Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП экз.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
350.8 Кб
Скачать

90.Порядок закінчення досудового розслідування складанням обвинувального акту Відкриття матеріалів іншій стороні

Ст. 290 КПК визн. загальний порядок оголошення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування. Оголошення сторонам про завершення досудового розслідування і відкриття матеріалів ін. стороні – проц. гарантія права на захист підозр. + засіб перевірки повноти і всебічності досуд. розслідування.

Прокурор повідомляє підозрюваному/захиснику/закон. Предст. про завершення досуд. розслідування. в тому випадку, якщо він визнає, що докази є достатніми для складання обвин. акта.

Прокурор/слідчий за його доруч. зобов'язаний надати доступ до матеріалів досуд. розслідування, які є в його розпорядженні, у т. ч. докази, які самі по собі або в сукупності з ін. можуть бути використані для доведення невинуватості або мен. ступеня винуватості обвинуваченого, або сприяти пом'якшенню покарання. (можна робити копії або відображення матеріалів) Прокурор зобов'язаний також надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином реч. докази або їх частини, док. або копії з них, приміщення або місця, якщо вони знаходяться у володінні/під контролем д-ви, і він має намір використати відомості, що містяться в них, як докази.

У документах можуть бути видалені відомості, які не будуть розголошені під час судового розгляду. Суд має право дозволити доступ до відомостей, які були видалені, лише за клопотанням будь-якої сторони.

За запитом прокурора сторона захисту зобов. надати доступ та можливість скопіювати будь-які реч. докази або їх част., док. або копії з них. + має надати доступ до житла чи ін. володіння, якщо вони знаходяться під її контролем або у її володінні (якщо має намір використати відомості, що містяться в них, як докази в суді).

Сторона захисту має право не надати прокурору доступ до будь-яких матеріалів, які можуть бути використані прокурором на підтвердження винуватості обвинуваченого у вчиненні крим. правопор. Прийняття рішення про надання/ненадання доступу може бути відкладено до закінчення ознайомлення сторони захисту з матеріалами досуд. розслідування.

Про відкриття сторонами матеріалів прокурор/слідчий за його доруч. повідомляє потерпілого.(має право на ознайом.) Цив. Позивач/цив. Відповідач/ їх представник після відкриття мають право на ознайомлення з ними в тій частині, яка стосується цивільного позову.

Сторони зобов'язані письмово підтвердити протилежній стороні, а потерпілий - прокурору факт надання їм доступу до матеріалів (зазн. найменування).

Сторонам, потерпілому надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ (не встановлено мін. Час) Якщо сторона вважає, що ін. зволікає при ознайомленні, вона має право звернутися до слідчого судді з клопотанням про встановлення строку для ознайомлення. Після спливу строку сторона/потерп. вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

Сторони зобов. відкривати дод. матеріали, отримані до або під час судового розгляду. Якщо не здійснено відкриття відпов. до ст. 290 суд не має права допустити відомості, що містяться в них, як докази.