Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП экз.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
350.8 Кб
Скачать

104. Журнал судового засідання, його зміст і значення.. Фіксування судового процесу технічними засобами.

Застосування технічних засобів фіксування кримінального провадження

Рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування, в тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов’язковим.

Про застосування технічних засобів фіксування процесуальної дії заздалегідь повідомляються особи, які беруть участь у процесуальній дії.

У матеріалах кримінального провадження зберігаються оригінальні примірники технічних носіїв інформації зафіксованої процесуальної дії, резервні копії яких зберігаються окремо.

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді під час судового провадження є обов’язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Учасники судового провадження мають право отримати копію запису судового засідання, зробленого за допомогою технічного засобу.

Незастосування технічних засобів фіксування кримінального провадження у випадках, якщо воно є обов’язковим, тягне за собою недійсність відповідної процесуальної дії та отриманих внаслідок її вчинення результатів, за винятком випадків, якщо сторони не заперечують проти визнання такої дії та результатів її здійснення чинними.

Журнал судового засідання

1. Під час судового засідання ведеться журнал судового засідання, в якому зазначаються такі відомості:

1) найменування та склад суду (слідчий суддя);

2) реквізити кримінального провадження та відомості щодо його учасників;

3) дата і час початку та закінчення судового засідання;

4) час, номер та найменування процесуальної дії, що проводиться під час судового засідання, а також передані суду під час процесуальної дії речі, документи, протоколи слідчих (розшукових) дій і додатки до них;

5) ухвали, постановлені судом (слідчим суддею) без виходу до нарадчої кімнати;

6) інші відомості у випадках, передбачених цим Кодексом.

2. Журнал судового засідання ведеться та підписується секретарем судового засідання.

Значення – є важливою формою фіксування суд. зас. У журналі має бути повно й об'єктивно відображений увесь перебіг суд провадження. Суд рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо у матеріалах провадження відсутній журнал суд засідання (п. 7 ч. 2 ст. 412 КПК). Це є істотним порушенням вимог КПК. Порушенням є і непідписання такого журналу секретарем суд засідання, незабезпечення п обв, його захисника, законного представника, потерпілого, його представника ознайомитися із журналом судового засідання і подати на нього письмові зауваження.

105. Підготовча частина судового засідання, її значення і зміст.

Підготовча частина судового розгляду полягає у виконанні судом дій, метою яких є забезпечення належного проведення судового слідства і наступних етапів судового розгляду, створенні умов, необхідних для того, щоб суд міг в судовому слідстві повно і всебічно досліджувати обставини справи.

Підготовча частина судового засідання охоплює такі дії: відкриття судового засідання (ст. 342 КПК України); оголошення складу суддів і роз'яснення права відводу (ст. 344 КПК України); повідомлення про права й обов'язки (ст. 345 КПК України); видалення свідків із зали суду (ст. 346 КПК України).

Відкриття судового засідання полягає у проголошенні головуючим про відкриття судового розгляду відповідного кримінального провадження, повідомленні, яка справа, щодо кого і за обвинуваченням у вчиненні якого злочину підлягає судовому розгляду, що стає юридичним фактом, який обумовлює подальший розвиток процесуальних правовідносин учасників процесу відповідно до встановлених законом правил кримінального судочинства.

Факт відкриття судового засідання має важливе юридичне значення: з цього моменту суд та інші учасники процесу одержують право на здійснення в передбаченому законом порядку подальших процесуальних дій; зацікавлені особи одержують юридичну можливість для реалізації своїх процесуальних прав, процесуальні правовідносини набувають динамічного характеру, і кримінальний процес спрямовується на розв'язання справи і прийняття відповідних необхідних рішень.

Секретар судового засідання доповідає суду, хто з учасників судового провадження, викликаних та повідомлених осіб прибув у судове засідання, встановлює їх особи, перевіряє повноваження захисників і представників, з'ясовує, чи вручено судові виклики та повідомлення тим, хто не прибув, і повідомляє причини їх неприбуття, якщо вони відомі.

Секретар судового засідання повідомляє про здійснення повного фіксування судового розгляду, а також про умови фіксування судового засідання.

Відкриваючи судове засідання, головуючий має з'ясувати, чи всі учасники процесу володіють державною мовою і чи не потребують участі перекладача в судовому засіданні.

Оголошення складу суду і роз'яснення права відводу. Після відкриття судового засідання головуючий оголошує склад суду, прізвище запасного судді, якщо він призначений, прізвища прокурора, потерпілого, цивільного позивача, обвинуваченого, захисника, цивільного відповідача, представників та законних представників, перекладача, експерта, спеціаліста, секретаря судового засідання, роз'яснює учасникам судового провадження право відводу і з'ясовує, чи заявляють вони кому-небудь відвід.

Повідомлення про права й обов'язки здійснюється за допомогою судового розпорядника, який роздає особам, які беруть участь у судовому розгляді, пам'ятку про їхні права та обов'язки.

Про вручення особам, які беруть участь у судовому розгляді, пам'ятки про їхні права й обов'язки та роз'яснення їх, секретарем судового засідання робиться запис у журналі судового засідання.

Процедура допуску перекладача до справи та роз'яснення йому його процесуальних прав виконується насамперед, відразу ж після відкриття судового засідання з метою, щоб він міг приступити до виконання своїх обов'язків, і особи, які не володіють мовою судочинства, мали б змогу сприймати всі обставини розгляду справи і користуватись своїми правами. Все, що відбувається в суді без будь-яких винятків з моменту оголошення судового засідання, має повністю і правильно перекладатися учасникам процесу які не володіють мовою судочинства, в тій послідовності і з тими результатами, як це відбувалося насправді.

Після ознайомлення обвинуваченого та інших осіб, які беруть участь у суповому розгляді, з пам'яткою головуючий з'ясовує, чи зрозумілі їм їхні права та обов'язки і в разі необхідності роз'яснює їх.

Видалення свідків із зали суду здійснюється перед початком судового слідства для того, щоб виключити будь-який вплив на свідків як з боку зацікавлених у справі сторін, так і кожним з них один на одного, а також запобігти можливості впливу на свідків інформації, яка з'ясовується при дослідженні в суді документів, речових та інших доказів, щоб на показання свідків не здійснювали вплив ні оцінки слідчого в обвинувальному висновку, ні дані, які характеризують особистість обвинуваченого, ані показання інших учасників процесу, включаючи показання інших свідків.

Свідки не повинні бути присутніми при зачитуванні обвинувального висновку, не повинні знати показань інших учасників процесу, не повинні мати можливості будь-яким способом ознайомитися з матеріалами справи, не повинні бути присутніми при допиті потерпілого і підсудного, а головуючий має вжити заходів до того, щоб допитані судом свідки не спілкувалися з недопитаними.

Викладеними вимогами і рекомендаціями не варто нехтувати. їх недотримання нерідко ставить правосуддя в безвихідне становище.

Перед початком судового розгляду головуючий дає розпорядження про видалення свідків із зали судового засідання. Судовий розпорядник вживає заходів, щоб допитані і недопитані свідки не спілкувалися між собою.