Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП экз.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
350.8 Кб
Скачать

71. Особливості виклику і допиту неповнолітніх свідків і потерпілих

ВИКЛИК

Належне інформування осіб про хід кримінального провадження забезпечується:

● Судовими викликами (осіб, участь яких є обов’язковою)

● Судовими повідомленнями (осіб, участь яких є необов’язковою)

Особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом:

● вручення повістки про виклик

● надіслання повістки про виклик:

○ поштою

○ електронною поштою

○ факсимільним зв'язком

● здійснення виклику по телефону або телеграмою (ч.1 ст.135)

Порядок виклику неповнолітніх дещо відрізняється від загального (ст.489). Можливими є два варіанти розвитку подій:

1. За загальним правилом неповнолітній підозрюваний чи обвинувачений повідомляється або викликається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом через його батьків або інших законних представників.

Тобто повістка або інше (телефоном, факсом, електронною поштою) повідомлення про виклик неповнолітнього має бути спрямоване на ім'я саме цих осіб.

2. Інший порядок допускається лише в разі, якщо це зумовлюється обставинами, встановленими під час кримінального провадження.

Цей порядок стосується тих випадків, коли під час кримінального провадження буде встановлено, що батьки/законні представники не забезпечать з'явлення неповнолітнього за викликом через прагнення зашкодити об'єктивному, повному і всебічному дослідженню обставин кримінального правопорушення або вони є учасниками/спів- такого правопорушення. У такому разі допускається викликати неповнолітнього, спрямовуючи повістку чи інше повідомлення безпосередньо йому, через посильного тощо.

ДОПИТ

Допит - це слідча (розшукова) дія, змістом якої є одержання показань від особи, яка володіє відомостями, що мають значення для розслідуваного кримінального правопорушення.

Стаття 226. Особливості допиту малолітньої або неповнолітньої особи

1. Допит малолітньої або неповнолітньої особи проводиться у присутності законного представника, педагога або психолога, а за необхідності - лікаря.

Обов'язок забезпечити участь законного представника, педагога або психолога, а за необхідності - лікаря у проведенні слідчих дій покладається на процесуальну особу, яка такі дії проводить. В разі неявки запрошених осіб для участі в проведенні слідчої дії її слід перенести на інший час і вжити заходів для з'ясування причин неявки запрошених. Якщо такі причини є істотними та унеможливлюють участь конкретної особи, то треба на наступний раз забезпечити участь у слідчій дії інших осіб, які можуть виконувати їх обов'язки.

Цим учасникам слідчої дії надається право ставити запитання допитуваним малолітнім чи неповнолітнім особам, що роз'яснюється до початку проведення слідчої дії і про що зазначається на початку протоколу. Слід мати на увазі, що такі запитання можуть задаватися лише з дозволу особи, яка проводить слідчу дію, а за змістом такі запитання повинні мати уточнювальний характер і не містити підказок чи вказівок малолітній або неповнолітній особі щодо її відповідей, дій чи поведінки під час проведення слідчої дії. Водночас, слідчий, прокурор має право відвести поставлені запитання, якщо вони не стосуються сутності слідчої дії, суперечать досягненню поставленої мети або можуть вплинути на об'єктивність і повноту встановлюваних обставин.

Відповідно до положень ст. 227 КПК можливість обмеження участі у виконанні окремих слідчих дій або усунення від участі в кримінальному провадженні взагалі надається лише стосовно законного представника малолітнього або неповнолітнього свідка та потерпілого. Таке право надано слідчому, прокурору, які здійснюють кримінальне провадження, і реалізується ними:

● за власною ініціативою

● за клопотанням малолітнього чи неповнолітнього

З цією метою слідчий, прокурор виносить постанову, в якій вказує, чому саме і як участь конкретного законного представника може завдати шкоди інтересам малолітньої або неповнолітньої особи, в якому обсязі і для проведення яких слідчих (розшукових) дій обмежується участь законного представника або з якого часу його слід вважати усунутим від участі в кримінальному провадженні. З огляду на обов'язковість участі законного представника у слідчих (розшукових) діях за участі малолітньої або неповнолітньої особи цією ж постановою має бути призначено іншого законного представника.

Обмеження або усунення педагога, психолога чи лікаря від участі у слідчих (розшукових) діях не передбачено. Такі особи викликаються як фахівці в певній галузі знань, а у випадку завдання чи спроби з їхнього боку завдання шкоди інтересам малолітнього або неповнолітнього учасника слідчої (розшукової) дії слідчий, прокурор зобов'язаний негайно припинити проведення слідчої (розшукової) дії та вжити відповідних заходів впливу на таких осіб.

2. Допит малолітньої або неповнолітньої особи не може продовжуватися без перерви понад одну годину, а загалом - понад дві години на день.

3. Особам, які не досягли шістнадцятирічного віку, роз’яснюється обов’язок про необхідність давання правдивих показань, не попереджуючи про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань і за завідомо неправдиві показання.

У випадках, коли це необхідно для об’єктивного з’ясування обставин та/або захисту прав малолітнього чи неповнолітнього свідка/потерпілого як під час досудовогорозслідування, так і судового провадження допит може бути проведений у режимі відеоконференції.