Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAPITANNYa_PIDSUMKOVOGO_KONTROLYu1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
772.61 Кб
Скачать

3.5 Система вищої освіти франції

Отримати вищу освіту, маючи повну середню, можна у 78 університетах. 453 ВНЗ, переважно монодисциплінарних, мають невеликий (кілька сотень) контингент студентів. 25 відсотків студентів навчається у приватному секторі, який налічує 5 університетів і більшість з 453 спеціалізованих закладів вищої освіти. Близько 2/3 студентів країни навчаються у державних університетах, і майже кожен із них - великий заклад з десятком і більше тисяч студентів, що мас адміністративну і наукову ради, раду викладачів і студентів, якими керує президент. Університети є об'єднанням «одиниць підготовки і пошуків» (UFR-Unites de formation et de recheche) з основних дисциплін на чолі з обраними директорами, а також більш звичних нам інститутів і шкіл (технологічних, політичних чи юридичних студій, професіоналізованих, підготовки вчителів, загальної адміністрації чи менеджменту, туризму, зв'язку, преси, соціального та економічного розвитку, міжнародних відносин і багато інших). Не дивно, що лише університети присвоюють понад десять різних кваліфікацій.

Тема 2.

  1. Структура вищої освіти в Україні.

Структура вищої освіти

ОСВІТНІ РІВНІ

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНІ РІВНІ

неповна вища освіта базова вища освіта повна вища освіта

молодший спеціаліст бакалавр

спеціаліст, магістр

  1. Освітньо-кваліфікаційні і освітньо-науковий рівні вищої освіти.

Освітні рівні вищої освіти

Неповна вища освіта – освітній рівень вищої освіти особи, який характеризує сформованість її інтелектуальних якостей, що визначають розвиток особи як особистості і є достатніми для здобуття нею кваліфікацій за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста.

Базова вища освіта – освітній рівень вищої освіти особи, який характеризує сформованість її інтелектуальних якостей, що визначають розвиток особи як особистості і є достатніми для здобуття нею кваліфікацій за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра.

Повна вища освіта – освітній рівень вищої освіти особи, який характеризує сформованість її інтелектуальних якостей, що визначають розвиток особи як особистості і є достатніми для здобуття нею кваліфікацій за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра.

Освітньо-кваліфікаційні рівні вищої освіти

Молодший спеціаліст – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула неповну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для здійснення виробничих функцій певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посаду певному виді економічної діяльності.

Бакалавр –освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула базову вищу освіту, фундаментальні і спеціальні уміння та знання щодо узагальненого об’єкта праці (діяльності), достатні для виконання завдань та обов’язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності.

Спеціаліст – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання завдань та обов’язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності.

Магістр – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання професійних завдань та обов’язків (робіт) інноваційного характеру певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад економічної діяльності.

диплом молодшого спеціаліста

диплом бакалавра

диплом спеціаліста

диплом магістра

  1. Д окументи про вищу освіту.

  1. Післядипломна освіта та її форми.

1. Післядипломна освіта - спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки особи шляхом поглиблення, розширення і оновлення її професійних знань, умінь і навичок або отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше освітньо-кваліфікаційного рівня та практичного досвіду.

 

Післядипломна освіта створює умови для безперервності та наступності освіти і включає:

 перепідготовку - отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше освітньо-кваліфікаційного рівня та практичного досвіду;

спеціалізацію - набуття особою здатностей виконувати окремі завдання та обов’язки, які мають особливості, в межах спеціальності;

 розширення профілю (підвищення кваліфікації) - набуття особою здатностей виконувати додаткові завдання та обов’язки в межах спеціальності;

стажування - набуття особою досвіду виконання завдань та обов’язків певної спеціальності.

 

Особа, яка пройшла перепідготовку і успішно пройшла державну атестацію, отримує відповідний документ про вищу освіту.

 Особа, яка успішно пройшла стажування або спеціалізацію чи розширила профіль (підвищила кваліфікацію), отримує відповідний документ про післядипломну освіту.

 

Зразки документів про післядипломну освіту затверджуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі освіти і науки.

  1. Переліки напрямів і спеціальностей вищої освіти.

Напрями: 1. Природничі науки та математика  Математика  Прикладна математика та інформатика  Механіка  Фізика  Хімія  Біологія  Географія 2. Гуманітарні та соціально-економічні науки  Історія  Політологія  Психологія  Соціологія  Юриспруденція  Менеджмент  Економіка  Мистецтво  Фізична культура 3. Освіта  Природознавство  Гуманітарні знання  Соціально-економічні знання  Професійне навчання  Педагогіка  Мистецтво 4. Технічні науки  Приладобудування  Матеріалознавство та технологія нових матеріалів  Електроенергетика  Технологічні машини та обладнання  Оптотехніка  Метрологія, стандартизація та сертифікація  Геодезія  Технологія продуктів харчування  Радіотехніка  Кораблебудування та океанотехніка  Енергомашинобудування  Інформатика та обчислювальна техніка 5. Сільськогосподарські науки  Агрохімія і агрогрунтознавства  Агрономія  Зоотехнія  Ветеринарія  Землевпорядкування і земельний кадастр  природооблаштування  Агроінженерія  Лісове справу  Рибальство  Водні біоресурси та аквакультура Спеціальності: Пріроднічонаукові спеціальності гуманітарно-Соціальні спеціальності Освіта Охорона здоров'я Культура та мистецтво Економіка та Управління Міждісціплінарні природно-технічні спеціальності Геологія и розвідка корисне копалин Розробка корисне копалин Енергетика та енергомашінобудування Металургія Машинобудування та матеріалообробка Авіаційна та ракетно-космічна техніка Морська техніка Наземні Транспортні засоби Технологічні машини та обладнання Електротехніка Пріладобудування Електронна техніка, радіотехніка и зв'язок Автоматика та Управління Інформатика та обчислювальних техніка Сервіс Експлуатація транспорту Хімічна Технологія Відтворення та переробка лісовіх ресурсів Технологія продовольчих продуктів Технологія товарів широкого споживання Будівництво та архітектура Геодезія та Картографія Сільське та Рибне господарство Екологія та природокористування Безпека життєдіяльності

  1. Стандарти вищої освіти.