Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_БАКАЛАВР.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
702.98 Кб
Скачать

6

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ І ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки

до виконання бакалаврської роботи

Суми 2011

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ І ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра технології харчування

Методичнi вказівки

до виконання бакалаврської роботи

для студентів 4 курсу напряму підготовки

6.051701 "Харчові технології та інженерія"

піднапряму "Технологія харчування"

Суми 2011

УДК 641.5

Укладачі:

Москаленко О.В., к.т.н., доцент., зав. кафедри технології харчування

Димитрієвич Л.Р., к.т.н., доцент. кафедри технології харчування

Ківшик А.Ю., ст. викл. кафедри технології харчування

Степанова Т.М., ст. викл. кафедри технології харчування

Методичні вказівки щодо до виконання бакалаврської роботи для студентів напряму підготовки 6.051701 "Харчові технології та інженерія" піднапряму "Технологія харчування" денної та заочної форми навчання // Суми : СНАУ, 2011 рік, 78 с.

Методичні вказівки спрямовані на надання методичної допомоги студентам під час написання бакалаврської роботи.

Рецензенти: Коваленко В.О., д.т.н., професор Харківського державного університету харчування та торгівлі,

Радчук О.В., к.т.н., доцент, директор навчально-наукового інженерно-технологічного інституту Сумського національного аграрного університету, зав. кафедри інженерних технологій харчових виробництв.

Відповідальний за випуск:

Москаленко О.В., к.т.н.. доцент, зав. кафедри технології харчування.

Рекомендовано до видання вченою радою навчально-наукового інженерно-технологічного інституту Сумського національного аграрного університету. Протокол № _____ від «___» ____________ 201__ року.р.

© Сумський національний аграрний університет, 2011 р.

Зміст

ВСТУП………………………………………………………

6

Розділ 1.

Технологічна частина………………………………………

9

1.1

Огляд літератури з вказаної тематики…………………….

9

1.1.1

Загальна характеристика групи страв/кулінарних (кондитерських) виробів, визначення їх харчової цінності, класифікація за сукупними ознаками………………………………

9

1.1.2

Розробка принципової схеми технологічного процесу виробництва зазначених страв/кулінарних (кондитерських) виробів…………………………………………………………

10

1.1.3

Аналіз рецептурного складу аналогу та технологічного процесу виробництва зазначених страв/кулінарних (кондитерських) виробів……………………………………………..

10

1.1.4

Вплив основних технологічних чинників на функціонально-технологічні властивості основної сировини продукту-аналогу (рецептурної суміші, напівфабрикату, готового виробу) під час етапу технологічного процесу/технологічної операції……………………………………

11

1.1.5

Визначення основних шляхів удосконалення рецептурного складу та/або технологічного процесу виробництва продукції, що аналізується……………………………………

11

1.2

Організація експериментальних досліджень……………...

12

1.2.1

Об’єкт, предмет і матеріали досліджень…………………..

12

1.2.2

Методи досліджень.

12

1.3

Розробка нових технологій (за вказаною темою)…………

13

1.3.1

Розробка проекту нової технології заданої продукції у сучасних умовах. Аналіз рецептурного складу, технологія виробництва……………………………………………………

13

1.3.2

Проведення технологічних досліджень (втрати при механічній та тепловій обробці, контроль якості розробленої продукції, умови, термін зберігання та реалізації готової продукції)…………………………………………………

15

.3.3

Розробка технологічної карти на нову продукцію………..

15

Розділ 2

Проектна частина…………………………………………..

17

2.1

Розробка виробничої програми підприємства або цеху і розрахунок сировини…………………………………………

17

2.1.1

Розробка виробничої програми підприємства…………….

17

2.1.2

Розробка виробничої програми цехів……………………..

22

2.1.3

Виробнича програма холодного цеху……………………..

23

2.1.4

Виробнича програма гарячого цеху……………………….

24

2.2

Розрахунок сировини……………………………………….

24

2.3

Розрахунок складської групи приміщень…………………

26

2.4

Проектування цехів…………………………………………

28

2.4.1

Обґрунтування технологічних ліній та часу роботи цехів.

28

2.4.2

Обґрунтування часу роботи цехів………………………….

30

2.4.3

Розрахунок та підбір технологічного обладнання………..

30

2.4.4

Розрахунок робочої сили…………………………………...

38

2.4.5

Розрахунок та підбір допоміжного обладнання…………..

39

2.4.6

Визначення площі цеху…………………………………….

40

2.5

Організація роботи цехів…………………………………...

41

2.6

Розрахунок техніко-економічних показників……………..

42

Розділ 3

Охорона праці на підприємстві…………………………….

