Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAPITANNYa_PIDSUMKOVOGO_KONTROLYu1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
772.61 Кб
Скачать
  1. Основні принципи підготовки фахівців для економічної системи:

  • урахування інтересів держави і особистості;

  • органічне поєднання фундаментальної академічної освіта з фахоорієнтованою практичною підготовкою;

  • оновлення змісту і якості освіти відповідно до вимог часу;

> поступальність та безперервність навчально-виховного процесу;

> варіантність освіти, диференціація та індивідуалізація змісту, методів та форм навчально-виховної роботи.

  1. Концепція освітньої діяльності за фахом (обраний напрям підготовки).

  2. Роль фахівця вищої кваліфікації в умовах трансформації ринкової економіки.

Становлення ринкової економіки неможливе без добре підготованих фахівців, які опанували фундаментальні принципи організації страхових відносин. На вирішення цієї проблеми і націлений даний посібник.

  1. Професійне призначення та умови використання фахівця.

Професійне призначення фахівця

Фахівці готуються для вирішення широкого кола фінансових та економічних завдань у відповідності до обраної вузької спеціалізації на підприємствах, у фінансових установах різного профілю незалежно від форм власності.

мати:

  • широку ерудицію та культуру, бути патріотом та підвищення представником вітчизняної інтелігенції, мати високі громадянські та моральні якості;

  • бути підготовленим до самостійної, активної, творчої, професійної діяльності, спрямованої на вдосконалення організації виробництва та підвищення його ефективності;

  • фундаментальну підготовку, необхідну для саморозвитку та самостійного поглиблення професійних знань.

знати:

  • основи соціально-гуманітарних дисциплін в обсязі, що забезпечує професіоналізм та широту світогляду;

  • спеціальні дисципліни, які лежать в основі професійної придатності.

уміти:

  • оцінювати поточну кон'юнктуру та перспективну виробничу та ринкову ситуацію і розробляти відповідні до них програми діяльності підприємства та установи;

  • виявляти проблеми та вузькі місця виробничо-збутового процесу і пропонувати альтернативні варіанти його вдосконалення та фінансового забезпечення;

  • досягати конструктивних рішень у трудовому колективі, домагатися оптимально психологічного клімату в довіреному йому підрозділі;

  • складати, аналізувати та інтерпретувати фінансові звіть і на цій основі приймати рішення з підвищення ефективності діяльності та напрямків її розвитку;

  • розуміти процеси та фактори, які визначають внутрішнє та зовнішнє фінансове середовище, в якому працює підприємство чи установа;

  • співвідносити вплив внутрішнього та зовнішнього середовища відносно власної організації та її можливостей, особливо на своєму рівні активності та відповідальності.

  1. Кваліфікаційні вимоги до фахівця. Зміст і характер професійної діяльності фахівця з обраного напряму підготовки, його права та обов'язки.

Випускники університетів (спеціальність «Фінанси»)

– це фахівці, які володіють методами вирішення проблему сфері фінансів, оподаткування, інвестицій, кредиту, грошового обігу, банківської діяльності, досконало знають практику фінансових, банківських операцій, що виконуються з використанням новітніх інформаційних технологій.

Вимоги до умінь фахівців за спеціальностями і спеціалізація ми

Спеціальність

Спеціалізація

Уміння фахівців

Фінанси

Фінанси підприємства

Розробляти і проводити стратегічну та практичну фінансову політику підприємства в умовах ринкових відносин, розробляти варіанти управлінських рішень із питань фінансової діяльності, забезпечувати ефективне управління процесами формування і використання фінансових ресурсів підприємства тощо

Державні фінанси

Розробляти і проводити фінансову політику держави в умовах ринкових відносин, володіти методами визначення фінансових потреб держави і уміти використовувати їх на практиці, здійснювати управління фінансами на державному і регіональному рівнях

Казначейська справа

Здійснювати розпис прибутків і витрат державного бюджету, здійснювати оплату витрат розпорядників коштів, вести облік надходжень прибутків і облік фінансування витрат державного бюджету, складати звіти про результати виконання державного і місцевих бюджетів.

  1. Характеристика різних рівнів підготовки фахівців.

Бакалавр – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула базову вищу освіту, фундаментальні та спеціальні уміння та знання щодо узагальненого об’єкта праці (діяльності), достатні для виконання завдань та обов’язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності.

Нормативний термін навчання за денною формою – 4 роки.

Термін навчання осіб, які мають диплом молодшого спеціаліста за відповідною до напряму підготовки бакалавра спеціальністю, може зменшуватися на 1-2 роки за умови навчання за індивідуальним навчальним планом.

Факультети (інститути) можуть здійснювати підготовку молодших спеціалістів, якщо вони утворили комплекс з іншими навчальними закладами, які проводять підготовку за програмами такого рівня.

Особи, які в період навчання за програмою підготовки бакалавра припинили подальше навчання, мають право за індивідуальною програмою здобути освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за цією або спорідненою спеціальністю в іншому акредитованому вищому навчальному закладі або в університеті за наявності такої підготовки.

Спеціаліст – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання завдань та обов’язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності.

Термін навчання (1-1,5 року) визначається програмою підготовки фахівця.

Магістр – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання професійних завдань та обов’язків (робіт) інноваційного характеру певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності.

Підготовка магістрів спрямована на створення умов для творчого розвитку обдарованої особистості і підготовку фахівців за одним із функціональних напрямів діяльності: науково-дослідним (творчим), науково-педагогічним, управлінським.

Термін навчання на основі ОКР бакалавра (1-2 роки за денною формою) визначається програмою підготовки фахівця.

Підготовка фахівців ОКР магістра може здійснюватися на основі ОКР спеціаліста з терміном навчання 1 рік.

Перехід студентів університету на програму навчання кожного наступного ступеня здійснюється на конкурсній основі за результатами навчальних досягнень і наукових (творчих) здобутків (інтегрального рейтингу).

Особи, які здобули ОКР бакалавра в інших навчальних закладах (у тому числі в акредитованих вищих навчальних закладах недержавної форми власності), можуть бути зараховані на навчання за програмою спеціаліста або магістра на конкурсній основі на вакантні місця, що фінансуються з державного бюджету, або за рахунок коштів юридичних та фізичних осіб за результатами вступних випробувань.

  1. Особливості підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів.

Бакалавр - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі повної загальної середньої освіти здобула базову вищу освіту, фундаментальні і спеціальні уміння та знання щодо узагальненого об'єкта праці (діяльності), достатні для виконання завдань та обов'язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності[1]