Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ТВИД.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Фізіологія родів (2 год.)

Мета заняття: визначити особливості перебігу родів та післяродового періоду у самок свійських тварин, вивчити техніку допомоги роділлям при фізіологічних родах; вивчити такі поняття як положення, передлежання, позиція і членорозміщення плоду; вивчити правила організації родопомочі в родильних відділеннях і на фермах; ознайомитися з правилами надання першої допомоги новонародженим; освоїти методику догляду за породіллями.

Оснащення заняття: тази самок сільськогосподарських тварин, консервовані плоди, акушерський фантом, схеми розміщення плода під час родів, чучела плодів, акушерські мотузки, петлепровідники, клюки, акушерські гачки, спецодяг для родо­вої допомоги, спиртовий розчин йоду, стерильний вазелін, мило, рушники, антисеп­тичні препарати, утеротонічні засоби.

Роди (пологи) – фізіологічний процес обережного виведення з матки через родові шляхи зрілого живого доношеного плода, з наступним вигнанням плаценти, плодових оболо­нок і навколоплідних вод.

Передвісники родів – це комплекс клінічних ознак, які спостеріга­ються у тварин наприкінці вагітності і вказують на підготовку до пологів.

Таблиця1

Передвісники родів

Передвісники родів

Час прояву

1

2

3

4

5

6

Розрізняють три періоди родового акту: 1) підготов­чий, 2) період виведення плода і 3) період зігнання по­сліду, або послідовий.

Підготовчий період починається з першої перейми (рефлекторного скорочення м’язів матки) і триває кілька годин. Підготовчим він називається тому, що в цей період відбувається підготовка родового каналу до проходження плода, який своєю чергою набуває родових позицій та членорозміщення.

Період виведення плода починається з моменту випинання плода через розкриту шийку матки в піхву і закінчується народженням плода.

Послідовий період – це заключний період родів. Через кілька хвилин після виведення плоду, перей­ми з невеликими проміжками поновлюються, але вже без участі черевного преса. Відбувається відокремлення і вигнання хоріона.

Післяродовий період або післяпологовий період - період, що починається після вигнання посліду і продовжується у різних видів тварин від 2 до 4 тижнів, протягом яких відбувається зворотний розвиток статевих та інших органів і систем, які забезпечували перебіг вагітності і родів до стану, властивого невагітному організму.

Самку в цей час називають породіллею.

Таблиця 2

Строки відділення посліду у самок сільськогосподарських тварин

№ п/п

Вид тварини

Строки відділення посліду

1

Корова

2

Кобила

3

Свиня

4

Вівця,коза

5

Собака

6

Кішка

У процесі післяродової інволюції організм самки майже повністю повертається до стану, який передував вагітності. Паралельно з процесами інволюції, які найбільше виражені у стате­вих органах, розвивається інкреторна і екскреторна функції молочної залози (лактація). Найпомітніші інволюційні зміни проходять у матці.

Продукти тканинного розпаду слизової оболонки і плацент, слиз, залишки плодових вод, домішок крові виводяться з матки у вигляді лохій, або післяпологових очищень.

Колір лохій поступово змінюється від червонувато-коричневого до світло-коричневого і на момент завершення регенераційних процесів в ендометрії, вони набувають вигляду прозорого безбарвного слизу. Лохіальний період, як правило, триває 1-2 тижні, у залежності від виду тварини і типу плаценти. Із зменшенням рогів, тіла і шийки матки, укорочуються маткові зв'язки, і матка зміщується у тазову порожнину, займаючи вихідне поло­ження.

В яєчниках до 10-15-го дня закінчується інволюція жовтого тіла вагітності, яка починається у тварин в останню третину вагітності. До 18-30-го дня після родів дозріває новий фолікул і проявляється стадія збудження статевого циклу.

Функція молочних залоз після родів досягає найбільшого розвитку. Уже в період вагітності, під впливом естрогенів, формуються молочні протоки, під дією прогестерону відбувається проліферація залозистої тканини.

Видові особливості перебігу родів та післяродового періоду у самок с/г тварин.

У корів розкриття шийки матки триває 16-24 год. Період виведення плоду від 30 хв. до 3-4 год. Якщо двійня, то другий плід виводиться через 10-12 хв. Послідовий період триває 4-5 год. Післяродовий період (18-25 днів): після відокремлення посліду продовжується скорочення матки наступні 3-4 дні. Потім починається виділення лохій, яке триває до 14–16 дня, після чого закривається шийка матки. Інволюція матки і дозрівання нового фолікула завершується на 17-20 добу після родів. Повна регенерація ендометрію завершується після 30 днів.

У кобил за 2–3 дні до вижереблення, кобила обирає собі виховательку (ментора) з числа старих кобил. Ментор знаходиться поблизу майбутньої матері, охороняє і захищає її, а після родів допомагає облизувати лоша. Розкриття шийки матки – від кількох годин до 1-2 днів. Плодовий період – від 5 до 15 хв., максимум до 70 хв. Послідовий період – 5–30 хв. Кобила при родах лежить. Післяродовий період (12 днів): лохіальний період триває 5-9 днів після вижереблення. Інволюція матки і статевих органів закінчується до 12 дня, а нова стадія збудження статевого циклу виявляється вже на 7–12 день після родів.

У кіз і овець перший період родів 15 хв.–3 год.; плодовий – 7–90 хв. При багатоплідній вагітності плоди народжуються з інтервалом 12–42 хв. Послідовий період 2-3 год., максимум до 4 х год. Післяродовий період (20-21 день): лохіальний період триває 7-10 днів. Інволюція статевих органів 20-21 день. Регресія жовтого тіла закінчується до 41 дня після окоту. Статеві цикли відновляються частіше у період наступного статевого сезону.

У свиней розкриття шийки матки триває 2–6 год. Період виведення плодів 2–6 год. (інтервал між плодами 16 хв.) Плоди виводяться почергово то з одного, то з іншого рогів матки. Послідовий період – в два етапи 15 хв.–3 год. спочатку з одного, потім з іншого рогу після народження останнього плода. Післяродовий період (2-3 тижні): лохіальний період триває 5 -8 днів.

У сук і кішок перший період родів 3–6 год.; плодовий – 10–15 хв. – (до 12 год., залежно від кількості плодів, з інтервалом між плодами 15 хв.–2 год.) Послід відокремлюється разом з плодами. Післяродовий період у сук триває 14-27 днів. У кішок 10-21 день.