Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ТВИД.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Клінічні методи діагностики тільності у корів

Рефлексологічне спостереження корів про­водять з 10-го по 30-й день після осіменіння. Для цього їх випускають у загін разом із бугаєм-пробником щодня на 1,5-2 год. Спо­стереження за поведінкою корів у присутності пробника дає змогу зробити висновок про наявність чи відсутність у них охоти. Виявлена у цей час пробником охота у корови свідчить про відсутність у неї ва­гітності. Відсутність же охоти є ознакою можливої вагітності.

Зовнішнє дослідження корів проводять у другій по­ловині вагітності (з 5-го місяця) за допомогою огляду, пальпації та аускультації. Краще це робити вранці, до годівлі тварин.

Огляд. Тварину ставлять на рівне місце, щоб виявити ймовірні ознаки вагітності: зміни контурів черева, набряки кінцівок, черев­ної стінки, вим'я, статевих губ, западання крижів. Точною ознакою вагітності є помічений рух плода (випинання черевної стінки помітні з правого боку).

Пальпація. Ставши з правого боку біля тварини і приклавши долоню лівої руки до правої черевної стінки по уявній лінії, про­веденій від колінного суг­лоба до пупка, натискають на черевну стінку, відтис­кають її всередину, а потім швидко відводять руку на­зад, не відриваючи її від поверхні шкіри. Зміщений під час натиску плід пове­ртатиметься у попереднє положення, наштовхнеться на долоню, і дослідник від­чує поштовх твердого тіла. Щоб переконатися у наяв­ності плода, цей прийом повторюють кілька разів.

Аускультація. За допомогою фонендоскопа прослуховують у цьому ж місці тони серця плода (120-130 ударів / хв.).

Проте за даними зовнішнього дослідження неможливо діагносту­вати вагітність на ранніх стадіях. Воно дає змогу лише поставити по­зитивний діагноз, а заперечити вагітність з його допомогою і визна­чити термін вагітності неможливо.

Вагінальне дослідження корів проводять з допомогою вагінального дзеркала. У невагітних корів слизова оболонка піхви рожева, волога, блис­куча, вкрита невеликою кількістю прозорого або дещо каламутного слизу; в шийці немає слизової пробки вагітності.

Рис. 3Ректальне дослідження корів на тільність

Склавши конусом пальці правої руки, вводять її через анальний отвір до рівня третіх фаланг і розширюють пальці так, щоб через утворені щілини між пальцями повітря могло проникнути в пряму кишку. Це викликає рефлекторне скорочення прямої кишки і звільнення її від калу. Залишки калових мас видаляють рукою.

Пальпацію статевих органів слід починати лише при повному звільненні прямої кишки від калу і в момент її розслаблення. Про відсутність вагітності свідчить те, що вся матка розміщена в тазовій порожнині; роги її симетричні, при погладжуванні пальцями скорочуються; всю матку можна зібрати під долонею і пальцями руки; міжрогова борозна чітко промацується; яєчники розміщені тазовій порожнині.

Тільних корів перевіряють на наявність у них таких ха­рактерних ознак: зміна топо­графії шийки матки, опус­кання матки в черевну по­рожнину, збільшення її роз­мірів, асиметрія рогів, флук­туація у них, незначні скоро­чення рогів або їх відсутність, згладжування міжрогової борозенки, наявність плацент, вібрація судин, що живлять матку.

Під час вагітності істотно змінюється судинна система матки - просвіт судин та характер їх пульсації.

1міс вагітності. Шийка матки розміщена у тазовій по­рожнині, роги матки - на передньому краї лобкових кісток, міжрогова борозенка добре виражена, ріг-плодовмістище дещо збільше­ний (5 - 6 см у діаметрі замість 2 - 3), м'якший, не скорочується. У яєчнику вагітного рога матки пальпується жовте тіло.

2 міс вагітності. Матка дещо опущена в черевну порожнину, вагітний ріг її у 1,5 - 2 рази більший за невагітний, його стінки тонші, при пальпації флуктує. Ригідність не спостерігається, міжрогова борозенка слабше виражена, в яєчнику рога-плодовмістища — жовте тіло вагітності.

3 міс вагітності. Матка на 2/3 опущена в черевну порожнину. Ріг з плодом має форму флуктуючого міхура діаметром 12 -15 см. Іноді вдається промацати у матці «плаваючий» плід і вловити слабку вібра­цію середньої маткової артерії вагітного рога.

4 міс вагітності. Матка нагадує тонко­стінний флуктуючий мішок, що звисає у че­ревну порожнину. Легко пальпуються карункули (розміром з біб) і плід. Відчувається вібрація середньої маткової ар­терії рога-плодовмістилища, діаметр якої збільшується (0,5 -0,7 см), вона стає звивистою, при її стисканні від­чувається характерне «дзижчання».

5 міс вагітності. Шийка матки, матка і яєчники опущені в че­ревну порожнину. Легко промацуються карункули (розміром з жо­лудь) і плід. Вібрує середня маткова артерія вагітного рога (діаметром 0,7 - 0,8 см) і слабко вібрує однойменна артерія вільного рога.

6 міс вагітності. Матка глибоко опущена в черевну по­рожнину, тому плід важко промацується. Карункули розміром із грецький горіх. Сильно вібрує середня маткова артерія вагітного рога і слабко - однойменна артерія вільного рога.

7міс вагітності. Шийка матки «повертається» у тазо­ву порожнину, легко пальпується великий плаваючий плід та кару­нкули розміром від голубиного до курячого яйця. Чітко вібрують середні маткові артерії обох рогів матки, іноді вібрує й задня матко­ва артерія.

8 міс вагітності. Шийка матки на краю лобкових кісток, при вході в таз промацується великий плід, карункули розміром з куря­че яйце. Сильно вібрують обидві середні й помітно - задня маткова артерія рога-плодовмістища.

9 міс вагітності. Шийка матки і передлежачі органи плода в тазовій порожнині, різко вібрують середні й задні маткові артерії, з'являються передвісники родів: набряки статевих губ, розслаблен­ня тазових зв'язок, набряки вим'я і нижньої черевної стінки тощо.