Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП экз.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
350.8 Кб
Скачать

91.Зміст обвинувального акта. Додатки до нього.

Обвинувальний акт — це кримінально-процесуальний акт, в якому відображено рішення слідчого, затверджене прокурором, чи самого прокурора про закінчення досудового слідства і направлення кримінальної справи до суду для вирішення питання про винність обвинуваченого.

Структура - описова та резолютивна частини' і додатків.

Обвинувальний акт складається слідчим, після чого затверджується прокурором. Обвинувальний акт може бути складений прокурором, зокрема якщо він не погодиться з обвинувальним актом, що був складений слідчим.

Обвинувальний акт має містити такі відомості:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім’я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

3) анкетні відомості кожного потерпілого (прізвище, ім’я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

4) прізвище, ім’я, по батькові та займана посада слідчого, прокурора;

5) виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення;

6) обставини, які обтяжують чи пом’якшують покарання;

7) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням;

8) розмір витрат на залучення експерта (у разі проведення експертизи під час досудового розслідування);

9) дату та місце його складення та затвердження.

До обвинувального акта додається:

1) реєстр матеріалів досудового розслідування;

2) цивільний позов, якщо він був пред’явлений під час досудового розслідування;

3) розписка підозрюваного про отримання копії обвинувального акта, копії цивільного позову, якщо він був пред’явлений під час досудового розслідування, і реєстру матеріалів досудового розслідування;

4) розписка або інший документ, що підтверджує отримання цивільним відповідачем копії цивільного позову, якщо він був пред’явлений під час досудового розслідування не до підозрюваного.

92.Оскарження дій, рішень і бездіяльності слідчого, прокурора

Предмет оскарження Хто має п оск?

Бездь • невнес відомостей про крим. правоп. до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про крим. правоп.;

• неповернення тимчас вилуч майна;

• нездійснення ін. процес. дій, які він зоб вчин. у визнач. КПК строк заявник, потерпілий, його предст чи Зий предст, підозрюваний, його захисник чи Зий предст, володілець тимчасово вилученого майна;

Рішення - сл, прок-а про зупин досуд розсл-ня потерпілий, його предст чи З предст, підозрюваний, його захисник чи Зний предст;

сл. про закриття крим пров-ня заявник, потерпілий, його предст чи З предст;

прок-а про закриття крим пров заявник, потерпілий, його предст чи З предст, підозрюваний, його захисник чи З предст

Прок-а, сл про відмову у визнанні потерпілим особа, якій відмовлено у визнанні потерпілою;

сл, прока про відмову в задоволенні клопотання про проведення сл (розшук) дій, негласних сл (розшук) дій особа, якій відмовлено у задовол клоп-ня, її предст, Зним предст чи захисником

сл, прока про зміну порядку досуд розсл та продовж його згідно з правилами, передб главою 39 КПК(щодо заст примус зах мед хар) підозрюваний, його захисник чи З предст, потерпілий, його предст чи З предст

рішення, дії чи бездсть сл або прока при застосуванні заходів безпеки особи, до яких можуть бути застос заходи безпеки, передб Зом;

Оскарження залежно від предмету оскарження може здійснюватися за двома напрямками – сл. судді/вищестоячому прокурору(останнє скоріше як виняток)

ОСК-НЯ СЛ СУДДІ За старим КПК оскарженню підлягали тільки дії сл і прока, за новим - також їхні рішення та бездіяльність.

Оск. можливе як на досудовому провадженні (відображення рішення КСУ від 30 січня 2003 р. № 3-рп щодо неконституційності положень, які унеможливлювали розгляд судом на стадії досудового слідства скарг на постанови слідчого, прокурора) так і під час судового розгляду (підготовче провадження, підготовче судове засідання)

На досуд. пров. оск. (вичерпний перелік випадків і суб'єктів оскарження):

Скарги на інші ріш, дії чи бездть (за винятком тих, що зазначені вище) можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадж у суді.

Під час підготовчого судового засідання можуть бути оскаржені також рішення прока, сл про відмову у визнанні потерпілим; рішення, дії чи бездіяльність сл або прока при застосуванні заходів безпеки (але ін. із таблиці оскарженню на стадії суд розгляду вже не підлягають).

Строк оскарження: на досуд. розсіл. - протягом 10 днів з моменту прийняття ріш, вч дії або безді. Якщо ріш сл чи прока оформл постановою, строк починається з дня отримання особою її копії.

