Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП экз.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
350.8 Кб
Скачать

113. Порядок ухвалення і проголошення рішення суду першої інстанції.

Суд ухвалює вирок іменем України безпосередньо після закінчення судового розгляду.

Вирок ухвалюється в нарадчій кімнаті складом суду, який здійснював судовий розгляд.

У випадках, передбачених цим Кодексом, ухвала постановляється в нарадчій кімнаті складом суду, який здійснював судовий розгляд.

Ухвалення вироку в нарадчій кімнаті служить забезпеченню його Зності, обґрунтованості та вмотивованості. Під час ухв вироку ніхто не має п перебувати в нарадчій кімнаті, крім складу суду, який здійснює суд розгляд.

Ухвали, постановлені без виходу до нарадчої кімнати, заносяться секретарем судового засідання в журнал судового засідання.

Виправлення в судовому рішенні мають бути засвідченні підписами суддів того складу суду, який його ухвалив.

Усі судові рішення викладаються письмово у паперовій та електронній формах. Судові рішення в електронній формі оформляються згідно з вимогами законодавства у сфері електронних документів та електронного документообігу, а також електронного цифрового підпису.

Проголошення - вирок проголошується прилюдно негайно після виходу суду з нарадчої кімнати головуючим/одним із суддів у присутності учасників крим провадження (текст суд рішення зачитується в повному обсязі, але якщо суд розгляд відбувався у закритому суд засіданні, суд рішення проголошується прилюдно з пропуском інфо, для дослідження якої проводилося закрите суд засідання та яка на момент проголошення суд рішення підлягає подальшому захисту від розголошення).

Якщо вирок є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника суд провадження чи органу виконання суд рішення ухвалою роз'яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст.

Після проголошення вироку головуючий роз'яснює обвинуваченому, захиснику, його Зному предст, потерпілому, його предст п подати клопотання про помилування, право ознайомитися із журналом суд засідання і подати на нього письмові зауваження. Обвинуваченому, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, роз'яснюється п заявляти клопотання про доставку в суд засідання суду апел інстанції.

Якщо обв не володіє держ мовою, то після проголошення вироку перекладач роз'яснює йому зміст резолютивної частини суд рішення. Копія вироку рідною мовою обвинуваченого або ін мовою, якою він володіє, у перекладі, що засвідчений перекладачем, вручається обвинуваченому.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвин та прокурору. Ін Учасники суд провадження мають п отримати в суді копію вироку.

Копія вироку не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику суд провадження, який не був присутнім в суд зас.

З дня проголошення вироку, за заг правилом, починає спливати строк, визначений Зом для апел/кас оскарження

114. . Роз’яснення судового рішення судом.

Якщо суд рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника суд провадження чи органу виконання суд рішенняухвалою роз'яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст.

Роз'яснення рішення - це викладення рішення у більш ясній і зрозумілій формі. Здійснюючи роз'яснення судового рішення, суд викладає більш повно і зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін до рішення по суті і не торкаючись тих питань, які не були предметом суд розгляду. У ході роз'яснення рішення суд повинен тлумачити юр терміни, а не загальновживані слова. Місцевий суд не вправі роз'яснювати суд рішення апел і кас інстанцій, у т ч про зміну чи скас рішень названого суду.

Суд розглядає заяву про роз'яснення суд рішення протягом 10 днів з повідомленням особи, яка звернулася із заявою про роз'яснення суд рішення, та учасників суд провадження. Неприбуття у суд засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду заяви.

Копія ухвали про роз'яснення суд рішення не пізніше наступного дня після її постановлення надсилається особі, що звернулася Із заявою про роз'яснення суд рішення, учасникам суд провадження, які не були присутні у суд засіданні.

Ухвалу про роз'яснення суд рішення/відмову у його роз'ясненні може бути оскаржено в апел порядку особою, яка звернулася із заявою про роз'яснення суд рішення, та учасниками суд провадження.