Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП экз.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
350.8 Кб
Скачать

112. Законність і обґрунтованість вироку. Зміст вироку .

Законність і обґрунтованість- це 2 невід'ємні і взаємопов'язані сторони вироку.

Законність вироку - він повинен бути постановлений за умови правильного застосування в ньому матеріального права і дотримання при провадженні у справі КПК. Аспекти Законності: - вирок як за формою, так і за змістом ґрунтується на матеріалах крим провадження, які встановлені в суд зас; • суд розгляд здійснювався з дотриманням правил, вст. КПК; • розслідування у справі проведено відповідно до вимог КПК; • вирок відповідає вимогам ЗУ про крим відп.

Судове рішення може бути визнане законним, якщо воно ухвалене компетентним (повноважним, повноправним, повновладним) судом; всі слідчі (розшукові) гласні та негласні дії під час досудового розслідування, а також і всі судово-слідчі дії під час судового розгляду були проведені без порушення кримінального процесуального законодавства, прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, які брали в них участь; висновки суду, зазначені у рішеннях, грунтуються на їх правильному тлумаченні суддями.

Обґрунтованість - висновки і рішення суду відповідають фактам, що дійсно мали місце. Аспекти: постановлений на матеріалах, повністю зібраних, всебічно досліджених і правильно оцінених судом, а висновки суду про подію злочину, винуватість або невинуватість підсудного у вчиненні злочину, про призначення йому покарання, є достовірними і випливають з матеріалів крим провадження.

Обгрунтованість судового рішення - це його внутрішня якість. Виходячи з цього, в поняття обгрунтованості зазвичай включають два моменти: достовірність висновків суду про обставини, що покладені в основу рішення, і повноту дослідження судом всіх матеріалів справи.

Зміст вироку: складається зі : Вступної, Мотивувальної та Резолютивної частин.

Вступна:- покликана індивідуалізувати вирок як основний акт правосуддя:

1) дата(день підписання його усім складом суду) та місце його ухв; 2) назва та склад суду, секретар суд зас;3) найменування (номер) крим пров;4) ПІБ обвинуваченого, рр..мм.дд. його народження, місце народження і місце проживання, заняття, освіта, сімейний стан та ін відомості про ос обв, що мають значення для справи;5) ЗУ про крим відп, що передбачає крим правопор, у вчиненні якого обвинувачується особа;6) сторони крим пров та ін уч суд пров.

Мотивувальна:- обгрунтуванні рішення, прийнятого судом на основі обставин встановлених судом під час суд розгляду та відповідних норм мат права

1) у разі визнання особи виправданою - формулювання обвинувачення, яке пред'явлене особі і визнане судом недоведеним + підстави для виправдання обвин з зазначенням мотивів, з яких суд відкидає докази обвинувачення; мотиви ухвалення інших рішень щодо питань, які вирішуються судом при ухваленні вироку, та положення Зу, якими керувався суд;

2у разі визнання особи винуватою: - формулювання обвинувачення, визнаного судом доведеним, із зазначенням місця, часу, способу вчинення та наслідків крим правопорушення, форми вини і мотивів крим правопорушення; ст (ч. ст.) ЗУ про крим відп, що передбачає відповідальність за крим правопорушення, винним у вчиненні якого визнається обвинувачений;докази на підтвердження встановлення судом обставин, мотиви неврахування окремих доказів;мотиви зміни обвинувачення, підстави визнання частини обвинувачення необґрунтованою, якщо судом приймалися такі рішенням;обст, які пом'якшують або обтяжують покарання; мотиви призначення покарання, звільнення від відбування покарання, застосування примус заходів мед характеру при встановленні стану обмеженої осудності обвинуваченого, застосування примусового лікування відповідно до ст 96 КК,;підстави для задоволення цив позову/відмови у ньому, залишення його без розгляду; мотиви ухвалення ін рішень щодо питань, які вирішуються судом при ухваленні вироку, та положення Зу, якими керувався суд.

Резолютивна частина вироку - заключна частина єдиного документа суду і вона повинна логічно випливати з попередніх його частин. Невідповідність резолютивної частини вступній і мотивувальній частинам може призвести до необґрунтованості вироку.

1) у разі визнання особи виправданою - У резолютивній частині виправдувального вироку зазначаються рішення про поновлення у правах, обмежених під час кримінального провадження; рішення щодо заходів забезпечення кримінального провадження (глави 10-18 КПК), в тому числі рішення про запобіжний захід до набрання вироком законної сили. У резолютивній частині повинно бути вказано про скасування цих заходів. У цій частині вироку також мають бути зазначені рішення щодо речових доказів і документів (ст. 100 КПК); процесуальних витрат (ст. 126 КПК); строку і порядку набрання вироком законної сили та його оскарження (ст.ст. 393, 395 КПК); порядку отримання копій вироку та інших відомостей (ст. 380 КПК).

2) у разі визнання особи винуватою: ПІБ обвинуваченого, рішення про визнання його винуватим у пред'явленому обвин та відповідні ст (ч. ст.) ЗУ про крим відп; покарання, призначене по кожному з обвинувачень, що визнані судом доведеними, та остаточна міра покарання, обрана судом; початок строку відбування покарання; рішення про застос примус лікування чи примус заходів мед хару щодо обмежено осудного обвинуваченого у разі їх застосування; рішення про призначення неповнолітньому громадського вихователя; рішення про цив позоврішення про ін майнові стягнення і підстави цих рішень; рішення щодо реч доказів і документів; рішення про відшкодування процес витратрішення щодо заходів забезп крим пров; рішення про залік досуд тримання під вартою; строк і порядок набрання вироком Зної сили та його оскарження; порядок отримання копій вироку та ін відомості.

Якщо особі пред'явлено декілька обвинувачень і деякі з них не доведені - зазнач, за якими з них обвинувачений виправданий, а за якими - засуджений.

Якщо обвинувачений визнається винним, але звільняється від відбування покарання, суд зазначає про це в резолютивній частині вироку.

У разі звільнення від відбування покарання з випробуванням - зазнач тривалість іспитового строку, об, покладені на засудженого + труд коллектив/особа, на які, за їх згодою або на їх прохання, суд покладає об щодо нагляду за засудженим і проведення з ним виховної роботи.