опромінюють приміщення бактерицидними лампами БУВ-30 чи ПРК-7. Шкіру плідника чистять щіткою, обмивають теплою водою і висушують. Також обмивають теплою водою мошонку плідника та зовнішні частини препуція, витирають їх насухо індивідуальним рушником чи серветкою, підв'язують за передніми кінцівками чистий сухий випрасуваний нагрудний фартух для накривання крупа підставної тварини під час стрибка. Сперму бугая беруть на поставленого у станок вола чи бугая (рідко-корови) або на механічне чучело у такій послідовності:

1. Беруть в праву руку підготовлену штучну вагіну і стають справа, трохи осторонь і ззаду від станка (але не біля крупа підста­вної тварини), уважно стежачи за плідником, якого підводять за допомогою палиці-водила.

2. Затримують бугая біля станка на 3-5 хв., не допускаючи грубого поводження з ним.

3. Як тільки плідник зробить стрибок на підставну тварину, приставляють вагіну до її крупа під кутом 40-45° до горизонтальної лінії спермоприймачем вгору; лівою рукою обережно захоплюють за шкіру препуцій, відводять статевий член дещо вбік і спрямовують його в отвір штучної вагіни. При цьому не можна торкатися рукою до статевого члена бугая, відводити його сильно вбік або надівати вагіну на статевий член. Все це гальмує статеві рефлекси.

Рис. 1 Положення штучної вагіни при взятті сперми у бугая

Замість підставної тварини можна використовувати ме­ханічні станки. Якщо сперма доброї якості, відокремлюють спермоприймач від вагіни і передають його в лабораторію, а вагіну передають в мийну кімнату; якщо сперма незадовільної якості, передають її ветеринарному лікареві для з'ясування причин і прове­дення відповідних заходів.

Для кращого закріплення умовних статевих рефлексів і збереження високої активності плідників, сперму у них слід брати завжди в один і той самий час (не раніше, як через 2 год. після годівлі та напування). У манежі треба підтримувати тишу; присутність сторонніх осіб забороняється. Перед взяттям сперми бугаїв прогулюють протягом 15-20 хвилин. До місця взяття сперми їх підводять лише тоді, коли всі підготовчі роботи виконані (приготовлено штучну вагіну, стоїть зафіксована підставна тварина або механічне чучело).

Сперму від бугаїв беруть суворо за графіком. Щоб плідники, від яких цього дня сперму не одержують не збуджувалися, їх випускають на прогулянку. При групових прогулянках бугаїв, не можна допускати їх стрибків один на одного.

Умови утримання щодо використання плідників мають забезпечувати їх нормальне здоров’я та високу статеву активність якомога триваліший час.

В племоб’єднаннях треба проводити заходи профілактики гальмування статевих рефлексів, а при виникненні захворювань плідників, їх треба своєчасно лікувати. При цьому категорично забороняється проводити ветеринарні маніпуляції в манежі чи в станку для взяття сперми. Для цього має бути спеціально обладнаний станок у ветеринарному блоці.

Взяття сперми у барана. Заводять у станок вівцю в охоті чи малоцінного барана-плідника. Взявши у праву руку штуч­ну вагіну і притримуючи вказівним і середнім пальцями спермоп­риймач, присідають навпочіпки справа біля станка із зафіксованою твариною. Штучну вагіну тримають під кутом 35-40° спермоприй­мачем догори. Під час стрибка барана на вівцю захоплюють обе­режно лівою рукою за шкіру препуцій і відводять статевий член трохи вбік, правою рукою підставляють штучну вагіну до крупа тва­рини і спрямовують статевий член у вагіну.

Після характерного поштовху барана, повертають штучну вагіну спермоприймачем донизу, відкривають кран, проводять решту ма­ніпуляцій так, як при взятті сперми у бугая.

Взяття сперми у жеребця. Використовують кобил в охоті. Щоб кобила не вдарила жеребця, їй одягають парувальну шлею. Хвіст кобили від ріпиці і до половини забинтовують і держать її за вуздечку. Виводять жеребця на поводах «в розтяжку». Підготовлену вагіну тримають з правого боку кобили. Садку жеребцеві дозволяють робити лише при добре вираженій ерекції статевого члена. Як тільки жеребець зробив садку на кобилу, підбігають до нього і спрямовують його статевий член у штучну вагіну. Після цього обома руками притискають вагіну до крупа кобили, притримуючи правою рукою спермоприймач

Взяття сперми у кнура. Вішають манометр від штучної вагіни на стіні чи на станку біля чучела на висоті 1,5 -1,8 м. Пропускають гумову трубку, яка з'єднує манометр з вагіною, під майданчик і ви­водять її через отвір під чучелом. Вставляють підготовлену вагіну в чучело і закріплюють так, щоб отвір вагіни збігався з отвором у задній частині чучела. Приєднують манометр до вагіни. Заганя­ють кнура у манеж і стежать за проявом у нього статевих рефлексів та за тиском у штучній вагіні.

Рис. 2 Чучело для взяття сперми у кнура: 1 - відкидна спинка; 2 - вагіна; 3 - термометр вагіни; 4 - розетка для вмикання струму; 5 - спермоприймач; 6 - гумка, що притискує вагіну; 7 - електропривод; 8 - упори для передніх кінцівок кнура; 9 - дерев’яний майданчик.

Ознаками еякуляції такі: у кнура припиня­ються парувальні рухи, він заспокоюється, хвіст його закручується догори, м’язи біля ануса ритмічно скорочуються.