Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции РЭ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

12.7. Гармонізація законодавства України з законодавством єс

Пошук дієвих економічних механізмів управління економікою закономірно призводить до запозичення нових форм, зокрема у країнах з розвинутою инковою економікою. В умовах України основним напрямом розвитку й удосконалення законодавчої бази є його гармонізація з європейським, яка визначена на Копенгагенському саміті Європейської Ради у червні 1993 р.

Оскільки Україна прагне інтегруватися в Європейський економічний простір, то політико-правові, організаційні та екологічні заходи мають орієнтуватися на вимоги країн-членів Європейського Союзу. Крім того, країна межуватиме з новими членами ЄС, а це — додатковий стимул для розробки законодавчої бази, сумісної з системою ЄС.

Процес адаптації законодавства України включає кілька етапів:

- приведення законодавства України відповідно до норм СОТ на підставі торговельних інтересів нашої країни в контексті її вступу до цієї організації, зокрема для підвищення конкурентоспроможності української економіки, лібералізації зовнішньої торгівлі, створення сприятливого середовища для залучення іноземних інвестицій;

- адаптація законодавства України у пріоритетних сферах, пов'язаних із зовнішньою торгівлею, у контексті створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС;

- адаптація не лише у сфері внутрішнього ринку, а й у сфері політики безпеки, юстиції та внутрішніх справ, йдеться щодо повного виконання положень УПС і створення на цій основі передумов для укладення угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом;

- адаптація правової системи України до права ЄС згідно з положеннями Угоди про асоціацію з метою підготовки умов для вступу до ЄС.

В Україні зроблено певні кроки у наближенні законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Так, прийнята низка кодексів, що в цілому адаптовані до стандартів ЄС, зокрема: Земельний, Бюджетний, Митний, Кримінальний. Разом з тим, затягується прийняття Податкового, Цивільного, Цивільно-процесуального, Кримінально-процесуального кодексів. Найактивніше проводиться робота щодо адаптації законодавства України відповідно до законодавства ЄС у сфері банківської справи, митного права, бухгалтерського обліку та фінансової звітності, захисту прав інтелектуальної власності, правил конкуренції, боротьби з відмиванням грошей, технічних стандартів.

Ефективність процесу адаптації залежить від кадрового та інформаційного забезпечення. Тут потрібні фахівці належного рівня, які б мали юридичну освіту в сфері європейського права та європейської інтеграції, знання з національного права та вільно володіли іноземною мовою.

Вступ нашої держави до Європейського Союзу можливий за умови відповідності критеріям приєднання до Європейського Союзу, що проголошені на Копенгагенському саміті Європейської Ради у червні 1993 р., зокрема:

- стабільність інститутів, то гарантують демократію, верховенство права, повагу до прав людини, захист національних меншин (політичні критерії);

- наявність дієвої ринкової економіки та здатність витримувати конкурентний тиск і дію ринкових сил у межах ЄС (економічні критерії);

- здатність взяти на себе зобов'язання, що випливають з членства в ЄС, у т.ч. неухильне дотримання цілей політичного, економічного, валютного союзу, включаючи повне прийняття асциі5 соттипаиіаіге (інші критерії).

Крім вищезазначеного, Україна має адаптувати національне природоохоронне законодавство, вимоги і стандарти екологічної безпеки господарської діяльності до міжнародних вимогта законодавства ЄС. Окрім того, екологічний стан довкілля, рівень і характер природокористування та природоохоронних заходів, екологобезпечність технологій повинні відповідати загальноєвропейським стандартам і нормативам. Тому гармонізація екологічного законодавства України до законодавства ЄС вимагає подальшої розробки та удосконалення базових екологічних стандартів і нормативів.