Підстави повернення скарги (про що постановл ухвала):

1) скаргу подала ос, яка не має п подавати скаргу;

2) скарга не підлягає розгляду в цьому суді;

3) скарга подана після закінчення строку, і ос, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або сл суддя за заявою ос не знайде підстав для його поновлення.

Повернення не позбавляє п повторного звернення

Підстави відмови у відкритті провадження (ухвала) - скарга подана на ріш, дію чи бездь сл, прока, що не підлягає оск.

Ухвади про повернення/відмову можуть бути оск в апеляції.

Правові наслідки подання скарги під час досуд розсл - не зупиняє виконання рішення чи дію слідчого, прокурора. Сл чи прок можуть самостійно скасувати ріш про зупинення досудового розслідування; про відмову у визнанні потерпілим; ріш при застосуванні заходів безпеки; припинити дію чи бездь, які оск, що тягне за собою закриття провадження за скаргою.Прокурор може самостійно скасувати рішення слідчого про закриття кримінального провадження, що тягне за собою закриття провадження за скаргою.

Порядок розгляду скарг: - слідчим суддею місцевого суду, у межах юрисдикції якого знаходиться орган досуд розсл-ня, з урахуванням вимог щодо територіальної та інстанційної підсудності.

- не пізніше 72 год з моменту надходження відповідної скарги, крім скарг на рішення про закриття крим пров, які розгляд не пізніше 5 днів з моменту надходження скарги.

- за об участі ос, яка подала скаргу, чи її захисника, предст та сл чи прока, ріш, дії чи бездь яких оск. Відсутність сл чи прока не перешкоджає розгляду.

Рішення слідчого судді за результатами розгляду скарг під час досуд розсл:

ухвала про:

1) скасування рішення сл чи прока;

2) зобов'язання припинити дію;

3) зобов'язання вчинити певну дію;

4) відмову у задоволенні скарги.

Ухвала сл судді за результатами розгляду скарги не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття крим провадж (оск в апеляції).

ПРОКУРОРУ ВИЩОГО РІВНЯ - недотримання розумних строків сл, проком під час досуд розсл-ня – має п оск підозрюваний, обвинувачений, потерпілий (неузгодженість – це ж може оск сл. судді, тільки «недотримання строків, вст. КПК», а це за КПК і є критерієм розумних строків)

Порядок розгляду

- протягом 3днів після її подання зоб. розглянути і в разі наявності підстав для її задоволення - надати відповідному проку об для виконання вказівки щодо строків вчинення певних процес. дій або прийняття процес. рішень.

- невідкладно письмово повідомл скаржника про результати розгляду.

Рішення, дії чи бездіяльність прокурора можуть оскаржуватися слідчим(до прокуратури вищого рівня)

будь-які рішення, дії чи бездіяльність прокурора, прийняті або вчинені у відповідному досудовому провадженні, крім випадків, передбачених КПК.

(Не підлягають оск-ню слідчим рішення прока про об'єднання чи виділення матеріалів досуд розсл-ня (статті 217,280,469,494,510 КПК).

У випадках відмови прока у погодженні клоп-ня слідчого до слідчого судді про заст-ня заходів забезпечення крим. пров, проведення сл (розшук) дій чи неглас сл (р) дій сл має п звернутися до керівника орг досуд розсл-ня, який після вивч клоп-ня за необхідності ініціює розгляд питань, порушених у ньому, перед прокурором вищого рівня, який протягом 3 днів погоджує відповідне клопотання або відмовляє у його погодженні (ст. 40 КПК).

Порядок оскарження

- Скарга подається в письмовій формі не пізніше 3 днів з моменту прийняття або вч оскаржуваних ріш, дії чи безді, до прокуратури вищого рівня щодо прокуратури, в якій обіймає посаду прок, ріш, дія чи бездь якого оск.

Оскарження не зупиняє виконання.

Порядок вирішення скарги

-Зоб протягом 3днів з моменту надходження розгул і надіслати рішення сл та проку, ріш, дія чи бездь якого оск.

-За наслідками розгляду можуть бути прийняті рішення (у формі постанови) про:

1) залишення ріш чинним, визнання Зними вч дії чи безді;

2) зміну ріш в частині;

3) скас-ня ріш і прийняття нового ріш, визнання неЗ вч дії чи безді і зоб вч нову дію.

У разі скасування - має п здійснити заміну прока на ін з числа служб ос

Рішення є остаточним і не підлягає оск до суду, ін ОДВ.