Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konstr_Lab_A4_09.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
3.78 Mб
Скачать

1.2.4. Визначення безвідмовності системи методом перебору станів

Практичне застосування мають також системи, що не зводяться до систем із послідовним або паралельним з’єднанням підсистем. У цьому випадку доводиться користуватися методом перебору всіх тільки робочих (або тільки неробочих) станів системи. Цей метод зручно застосовувати тоді, коли елементи складної системи мають кілька видів відмов.

1.3. Системи з багатьма видами відмов

До цього типу належать системи, елементами яких є випрямлячі, конденсатори, релейно-контактні елементи тощо. Ці елементи мають два види відмов: або відмова по обриву, або відмова по пробою. Відмови різних видів в одному елементі вважаються несумісними. Тоді для елементів

, (5.18)

де qоі(t) – вірність відмови елемента по обриву;

qпі(t) – ймовірність відмови елементів по пробою.

Якщо в електричній схемі елементи з’єднані послідовно, то з точки зору надійності по обриву це теж послідовне з’єднання, а з точ­ки зору надійності по пробою – це вже паралельне з’єднання. Струк­турна модель надійності в цьому випадку зображена на рис. 5.4.

Робота № 5

Рис. 5.4. Послідовне з’єднання та його схема надійності

Рис. 5.5. Паралельне з’єднання та його схема надійності

Безвідмовність визначається за формулою

. (5.19)

Якщо в електричній схемі елементи з’єднані паралельно, то з точки зору надійності по пробою – це послідовне з’єднання, а з точки зору надійності по обриву – це паралельне з’єднання. Структурна модель надійності в цьому випадку зображена на рис. 5.5, а безвідмовність при цьому виражається формулою:

. (5.20)

В залежності від значень poi та pni елементів паралельна чи послідовна схема їх електричного з’єднання визначається шляхом порівнянь значень pc, одержаних за формулами (5.19) та (5.20).

Розрахунок безвідмовності складних систем з елементами, що мають дві і більше видів відмов, зручно здійснювати методом пере­бору станів. Дуже зручно при цьому користуватись коефіцієнта­ми φ0 та φn. Нехай p – безвідмовність діода, тоді його ймовірність відмови q=1-p. Введемо коефіцієнти φ0 та φn:

q

Визначення ймовірності безвідмовної роботи системи

0 = φ0q, qn = φnq,

де q0 – ймовірність вдмови діода по обриву;

qn ймовірність відмови діода по пробою.

Оскільки q = q0 + qn, то q = φ0q + φnq = (φ0 + φn) q.

Звідси робимо висновок, що φ0 + φn = 1.

Тому із двох коефіцієнтів достатньо задати один. Наприклад, знаючи значення φn, ми знаємо долю відмов по пробою в загальній імовірності відмови q.

2. Індивідуальне завдання

Індивідуальне завдання полягає в розв’язанні двох задач згідно з варіантом. До задачі 5.1 структурні схеми задані в таблиці 5.1, а значення безвідмовностей структурних елементів у таблиці 5.2. До задачі 5.2 схеми з’єднань однакових діодів задані в таблиці 5.3, а значення параметрів системи задані в таблиці 5.4.

Сформулюємо умови задач.

Задача 5.1. Для заданої схеми надійності, що складається з деся­ти елемен­тів (n=10), визначити ймовірність безвідмовної роботи pc для заданого часу, якщо на цей час відомі безвідмовності pi всіх елементів.

Задача 5.2. Для заданої електричної схеми з’єднань однакових діодів знайти ймовірність безвідмовної роботи системи pc(t), середню наробку на відмову Тв та інтенсивність відмов системи λc(t). Вважається, що закон розподілу ймовірностей безвідмовної роботи діода експоненціальний, відмови різного виду в одному діоді несумісні, післядія відмов відсутня. Задано: λ(t) – інтенсивність відмов діода, λ0(t) – інтенсивність відмов діода в результаті обриву, t – час неперервної роботи системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]