Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП экз.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
350.8 Кб
Скачать

111. . Поняття, значення та види вироку суду.

Вирок — рішення суду чи судді, яке винесе­не в судовому засіданні з питань винуватості чи невинуватос­ті підсудного та щодо застосування чи незастосування до нього покарання. Вирок постановляється іменем України та ґрунтується на до­казах, які досліджені під час судового розгляду та відображені в протоколі судового засідання.

Саме у вироку кваліфікуються дії підсудного, при­значається міра покарання чи виправдовує його. Вирок має важливе значення. Згідно з конституційним принципом презумпції невинуватості лише за вироком суду особу може бути визнано винною у вчиненні злочину. Це є одна із важливих гарантій прав та інтересів громадян, яких обвинувачують у вчиненні злочину, адже постановления виро­ку виражається в процесуальній формі, яка найбільшою мірою може слугувати законному та обґрунтованому вирішенню питан­ня: чи можна визнати конкретну особу злочинцем та застосу­вати до неї міру кримінального покарання

КПК України передбачає два види судових вироків

Стаття 373 КПК:

  • Виправдувальний вирок(ухвалюється у разі, якщо не доведено, що: вчинено кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа; кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим; в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення; або при встановленні судом підстав для закриття кримінального провадження).

  • Обвинувальний вирок(Якщо обвинувачений визнається винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, суд ухвалює обвинувальний вирок і призначає покарання, звільняє від покарання чи від його відбування у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, або застосовує інші заходи, передбачені законом України про кримінальну відповідальність).

До найбільш істотних ознак вироку слід віднести:

  1. вирок - єдиний процесуальний акт, який виноситься ім'ям держави;

  2. вирок може бути винесений тільки судом першої інстанції або судом апеляційної інстанції;

  3. вирок повинен містити рішення по найголовнішим питань кримінальної справи - щодо винності чи невинності підсудного і про застосування до нього кримінального покарання;

  4. вирок виноситься тільки в судовому розгляді;

  5. вирок може бути заснований тільки на досліджених судом доказах;

  6. за результатами розгляду суд має право прийняти в залежності від встановлених ним обставин рішення про винність або невинність підсудного; в разі визнання вини доведеною - про застосування або незастосування до нього покарання, або про звільнення його від призначеного покарання.

Кримінально-процесуальний закон вимагає, щоб кожен вирок суду був законним, обгрунтованим і справедливим.

Вирок буде законним лише в тому випадку, коли він заснований на правильному застосуванні кримінального закону та постановлено відповідно до вимог кримінально-процесуального закону, а саме: його винесенню передувало проведення передбачених законом процесуальних дій, а зміст вироку викладено у відповідній законом формі.

Слід мати на увазі, що кримінально-процесуальний закон передбачає безумовні підстави для визнання вироку незаконним (ч. 2 ст. 381 КПК), пов'язані з істотними порушеннями його вимог.