Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки для студентів.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

Короткі методичні вказівки

Форма заняття – семінарське. Термін проведення заняття – 2 години.

На початку заняття викладач формулює мету та цілі заняття, проводить перевірку готовності студентів до заняття, використовуючи тестові задача. Викладач звертає увагу студентів на терміни «евтангазія». «хоспіс» та їх значення як для пацієнта, так і для лікаря. Обговорюють класифікації термінових станів, клінічні ознаки клінічної та біологічної смерті. Особливості різних видів евтаназії; деонтологічні та правові аспекти евтаназії.

Далі викладач керує дискусією, під час якої студенти оцінюють евтаназію з точки зору загальних норм медичної етики (« Я не дам нікому смертельного засобу, коли хворий просить його у мене, і не покажу шляхів для такого задуму, Гіппократ»). Обговорюються дії лікаря при термінальних станах, стійкому вегетоподібному стані при надані допомоги страждаючим від невиліковних хвороб пацієнта. Далі викладач обговорює зі студентами підготовані ними опитувальники, вносить необхідні корективи.

Студенти працюють з хворими в палатах, вивчають їх розуміння життя, хвороби, смерті, Ставлення до евтаназії, хосписів набувають навичок, обговорення з хворими найважчих для лікаря питань. Викладач контролює деонтологічну адекватність опитування, в учбовій кімнаті обговорює результати опитування.

Наприкінці заняття викладач підводить підсумки та перевіряє кінцевий рівень освоєння знань студентами у вигляді рішення ситуаційних задач.

Ситуаційні задачі для підсумкового рівня знань студентів. Задача № 1

Небезпечному рецидивістові, що перебуває у в’язниці за здійснення статевого злочину, пропонується повна кастрація в обмін на скорочення строку ув’язнення. Чи правомірна стерилізація злочинця (1) і при яких умовах можливий виняток (2)?

1. А. Так

В. Ні

2. А. Усна угода ув'язненого

В. Оформлення інформаційної угоди

С. Дотримання конфіденційності

Д. Дозвіл комітету з етики

Е. Виняток неможливий

Задача № 2

Новонароджена дитина страждає атрезією заднього проходу й хворобою Дауна. Негайне хірургічне втручання, можливо, дозволило б продовжити життя немовляти, але його інтелекту у майбутньому не перевищував би рівня 4-літньої дитини, а тривалість життя склала близько 20 років. Батьки відмовляються від операції, вважаючи кращим, якщо дитина помре природною смертю. Кому, на Вашу думку, належить право вирішувати долю немовляти?

А. Батькам

В. Лікуючому педіатрові

С. Дитячим хірургам

Д. Комісії з біоетики

Е. Лікарському консиліуму

Задача № 3

Молода жінка з першою вагітністю відмовляється від аборту за медичними показниками. Взаємини в родині міцні й доброзичливі, довгоочікувана вагітність. Аналіз навколоплідної рідини з точністю до 60 % показав уроджене розщеплення хребта. Вагітна відмовляється від аборту. Який принцип біоетики дозволяє лікарям відмовитися від аборту?

А. Принцип "не нашкодь"

В. Принцип конфіденційності

С. Принцип дотримання обов’язку

Д. Принцип автономності пацієнта

Е. Принцип правдивості