Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_жнародна економ_ка КЛ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
936.45 Кб
Скачать

Основні терміни і поняття

Глобалізація

Глобальна економіка

Інтернаціоналізація виробництва

Економічна інтеграція

Економічні ефекти інтеграції

Зона вільної торгівлі

Митний союз

Спільний ринок

Платіжний союз

Економічний союз

Європейський Союз

Конкурентні переваги України

Контрольні та дискусійні питання

  1. Розкрийте сутність глобалізації та основні форми її прояву в економіці.

  2. Сформулюйте сутність і основні напрями економічної інтеграції.

  3. Вкажіть види інтеграційних об’єднань.

  4. Розкрийте сутність статичних та динамічних ефектів інтеграції.

  5. Обґрунтуйте необхідність та шляхи інтеграції України до світового господарства.

  6. Дайте порівняльну характеристику економічної глобалізації та економічної інтеграції.

  7. Чи сприяє втеча умів з України її інтеграції до світового господарства?

1 „ОЕСД - Observer”. — 1984 - № 127. — Р.29.

2 З рухом інвестиційних та кредитних ресур­сів тісно пов'язані поняття:

- втеча капіталу — це переведення капіталу в країни з більш сприятливим інвестиційним кліматом (для уникнення ви­сокого оподаткування, негативних наслідків інфляції, ризи­ку експропріації та ін.);

- чистий приплив капіталу - це різниця між обсягом надхо­дження грошових коштів із-за кордону (через позики і продаж іноземним інвесторам фінансових активів) та обся­гом вивозу капіталу у формах позик іноземним позичаль­никам чи купівлі фінансових активів зарубіжних емітентів.

3 У міжнародній практиці підприємством з іноземними інвестиціями вважається акціонерне чи неакціонерне підприємство, в якому прямому інвестору — резиденту іншої країни належить понад 10% звичайних (простих) акцій й голосів ( в акціонерному товаристві) або їх еквівалент у статутному фонді (для інших форм власності). Філія - підприємство, що повністю належить прямому інвестору. В дочірній компанії прямий інвестор-нерезидент володіє більш як 50 % капіталу, а в асоційованій — менш як 50 %.

4 Однак нерідко головною є не виробничо-економічна чи маркетингова мотивація партнерів, а інша. Не слід ігнорувати такі не декларовані мотиви, як пропагандистські та престижні, характерні для діяльності великих корпорацій та міжнародного бізнесу в окремих сферах (туризм, сервіс тощо); персональні, коли спільні підприємства створюються засновниками однієї національності або на родинних засадах; екологічні, коли розв'язуються завдання виведення екологічно брудних виробництв за національні кордони.

5 Винятком є облігації внутрішньої державної позики, що поєднують у собі найнижчий рівень прибутковості та найвищі гарантії щодо отримання доходу.

6 Масштаби іноземної допомоги наприкінці 90-тих років ХХ-го сторіччя оцінювалися більш як у 70 млрд. дол. США, проти 5 млрд. дол. США у 1960-і роки, хоча питома вага іноземної допомоги у ВВП країн-донорів постійно знижується.

7 Так, на кінець 1998 р. зовнішній борг Мексики дорівнював 165 млрд. дол., Індії — 108 млрд. дол., Індонезії — 94 млрд. дол., Аргентини — 90 млрд. дол.

3