Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ВІКОВА СОЦ ПЕД СурдоПсихологія.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
217.28 Кб
Скачать

12 Дизонтогенез у розвитку дітей з вадами слуху

Дизонтогенез позначають різні форми порушення в онтогенезі. Характеристика дизонтогенезу залежить від певних психічних параметрів:1Недорозвиток або ураження окремих аналізаторів

2Загальний недорозвиток (порушення коркових підкоркових) 3Час ураження, чим раніше тим більша вірогідність психічного дизонтогенезу.

Класифікація псих дизонтогенеза за Лебединським:

Заг псих недорозвинення;(Олігофренія)

Затриманий псих розвиток;(зпр)

Пошкоджений псих розвиток;(Органічна деменція)

Дефіцитарний псих розвиток;(Порушення окремих аналізаторних систем)

Спотворений псих розвиток;(РДА)

Дисгармонійний псих розвиток.(психопатія і патологічне формування особистості)

17 Зорове сприймання глухих

Зорове сприйняття форми предметів складається в практичній предметно-маніпулятивної діяльності. У глухих дітей дошкільного віку з'являються цілісні образи предметів, справлятися зі складанням розрізних картинок з 2 - 5 частин. Вказує на наявність аналізу та синтезу в процесі зорового сприйняття.

Для точного сприйняття форми предмету важливо виділяти його контур. Уміння впізнавати предмет по контуру формується поступово, вимагає певного рівня розвитку аналізу та абстракції. Пізнавання глухими дітьми контурних плоских зображень добре знайомих предметів формується пізніше. Сприйняття зображень формується поступово, при постійному мовному спілкуванні з дорослими, у глухих мовне спілкування порушене і збіднене. При сприйнятті зображень глухі відчувають труднощі в сприйнятті і розумінні перспективних зображень, просторово-часових відносин; предметів у русі, в незвичайному ракурсі, контурних зображень; якщо частково закритий іншим.

Для дитини з порушенням слуху зорове сприйняття - це і головне джерело уявлень про навколишній світ,. У процесі навчання і виховання у цих дітей вдосконалюється тонкість і диференційованість зорового сприйняття, в тому числі міміки, рухів губ, змін положення пальців.

18. Культурно історична теорія розвитку особистості Виготський

Культурно-історична теорія розвитку психіки і розвитку особистості розроблялася Виготським і його школою в 20-30 роках XX ст.

У цьому підході Виготський пропонує розглядати соціальну середовище як головне джерело розвитку особистості. У розвитку дитини, існує дві переплетених лінії. Шляхом природного дозрівання, та через оволодінні культурою, способами поведінки і мислення.

З теорії Виготського, розвиток мислення та інших психічних функцій відбувається через використання дитиною "психологічних знарядь", шляхом оволодіння системою знаків-символів, таких як мова, письмо, система рахунку.

Розвиток відбувається через етап зовнішньої діяльності, де культурні засоби мають предметний вид. По мірі відпрацювання діяльність психічних функцій інтеріоризується, переходить із зовнішнього плану у внутрішній. Психічні функції набувають автоматизированность.

19 Методи психодіагностики розвитку двс

Основні методи ПД – спостереження, експеримент (Природний психолого-педагогічний експеримент. Патопсихологічний експеримент. Навчаючий експеримент. Експериментально-психологічні методики вивчення пізнавальної діяльності та особистості. Методи вивчення мовлення). Додаткові методи – аналіз документації, бесіда, анкетування, тестування, аналіз продуктів діяльності дитини.