Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kontrol.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
78.85 Кб
Скачать

Тема. Казначейський контроль виконання бюджетів

План

  1. Основи організації фінансового та казначейського контролю

  2. Види та методи контролю виконання бюджету

  3. Контроль в системі ДКСУ

1. Основи організації фінансового та казначейського контролю

Фінансовий контроль є важливою функцією державного управління, невід'ємною ланкою державного контролю та призначений сприяти реалізації фінансової політики держави, забезпечувати процес формування і ефективного використання фінансових ресурсів у всіх ланках фінансової системи.

Фінансовий контроль - це комплекс заходів уповноважених органів для забезпечення законності та ефективності формування, володіння та використання фінансових ресурсів з метою захисту фінансових інтересів держави, місцевого самоврядування, суб'єктів господарювання та громадян, а також для успішного досягнення визначених цілей у сфері фінансів. Як різновид управлінської діяльності та особлива галузь економічних знань, фінансовий контроль має достатньо методичних прийомів, які базуються і використовують досягнення різних наук (аналізу господарської діяльності, бухгалтерського обліку, статистики тощо).

До основних цілей фінансового контролю відносяться:

  1. забезпечення своєчасного і у повному обсязі надходження фінансових ресурсів;

  2. забезпечення раціонального та ефективного використання фінансових ресурсів;

  3. виявлення фактів порушень норм діючого фінансового законодавства чи неналежного виконання суб'єктами своїх зобов'язань;

  4. встановлення фактів порушень фінансової дисципліни,

  5. виявлення причин порушень, винних осіб і притягнення останніх до відповідальності;

  6. виявлення резервів збільшення фінансових ресурсів.

В системі фінансового контролю визначальне місце займає контроль стану та руху бюджетних коштів, дотримання бюджетного законодавства з метою забезпечення ефективного і результативного управління бюджетними коштами. Такий контроль забезпечує:

  1. оцінку управління бюджетними коштами (включаючи Проведення державного фінансового аудиту);

  2. правильність ведення бухгалтерського обліку та достовірність фінансової і бюджетної звітності;

  3. досягнення економії бюджетних коштів, їх цільового використання, ефективності і результативності в діяльності розпорядників бюджетних коштів;

  4. проведення аналізу та оцінки стану фінансової та господарської діяльності розпорядників бюджетних коштів;

  5. запобігання порушенням бюджетного законодавства та. забезпечення інтересів держави;

• обгрунтування планування надходжень і витрат бюджетів.

Фінансовий контроль за надходженням та використанням коштів Державного бюджету України від імені Верховної Ради України здійснює Рахункова палата; та Державна фінансова інспекція України. Кабінет Міністрів України, забезпечує координацію та контроль діяльності центральних органів виконавчої влади у бюджетній сфері.

В системі ДКСУ фінансовий контроль є видом внутрішнього контролю, спрямований на перевірку відповідності виконуваних операцій та їх відображення в бухгалтерському обліку і звітності вимогам законодавства України.

Розпорядники бюджетних коштів організовують внутрішній контроль і внутрішній аудит і забезпечують їх здійснення у своїх закладах і підвідомчих установах. Система внутрішнього контролю та аудиту -сукупність суб'єктів контролю, контрольних заходів, об'єктів контролю та їх взаємодія, що забезпечує ефективне виконання визначених законодавством функцій ДКСУ, і складається із внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту. Внутрішній контроль - це діяльність, яка здійснюється керівництвом, структурними підрозділами та працівниками ДКСУ з метою забезпечення:

  1. додержання вимог законодавства в діяльності ДКСУ;

  2. належної організації діяльності, розподілу повноважень та відповідальності між структурними підрозділами ДКСУ при виконанні функцій, процесів, операцій;

  3. достовірності, повноти, об'єктивності та своєчасності надання керівництву ДКСУ фінансової, бухгалтерської, статистичної, іншої інформації для прийняття управлінських рішень;

  4. ведення фінансово-господарської діяльності згідно із вимогами законодавства;

  5. контролю за управлінням інформаційними потоками (отриманням, передаванням, зберіганням інформації) та забезпеченням інформаційної безпеки.

Внутрішній контроль - це комплекс заходів, спрямованих на забезпечення дотримання законності та ефективності використання бюджетних коштів, досягнення результатів відповідно до встановленої мети, завдань, планів і вимог щодо діяльності бюджетної установи.

Внутрішнім аудитом є діяльність підрозділу внутрішнього аудиту в бюджетній установі, спрямована на удосконалення системи внутрішнього управління, запобігання незаконному та неефективному використанню бюджетних коштів, допущенню помилок чи інших недоліків у діяльності бюджетної установи та підвідомчих їй бюджетних установ, а також поліпшенню внутрішнього контролю; це складова системи внутрішнього контролю та аудиту, яка дає незалежну оцінку системи внутрішнього контролю.

