Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ВІКОВА СОЦ ПЕД СурдоПсихологія.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
217.28 Кб
Скачать

8 Відчуття у двс. Відчуття та сприймання для компенсації вад слуху

Процес розвитку відчуттів і сприймання протікає за тими самими загальним закономірностям, як і в дитини що нормально розвивається. В дітей із повною чи частковою втратою слуху є певні особливості у розвитку сенсерно-перцептивної сфери.

У чуттєвому відображенні навколишнього світу слухові відчуття й сприймання відіграють істотне значення, на людину постійно впливають подразники: шуми; звуки, властиві різноманітним об'єктам і явищам; музичні звуки; мова.

Тонус кори великих півкуль мозку виявляється зниженим. Відсутність слуху позбавляє можливості отримати відчуття і сприймання від звукового різноманіття навколишнього світу, що зумовлює порушення інформаційного балансу між середовищем і організмом.

Люди, які мають різні залишки слуху, отримують певні слухові відчуття, але вони недостатні для адекватного і сповненого відображення дійсності.

Виявлено зниження швидкості сприймання й переробки інформації через різні аналізатори. Повільність сприйняття зорових сигналів, тактильної інформації. Проте з віком ці особливості згладжуються значною мірою

За провідним аналізатором виділяють такі види сприймання: зорове, слухове, тактильне, кінестезичне, нюхове і смакове. Роль зору та вібрац.

10 Внесок вчених України в розробку актуальних проблем сурдопсихології.

Микола Дмитрович Ярмаченко, перший президент Академії педагогічних наук України, академік АПН України, доктор педагогічних наук. Він працював у Київському державному педагогічному інституті ім. О.М. Горького. Фахівець у галузі сурдопедагогіки, теорії та історії педагогіки. Є автором монографій, підручників, посібників з історії педагогіки, психології, соціології, дефектології, навчання і виховання дітей з поруш слуху, окремих методик викладання суспільних і природничих наук. До його доробку входять книги: Історія сурдопедагогіки, Виховання і навчання глухих дітей в Українській РСР, Проблема компенсации глухоты, Педагогическая деятельность и творческое наследие А.С. Макаренко

11 Вплив порушення слуху на полісенсорний та розумовий розвиток дитини

Порушення слуху безпосередньо впливає на мовленнєвий розвиток дитини. Це ускладнює процес пізнання і чинить негативний вплив на формування інших відчуттів і сприймань. У зв'язку з порушенням слуху особливу роль набуває зір, на базі якого розвивається мова глухого дитини. Дуже важливими в процесі пізнання навколишнього світу стають рухові , дотикові , тактильно-вібраційні відчуття.

Запам'ятовування знаходиться в тісній залежності від способу пред'явлення матеріалу , тому у дітей утруднено запам'ятовування, збереження і відтворення мовного матеріалу. Специфічні особливості уяви дітей з вадами або відсутністю слуху обумовлені уповільненим формуванням їх мови і абстрактного мислення. Особливості мислення пов'язані з уповільненим оволодінням словесної промовою. Найбільш яскраво це виявляється в розвитку словесно-логічного мислення. Порушення слуху впливає на формування всіх розумових операцій, призводить до ускладнень у використанні теоретичних знань на практиці. При повної втрати слуху мова дитини формується тільки в умовах спеціального навчання з викор спец мжм.