Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ТВИД.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Штучне осіменіння кобил

Кобил осіменяють розрідженою або нерозрідженою спермою мануально (за допомогою стерильного еластичного гумового катетера, з'єднаного з 20-мілілітровим шприцом чи скляною ампулою) або ві­зуально (за допомогою скляного чи поліетиленого катетера та піх­вового дзеркала).

Мануальне осіменіння кобил за допомогою катетера.

Заводять кобилу в станок або надівають на неї парувальну шлею, забинтовують хвіст від кореня до половини ріпиці чистим полотня­ним бинтом і обмивають зовнішні статеві органи тампоном, змоче­ним чистою теплою водою.

Беруть із термоса баночку з охолодженою до 2-4°С спермою, витримують її 30 хв. при кімнатній температурі або підігрівають протягом 5-10 хв. у теплій воді при температурі 18 - 25 °С. Перевіряють рухливість сперміїв під мікроскопом. Не розріджена сперма допускається до осіменіння, якщо в 1 мл її міститься не менше 150 млн. сперміїв, а рухливість становить не нижче 5 балів; розріджену і збережену протягом двох діб сперму можна використовувати для осіменіння при рухливості сперміїв не менше 4 балів. Беруть чистий стерильний катетер і шприц, набирають у шприц сперму. Готують ру­ки до введення у статеві шляхи - обрізають коротко нігті, миють руки теплою водою з милом, витирають насухо чистим рушником і знезаражують спиртовим тампоном.

На праву руку надівають стерильну гумову чи поліетиленову ру­кавицю і зволожують її 0,9 %-м розчином натрію хлориду. У праву руку беруть звужений

кінець гумового катетера, затискають його між долонею і великим пальцем і вводять у піхву кобили (без піхво­вого дзеркала), прикриваючи вказівним пальцем отвір на кінці ка­тетера. Знаходять отвір шийки матки, визначають ступінь її роз­криття і спрямовують кінець катетера в її канал, просуваючи його лівою рукою у матку на глибину 10-15 см. Після цього помічник приєднує до вільного кінця катетера шприц (чи ампулу) зі спермою і, натискаючи на поршень, вводить її в матку. Необхідна доза сперми на одне осіменіння – 25-30 мл, кобилам ваговозних порід і тим, що недавно вижеребилися, – до 35-40 мл; мінімальна доза – 20 мл.

Після осіменіння кобили катетер виймають з піхви і дезінфікують, руки миють і також дезінфікують.

Осіменіння кобил за допомогою скляних ампул.

Протира­ють поверхню ампули зі спермою спиртовим тампоном, знімають з її загостреного кінця гумовий ковпачок і приєднують гумову трубку, з'єднану з кулями Річардсона. Знявши ковпачок з тупого кінця ам­пули, захоплюють її правою рукою так, щоб вказівним пальцем за­тулити отвір на тупому її кінці.

Вводять руку з ампулою в піхву ко­били (без піхвового дзеркала), знаходять шийку матки і вводять ам­пулу в її канал на глибину 10 - 12 см. Натискаючи на кулі Річард­сона, вводять сперму в матку. Виймають ампулу з піхви і оброб­ляють відповідно ампулу, трубку й руки.

Якщо користуються візуальним способом - скляним чи поліети­леновим катетером, з'єднаним з шприцом, то його вводять у шийку матки на глибину 10 - 15 см через знезаражене піхвове дзеркало.

У сезон осіменіння кобил щоденно перевіряють на наявність охо­ти. Осіменяють перший раз на другу добу від початку охоти і повто­рно через 36 - 48 год.