Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции РЭ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать
    1. Проблеми та напрями розвитку і розміщення продуктивних сил регіону

Головною проблемою соціальйо-економічного розвитку Донець­кого економічного регіону залишається висока концентрація промис­лового виробництва та необхідність зниження частки у народногос­подарському комплексі гірничодобувного виробництва. Загострення цієї проблеми відбувається під впливом природно-економічних та істо­ричних передумов і чинників, а також у результаті структурної по­літики держави, яка проводиться в сучасних умовах господарюван­ня. Згідно з цією політикою основні капітальні вкладення та залу­чені іноземні інвестиції зорієнтовані на спеціалізацію економіки ре­гіону у важкій промисловості. Для підвищення ефективності функціонування суспільно-господарського комплексу регіону необхідно провести комплексну реструктуризацію та технічне переоснащення вугільної промисловості, технічну реконструкцію таких базових га­лузей, як чорна та кольорова металургія, хімічна промисловість, ма­шинобудування та електроенергетика.

З метою ліквідації диспропорції у розвитку промисловості необ­хідно нарощувати потужності легкої і харчової промисловості. Для покращення екологічної ситуації треба впроваджувати еко­логічні безпечні технології, здійснювати рекультивацію земель, ліквіда­цію териконів, відстійників, шлакосховищ, закладання підземних відпрацьованих просторів, ефективніше використовувати вторинні ресурси та відходи виробництва.

Дуже важливим кроком має бути вдосконалення водокористування (зменшення забруднення водних джерел, організація оборотного водопостачання).

В агропромисловому комплексі регіону необхідно нарощувати обсяги виробництва, особливо м'ясомолочного тваринництва, город­ництва в приміських зонах.

Для зниження соціального напруження в шахтарських містах і се­лищах необхідно вирішувати питання створення в регіоні нових ро­бочих місць, налагодження системи перекваліфікації кадрів, вивіль­нених із закритих вугільних підприємств.

Потрібно зміцнювати матеріально-технічну базу об'єктів комуналь­ного господарства, транспортних засобів, побутового обслуговуван­ня, вирішувати проблеми стабільного водопостачання.

У системі освіти, науки, охорони здоров'я, культури і спорту вар­то підвищувати якісні показники, створювати доступність до них, покращувати матеріально-технічну базу.

У цілому, незважаючи на проблеми, Донецький економічний регіон має значний потенціал для подолання цих кризових процесів і посту­пового стабільного розвитку народногосподарського комплексу.

Тема 12. Міжнародні економічні зв’язки України та її інтеграція в європейські та інші світові структури План викладу матеріалу

12.1. Міжнародний поділ праці, його суть і значення у формуванні зовнішньоекономічних зв'язків.

    1. Механізм зовнішньоекономічної діяльності України: сутність та принципи формування

    2. Зовнішньоторговельна діяльність України на сучасному етапі

12.4. Економічні зв'язки України з країнами СНД

12.5. Зміст і форми міжнародної економічної інтеграції

12.6. Інтеграція України у сучасну світогосподарську систему

12.7. Гармонізація законодавства України з законодавством ЄС