Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ПСИХОПАТОЛОГІЯ.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
111.4 Кб
Скачать

7. Відчуття.

Відчуття- такий вид психічної діяльності, який, виникаючи при безпосередньому впливі предметів і явищ навколишнього світу на органи чуття, відображає лише окремі властивості цих предметів і явищ. Основні симпт: Синестопатія – незвичні, дивні, неприємні відчуття, які тяжко описуються хворим і локалізуються під шкірою, в шкірі і внутрішніх органах. Виникають у дітей 5-7 років, характеризуються короткочасністю, проектуються в черевній порожнині. Парестезії – неприпинні суб’єктивні відчуття, які виникають в тілі і кінцівках. Анальгезія – відсутність больових відчуттів (локальна чи повна). Гіпоанальгезія - зменш больових відчуттів. Гіперанальгезія – збільш. Синестезія – виникнення відчуття в одному аналізаторі при подразненні іншого. Анестезія – відсутність всіх видів відч. Гіпорестезія - зменш відчуттів. Гіперстезія – підвищення відч.

8. Уваги.

Увага - спрямованість і ступінь зосередженості на об'єкті та діяльності. До патології уваги відносять: Нестійкість уваги, нездатність довго зосереджуватися на якій-небудь справі. Ригідність, що відзначається у органіків і хворих на епілепсію. Недостатня концентрація характерна для астенічних станів і стомлення, мінімальних розладів свідомості. Увага носить «плаваючий» характер, тривала фіксація відсутня, що виражається в особливостях поведінки(неуважн). Апрозекція – відсутн ув. Гіперпрозекція – підвищ. Гіпопрозекція – пониж.

9. Сприйняття.

Сприйняття – це відображ явищ і предметів оточуючої дійсності, які безпосередньо діють на органи відчуття. Виділяють: відсутність сприйм, порушення інтенсивності, спотворене спр, помилки спр. Вони в свою чергу поділ на види: агніозія – поруш впізнання предм і явищ в стані ясної свідом і збереж аналізат. Акустична, оптична, тактильна, просторова агніозія. Поруш спр: сенсорна гіперпатія(гіпопатія – підвищ чи зчиж інтенс сприйм. дереалізація – відчудж від оточ дійсності, що супроводж почут неприродності різн зммінами (дежавю). Деперсоналізація (сомато чи аутопсихічна). Спотвор спр: психосенсор розл – проявл у вигл метаморфопсій (поруш спр перспективи, збільш кільк предм і спотвор їх форм та розмірів). Оптиковестибул – при яких спостер руйнівні дії. розл схеми тіла (розпад на част, відчуття лже-кінцівок: психогенні чи сомат). Помилки спр: ілюзії – помилкові спр реально існ обєктів. Галюц – помилкові спр, без реальн існ обєктів.

10. пам'яті.

Пам'ять – запам’ят, збереження та відтвор інформ, обставин життя та діяльності людини. Розлади - кількісні: Гіпомнезія - зниження памяті, гіпермнезія – загострення на певні події. Амнезія – відсутність . (ретроградна - не може згадати події до втрати пам’яті, Антероградна- згадує події до захворювання або травми і не може згадати події які відбуваються зараз. Антиретроградна- не може згадати події до втрати пам’яті і після неї. Ретардована- випадають події які відбуваються з нею під час захвор або травми хоча в цей період вона перебувала у свідомості, і вела себе адекватно.) Якісні: Псевдореміністенції – не правильне співвіднош подій, щобули в житті хв. Конфабуляції - надумані фантастичні спогади, яких не було в житті хв. Крептомнезії - змішані спогади реальних і надуманих подій. Екмнезії зникли події кількох десятків років, але збережені попередні події (поводиться згідно з віком, який памятає). Анекфорія – відтвор подій при підказці. Амнестична афазія - не може згадати назви предметів але дуже добре може ї описати. Пуерелізм – люд повод себе і розмовляє на той вік, в якому себе памятає.