Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки для студентів.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

Короткі методичні вказівки

Форма заняття – семінар. Термін проведення заняття – 2 години.

На початку заняття викладач формулює мету та цілі заняття, перевіряє готовність студентів до заняття за допомогою тестових завдань. Далі студенти дають визначення поняття «взаємовідносин лікар–хворий», визначають основні моделі взаємовідносин між лікарем та хворим. Разом з викладачем проводять аналіз кожної з моделі, виділяючи позитивні та негативні риси. Звертається увага студентів на те, що в умовах розвитку медичної науки, появи нових складних методів діагностики та лікування все менше уваги та менше часу приділяється з боку лікаря пацієнтам. А однією з найважливіших задач, що стають перед сучасним лікарем, є налагодження психологічного контакту з пацієнтом. Студенти разом з викладачем обговорюють найбільш раціональну модель стосунків між лікарем та хворим.

Одним з негативних наслідків відсутності психологічного контакту лікаря з пацієнтом є виникнення ятрогеній. Студенти визначають поняття «ятрогенія», розбирають можливі її причини в залежності від місця надання допомоги та спеціалізації лікаря (ускладнення фармакотерапії, невірний інструктаж хворих про застосування тих чи інших ліків, обладнання та інші). Викладач підкреслює, що ятрогенію введено в ранг основного захворювання до міжнародної класифікації хвороб. Студенти наводять класифікацію ятрогеній, в залежності від причин виникнення та ступеня важкості перебігу. Студенти разом з викладачем згадують, що сучасну присягу лікаря України та інші документи, які регламентують діяльність лікаря, де особлива увага приділяється не тільки професіональним здібностям, але й соціальній значущості лікарської діяльності, обговорюються деонтологічні вимоги до сучасного лікаря.

Після обговорення теоретичного матеріалу студенти разом з викладачем опитує 1-2 хворих, ставлячи проблемні запитання: уявлення з позиції хворого, яким має бути сучасний лікар, які взаємовідношення повинні бути між лікарем та хворим, лікарем та родичами хворого. Студенти записують відповіді хворих в зошити, а потім обговорюють разом з викладачем одержані дані, висловлюють свою думку, аналізують відповіді хворих.

Наприкінці заняття викладач підводить підсумки та перевіряє кінцевий рівень освоєння знань студентами у вигляді рішення ситуаційних задач.

Ситуаційні задачі для контролю кінцевого рівня знань студентів

Задача № 1

При спілкуванні з хворим лікар пропонує йому вибрати з лікарських засобів ті, які влаштовують його за ціною й способом застосування. Визначити модель взаємин лікаря з хворим:

А. Технологічна

В. Ліберальна

С. Патерналістична

Д. Інтерпретаційна

Е. Кілька моделей одночасно

Задача № 2

Лікар призначає обстеження й лікування хворому, не враховуючи його індивідуальних особливостей, можливостей і побажань. Визначити модель взаємин лікаря й хворого:

А. Технологічна

В. Ліберальна

С. Патерналістична

Д. Інтерпретаційна

Е. Кілька моделей одночасно

Задача № 3

Під час відвідування хворого лікар, крім одержання чисто медичної інформації, спілкуючись із хворим, з'ясовує його настрій, почуття, особливості родини й побуту, умови праці й взаємин на виробництві; докладно відповідає на всі питання хворого, що стосуються його обстеження й лікування. Про яку модель взаємин лікаря й хворого йде мова?

А. Технологічна

В. Ліберальна

С. Патерналістична

Д. Інтерпретаційна

Е. Дорадча