Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAPITANNYa_PIDSUMKOVOGO_KONTROLYu1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
772.61 Кб
Скачать

Підготовка до освітнього ступеню бакалавр

Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра реалізується вищими навчальними закладами II - IV рівнів акредитації[1].

[Ред.] Термін навчання

  • Нормативний термін навчання визначається програмою, але не може перевищувати чотирьох - п'яти років².

  • Нормативний термін навчання осіб, що мають освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за відповідною до напряму підготовки спеціальністю, зменшується на один - два роки[1].

[Ред.] Документи про здобуття освіти

Особи, які успішно пройшли державну атестацію, отримують документи встановленого зразка про здобуття базової вищої освіти за відповідним напрямом підготовки та кваліфікації бакалавра[1].

Спеціаліст - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання завдань та обов'язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності[1

Підготовка до освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»

Освітньо-професійна програма підготовки спеціаліста реалізується вищими навчальними закладами III та IV рівнів акредитації[1].

[Ред.] Термін навчання

Нормативний термін навчання визначається програмою, але не може перевищувати одного року (для окремих спеціальностей за погодженням з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України може бути встановлено термін півтора року)[1].

[Ред.] Документи про здобуття освіти

Особи, які успішно пройшли державну атестацію, отримують документи встановленого зразка про здобуття повної вищої освіти за спеціальністю та кваліфікації спеціаліста[1].

У зв'язку з правилами участі в Болонському процесі, освітня ступінь - «спеціаліст» в найближчі роки остаточно припинить своє існування і залишаться наступні освітні ступені: «бакалавр», «магістр» і «доктор філософії»[2][3]. Кожен з цих освітніх ступенів вищої освіти - це повноцінна вища освіта, але з освітнім ступенем «магістр» і «доктор філософії» більше привелеїв у педагогічній та науковій діяльності у ВНЗ. Фахівці які вже отримали диплом з рівнем «спеціаліст» мають право продовжувати працювати за фахом, або за бажанням отримати диплом магістра за скороченою програмою навчання. Вже скасували ступінь «спеціаліст» в Казахстані, Грузії, Азербайджані, Вірменії та скасовують у всіх країнах СНД[4][5].

Магістр — освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання професійних завдань та обов'язків (робіт) інноваційного характеру певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності[1].

Здобуття кваліфікації магістра може також здійснюватися на базі відповідної освітньо-професійної програми підготовки спеціаліста (нормативний термін навчання визначається індивідуальною програмою з урахуванням академічної різниці між освітньо-професійною програмою спеціаліста та магістра, але не може перевищувати одного року). Зазначена освітньо-професійна програма підготовки магістра включає поглиблену фундаментальну, гуманітарну, соціально-економічну, психолого-педагогічну, спеціальну та науково-практичну підготовку. Вищий навчальний заклад реалізує освітньо-професійні програми підготовки магістрів за спеціальностями IV рівня акредитації.

Освітньо-професійна програма підготовки магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямування може забезпечувати здобуття кваліфікації магістра на базі освітньо-професійної програми післядипломної підготовки (клінічної ординатури, інтернатури тощо). Нормативний термін навчання визначається відповідним міністерством за погодженням з Міносвіти[1].

Освітньо-професійна програма підготовки магістра юридичного спрямування в разі цільової підготовки за замовленням правоохоронних органів може забезпечувати здобуття кваліфікації магістра на базі повної загальної середньої освіти[1].

Особи, які успішно пройшли державну атестацію, отримують документи встановленого зразка про здобуття повної вищої освіти за спеціальністю та кваліфікації магістра[1].

  1. Сутність і роль кваліфікаційних характеристик в організації підготовки фахівців за обраним напрямом підготовки.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика (ОКХ) магістра за відповідною спеціальністю з конкретного напряму підготовки є державним нормативним документом, складовою частиною Державного стандарту освіти, який

встановлює:

  • професійне призначення, кваліфікацію та умови використання магістрів за спеціальністю «Фінанси»;

  • систему соціально-професійних та професійних задач;

  • сукупність і рівень сформульованих вмінь і знань, необхідних для вирішення соціально-професійних і професійних завдань;

  • вимоги до атестації випускників вищих навчальних закладів.

використовується для:

> визначення первинних посад випускників вищих навчальних закладів та умов їх використання;

> визначення об'єкта, цілей освітньої та професійної підготовки;

> розробки та коригування освітньо-професійної програми з підготовки фахівців;

  • розробки засобів діагностики рівня освітньо-професійної підготовки фахівця;

  • визначення змісту навчання як бази для опанування спеціальністю, кваліфікацією;

> визначення змісту навчання в системі перепідготовки та підвищення кваліфікації;

  • атестації випускників вищих навчальних закладів та сертифікації фахівців;

  • укладання договорів або контрактів щодо підготовки фахівців;

  • професійної орієнтації здобувачів фаху;

  • визначення критеріїв професійного відбору;

  • прогнозування потреби у фахівцях при плануванні та підготовці;

  • обґрунтування переліків спеціалізації;

  • визначення кваліфікації фахівців;

  • розподілу та аналізу використання випускників вищих навчальних закладів.

  1. Вимоги кваліфікаційної характеристики фахівця до рівня теоретичної підготовки, практичних навичок під час навчання в інституті.