43

Розділ 4

Висновки та рекомендації………………………………….

44

4.1

Подання бакалаврської роботи на рецензію та її захист..

44

Список використаних джерел…………………………….

46

Додатки………………………………………………….

49

ВСТУП

Бакалаврська робота є важливою формою самостійної роботи студента, у процесі якої він одержує знання, вміння та навички у проведенні дослідних, проектних. розрахункових та інших видів робіт, притаманних інженеру-технологу.

Призначення даних методичних розробок - надання студентам допомоги у виконанні, оформленні, підготовці до захисту та захисту бакалаврської роботи.

У методичних вказівках на основі широкого науково-методологічного аналізу літературних джерел, нормативних актів, на основі власного досвіду з цих питань, розглядаються вивчення основних структурних елементів досліджень - об'єкту, предмету, мети, проблем, основних завдань та гіпотез досліджень.

Дано також практичні рекомендації щодо підготовки, структури, оформленню та захисту роботи.

Методичні вказівки розроблені для студентів факультету харчових технологій студентів напряму підготовки 6.051701 "Харчові технології та інженерія" піднапряму "Технологія харчування".

Під час виконання бакалаврської роботи студент повинен отримувати консультації у керівника, призначеного кафедрою.

На період виконання бакалаврської роботи складається графік консультацій керівників, згідно з яким забезпечується систематична співпраця студента і керівника над бакалаврською роботою. Оперативне і уважне виконання рекомендацій керівника є запорукою її успішного захисту.

Бакалаврська робота має виконуватися студентом у повній відповідності із завданням, наданим керівником-консультантом, та подаватися на кафедру згідно з терміном, який зазначається у завданні на бакалаврську роботу та відповідно з календарним планом її виконання (дод.А).

За правильність усіх отриманих результатів і даних у бакалаврській роботі відповідає студент - автор бакалаврської роботи.

Після обрання теми бакалаврської роботи студент визначає питання, які слід розглянути , погоджує їх із керівником та одержує завдання на виконання бакалаврської роботи, підписане керівником і студентом (додаток Д). Це завдання є коротким змістом бакалаврської роботи. Вибравши тему бакалаврської роботи, студент за допомогою викладача-консультанта складає розгорнутий план.

Бакалаврська робота виконується на основі вивчення літератури по основних фахових дисциплінах (підручників, навчальних посібників, періодичної літератури, журналів на іноземних мовах, нормативної літератури і т. ін.).

У бакалаврській роботі повинна бути розроблена основна тема відповідно до програми, схваленої керівником, у т.ч. окремі сучасні та перспективні теоретичні і практичні питання. Кожна бакалаврська робота повинна мати відповідне обґрунтування, розділи, присвячені питанням організації, охорони праці та інше. Під час виконання роботи необхідно використовувати матеріали підприємств галузевих нормативних документів та проектних організацій, статистичні дані, особисті результати анкетування та спостереження, заміри та розрахунки, виконані під час практики. Бакалаврська робота складається з текстової частини (розрахунково-пояснювальної записки) та графічної (креслень) як окремо оформлених конструкторських документів, що мають самостійні позначки [24].

Обсяг розрахунково-пояснювальної записки, надрукованої машинописним способом, не повинен перевищувати 80 аркушів формату А4. Кількість креслень – 3-5 листів.

Бакалаврська робота повинна бути виконана українською мовою (за винятком дипломних проектів студентів іноземного походження).

Пояснювальна записка бакалаврської роботи повинна в стислій та чіткій формі розкривати творчий задум проекту, містити прийняті засоби розрахунку та самі розрахунки, висновки. Розрахунки у пояснювальній записці та креслення можуть виконуватися на ПЕОМ з використанням пакетів прикладних програм :

– стандартних класів – MICROSOFT OFFICE (Word, Excel. Access)|;

– проблемно-орієнтовних – AUTOCAD, COSMOS, SOLIDWORKS. MATHCAD;

прикладне програмне забезпечення, що працює у середовищі КОМПАС за допомогою бази даних умовних графічних зображень різного технологічного та сантехнічного устаткування.

Креслення форматів, умовних позначок, шрифтів та масштабу повинні суворо відповідати вимогам діючих державних стандартів і мати специфікації обладнання. Креслення виконуються у програмному середовищі КОМПАС або AutoCAD у форматі А1.

Захист роботи проводиться за допомогою презентаційних програм (MS PowerPoint тощо) через проектор на екран або активну дошку. Інформація зі слайдів презентації повинна мати достатню роздільну здатність та добре читатись. Не допускається застосування малюнків довільного характеру (в тому числі в якості фона), що не мають відношення до теми роботи.