Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAPITANNYa_PIDSUMKOVOGO_KONTROLYu1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
772.61 Кб
Скачать

Тема 7.

  1. Поняття і завдання студентського самоврядування.

Самоврядування у вищому навчальному закладі – це самостійна громадська діяльність студентів із реалізації функцій управління вищим навчальним закладам, яка визначається ректоратом (адміністрацією), деканатами (відділеннями) і здійснюється студентами відповідно до мети і завдання, що стоять перед студентськими колективами.

Основні завдання органів студентського самоврядування:

  • забезпечення і захист прав та інтересів студентів, зокрема, стосовно організації навчального процесу;

  • забезпечення виконання студентами своїх обов’язків;

  • сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів:

  • сприяння створенню відповідних умов для проживання та відпочинку студентів;

  • сприяння діяльності студентських гуртків, товариств, об'єднань, клубів за інтересами;

  • організація співробітництва зі студентами інших вищих навчальних закладів і молодіжними організаціями;

  • сприяння працевлаштуванню випускників;

  • участь у вирішенні питань міжнародного обміну студентами.

  1. Органи студентського самоврядування.

Студентське самоврядування здійснюється на рівні академічної групи, відділення, факультету, гуртожитку, вищого навчального закладу. Залежно від контингенту, типу та специфіки навчального закладу студентське самоврядування може здійснюватися на рівні курсу, спеціальності, студентського містечка, іншого структурного підрозділу.

Вищим органам студентського самоврядування є загальні збори (конференція).

Виконавчий орган студентського самоврядування може мати різноманітні форми: студентська спілка, сенат, парламент, старостат, студентська навчальна (наукова) частина, студентський деканат, рада тощо. Не зважаючи на те, що студентські об'єднання можуть бути різними за формами, але завдання їх однакові.

  1. Основні завдання органів студентського самоврядування.

Основні завдання органів студентського самоврядування:

  • забезпечення і захист прав та інтересів студентів, зокрема, стосовно організації навчального процесу;

  • забезпечення виконання студентами своїх обов’язків;

  • сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів:

  • сприяння створенню відповідних умов для проживання та відпочинку студентів;

  • сприяння діяльності студентських гуртків, товариств, об'єднань, клубів за інтересами;

  • організація співробітництва зі студентами інших вищих навчальних закладів і молодіжними організаціями;

  • сприяння працевлаштуванню випускників;

  • участь у вирішенні питань міжнародного обміну студентами.

  1. Проблеми студентського самоврядування у законодавчих та нормативно-правових документах з вищої освіти.

У вищих навчальних закладах та їх структурних підрозділах діє студентське самоврядування, яке є невід'ємною частиною громадського самоврядування відповідних навчальних закладів. У студентському самоврядуванні беруть участь особи, які навчаються у вищому навчальному закладі. Усі особи, які навчаються у вищому навчальному закладі, мають рівне право на участь у студентському самоврядуванні. Студентське самоврядування забезпечує захист прав та інтересів осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі, та їхню участь в управлінні вищим навчальним закладом. Студентське самоврядування здійснюється особами, які навчаються у вищому навчальному закладі, безпосередньо та через органи студентського самоврядування, що обираються шляхом таємного голосування. 2. У своїй діяльності органи студентського самоврядування керуються законодавством, рішеннями спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі освіти і науки та відповідного центрального органу виконавчої влади, в підпорядкуванні якого знаходиться вищий навчальний заклад, статутом вищого навчального закладу. 3. Органи студентського самоврядування: приймають акти, що регламентують їхню організацію та діяльність; проводять організаційні, наукові, культурно-масові, спортивні, оздоровчі та інші заходи; сприяють працевлаштуванню осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі; розпоряджаються коштами та іншим майном, що знаходяться на їхньому балансі та банківських рахунках; виконують інші функції. За погодженням з органом студентського самоврядування у вищому навчальному закладі приймається рішення про: відрахування осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі, та їх поновлення на навчання; переведення осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі за державним замовленням, на навчання за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб; переведення осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб, на навчання за державним замовленням; призначення заступника декана, проректора, які відповідають за роботу із студентами; поселення осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі, в гуртожиток і виселення з гуртожитку; затвердження рішень з питань студентських містечок та гуртожитків для проживання осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі.

Найбільша проблема - це брак прийнятної законодавчої бази. Майже єдиним законодавчим документом є вкрай недолуга й суперечлива 38 стаття Закону про вищу освіту.

Проблема й те, що немає чітко означеної компетенції органів студентського самоврядування, тобто визначених прав та обов'язків. До того ж гостро постає питання невизначеного юридичного статусу органів студентського самоврядування (ОСС), що не дає права вступати в цивільні відносини. Серед важливих проблем слід відмітити й брак фінансування, протистояння профспілок, тиск з боку адміністрації вузу, її намагання керувати ОСС, інертність студентства й зневіра власними силами бодай щось змінити.

Студентське самоврядування регламентується Статутом університет}' і визначається «Положенням про студентське самоврядування», постановами вченої ради, наказами ректора.

  1. Європейський вибір України та питання утвердження студентського самоврядування.

Три українських вищих навчальних закладів, а саме: Черкаський національний університет ім. Б.Хмельницького, Вінницький національний технічний університет, Київський міжнародний університет спільно зі Всеукраїнською студентською радою взяли участь у виконанні Європейського проекту по програмі Tempus з метою вивчення та впровадження у вузах України європейської практики студентського самоврядування. На основі виконаного проекту підготовлені методичні матеріали "Європейська практика студентського самоврядування в університетах України" під ред. проф. Буяльської Т.Б., Вінниця, 2005. Ці матеріали використані при укладанні методичних рекомендацій до лекції про студентське самоврядування.

Як засвідчують автори вищезазначених методичних матеріалів, ознайомлення зі студентським самоврядуванням у вищих навчальних закладах Франції, Великої Британії та Північної Ірландії показало, що воно в основному зорієнтоване на:

- захист інтересів студентів на всіх рівнях вищої освіти;

- реалізацію студентських ініціатив в навчально-виховному

процесі, а також в науковій, професійній, культурній та інших

соціальних сферах діяльності;

- підвищення ефективності взаємодії між студентами та

університетською адміністрацією;

- забезпечення студентських прав і свобод у відповідності до

громадянських норм, що діють у суспільстві ;

- співпрацю з державними та місцевими органами влади;

- організацію побуту, різноманітних форм дозвілля, подорожей,

працевлаштування студентів;

- створення нового інформаційного простору для студентів

університету та їх зв'язок із світовими інформаційними джерелами.

Нові підходи до студентського самоврядування покликані забезпечити переорієнтацію освітньо-виховного процесу на

розвиток творчих потенцій та соціальної активності студентської молоді, інтеграції України в Європейське співтовариство.

  1. Всеукраїнська студентська рада як представницький орган студентів на державному рівні.

На державному рівні органи студентського самоврядування об'єднуються у Всеукраїнській студентській раді. Варто зазначити, що доцільність участі в цій організації визначають самі студенти через органи студентського самоврядування.

Всеукраїнська студентська рада (далі – ВСР) є добровільним об'єднанням органів студентського самоврядування, консультативно-дорадчим колегіальним органом при Міністерстві освіти і науки України, утвореним з метою сприяння розвитку студентського самоврядування, більш повного врахування інтересів студентської молоді при виробленні та реалізації політики України у сферах вищої освіти, соціального становлення та розвитку студентської молоді, налагодження конструктивної взаємодії між: органами державної влади, органами місцевого самоврядування і органами студентського самоврядування навчальних закладів України.

  1. Головні завдання Всеукраїнської студентської ради.