До суб'єктів внутрішнього контролю та аудиту відносяться посадові особи ДКСУ та структурні підрозділи, які згідно своїх повноважень забезпечують функціонування системи внутрішнього контролю та аудиту. Об'єктами внутрішнього контролю є адміністративні, фінансово-господарські, технологічні та інші процеси, здійснення яких забезпечується структурними підрозділами та працівниками ДКСУ в межах визначених повноважень та відповідальності, а об'єктами внутрішнього аудиту — способи та методичні прийоми внутрішнього контролю, системи управління та оцінки ризиків.

Функції бюджетного контролю в Україні здійснюють:

Верховна Рада України в частині дотримання бюджетного законодавства, розгляду звітів про виконання державного бюджету та звітів розпорядників про використання бюджетних коштів та коштів резервного фонду. Здійснює попередній контроль шляхом прийняття Бюджетної резолюції, розгляду та схвалення закону про Державний бюджет Укради тощо.

Комітет з питань бюджету Верховної Ради України контролює відповідність законопроекту про державний бюджет Бюджетній резолюції та інших законопроектів бюджетному законодавству;

Місцеві ради контролюють дотриманням бюджетного законодавча на відповідній території, виконання рішення про бюджет;

Органи державної влади - показники затверджених бюджетів, бюджетного розпису та кошторисів бюджетних установ місцевих бюджетів, відповідність рішень місцевих рад бюджетному законодавству;

Рахункова палата - ефективність використання коштів та управління коштами державного бюджету, утворення, обслуговування та погашення державного боргу, а також використання коштів у частині фінансування органів державної влади тощо;

Міністерство фінансів України - складання проектів бюджетів, виконання бюджетів, оперативне управління коштами бюджетів, міжбюджетні відносини.

Державна казначейська служба України - поточні операції з виконання бюджетів, облік за операціями з коштами бюджетів вссіх рівнів, виконання кошторисів доходів і видатків, цільове спрямування бюджетних коштів.

Державна фінансова інспекція України - цільове і раціональне використанням бюджетних коштів, цільове використання та своєчасне повернення позик, наданих суб'єктам підприємницької діяльності під гарантії Уряду, ведення бухгалтерського обліку та звітності про виконання бюджетів, кошторисів доходів і видатків бюджетних установ.

Державна податкова служба України - дотриманням податкового законодавства, правильність обчислення, повноту і своєчасність сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, установлених законодав­ством.

Формами внутрішнього контролю є попередній, поточний та послідуючий контроль.

Попередній (превентивний) контроль передує прийняттю управлінського рішення чи здійсненню фінансових, адміністративних, технологічних операцій, і є комплексом контрольних заходів щодо упередження можливих помилок та/або порушень (проводиться на стадіях складання і розгляду проекту бюджетів та кошторисів бюджетних установ тощо, тобто до виконання операцій з надходження та витрачання коштів, виявляє реальні джерела та дозволяє оцінити обсяги надходжень до бюджету).

Поточний (оперативний) - проводиться під час здійснення фінансових, адміністративних, технологічних операцій, і є комплексом контрольних заходів, щодо упередження можливих помилок та/або порушень (здійснюється під час руху бюджетних коштів, що забезпечує їх цільове, раціональне та ефективне використання на стадії здійснення операцій (перевірка відповідності видатків бюджетним призначенням).

Послідуючий (наступний, ретроспективний) - здійснюється після прийняття управлінських рі­шень, проведення фінансових, адміністративних, технологічних операцій, і є комплексом контрольних заходів щодо виявлення і усунення помилок та/або незаконних дій (забезпечує перевірку виконання бюджету, кошторисів та використання бюджетних асигнувань). За виявленими недоліками та порушеннями розраховуються невикористані резерви у формуванні та використанні коштів бюджету та розробляються заходи щодо їх реалізації, але лише в наступному бюджетному періоді. Проводиться після отримання доходів та проведення видатків шляхом перевірок і ревізій (законність, цільове призначення, ефективність).

При здійсненні контролю важливо враховувати ризики, яким підда­ється та чи інша бюджетна установа чи процес. Врахування і прогнозу­вання ризиків є невід'ємною складовою внутрішнього контролю будь-якої організації. Під ризиками діяльності ДКСУ розуміють ймовірність настання подій, які негативно впливатимуть на здатність ДКСУ, його структурних підрозділів та працівників виконувати відповідні функ­ції, процеси, операції, або матимуть негативні фінансово-господарські, юридичні та/або інші наслідки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]