Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з організації.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

20. Подальший розвиток транспортного господарства буде:

а) поєднувати централізацію транспортних послуг на основі створення крупних автогосподарств, і раціоналізацію організації транспортного господарства в єдиному комплексі підприємства;

б)підвищувати продуктивність транспортних перевезень;

в)уніфіковувати транспортне господарство підприємства;

г)все перелічене однаково перспективне і важливе.

Коди відповідей

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

а

б

в

б

а

б

г

в

а

б

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

в

а

в

б

а

а

б

в

а

а

Література:

Основна:

1.Петрович Й.М., Захарчин Г.М. "Організація виробництва" : Підручник.- Львів: "Магнолія плюс", 2005.-400с. Стор.362-372; 372-378

Додаткова:

1.Покропивний С.Ф. "Економіка підприємства"- К: КНЕУ, 2001.

2.Туровец О.Т. "Организация производства и управление предприятием"- М: ИНФРА, 2002.

3.Шепеленко Г.И."Экономика, организация и планирование производства на предприятии" Ростов/Дон: "Март", 2002.

Тема 10. Одиничний та партіонний методи виробництва

1.Поняття методів організації виробництва. Чинники, що впливають на вибір методів організації виробництва.

2. Непотокове виробництво та його характеристика.

3. Форми спеціалізації непотокового виробництва.

Міні-лексикон

Дискретна продукція, неподільна продукція, технологічна форма спеціалізації, предметно-групова форма спеціалізації, змішана форма спеціалізації.

1. Методи організації виробництва – це способи поєднання організації виробничого процесу у часі і просторі.

Виробничий процес здійснюється в часі і просторі. Організа­цію виробничого процесу в часі було вже розглянуто вище.

Вся продукція ділиться на дискретну і неподільну.

До дискретного виду відноситься продукція, яка складається із різних частин: машини, прилади, одяг, взуття, меблі і т.д.

Неподільну продукцію не можна розділити на різні частини або складові компоненти: рідкі хімічні речовини, рідкі сплави тощо.

Про­сторова організація виробничого процесу передбачає розміщення робочих місць і їхніх груп (дільниць, цехів) на території підприєм­ства та забезпечення пересування предметів праці по операціях за найкоротшими маршрутами. Поєднання цих двох аспектів побудо­ви виробничого процесу здійснюється застосуванням відповідно­го методу організації виробництва.

Є два методи організації вироб­ництва: непотоковий і потоковий.

2.Непотоковому виробництву властиві такі ознаки:

● На робочих місцях обробляються різні за конст­рукцією і технологією

виготовлення предмети праці, бо кількість кожного з таких є невеликою й недостатньою для нормального завантаження устаткування.

● Робочі місця розмі­щуються за однотипними технологічними групами без певного зв'язку з послідовністю виконання операцій, наприклад, групи токарних, фрезерних, свердлильних та інших верстатів.

● Предмети праці переміщуються в процесі обробки за складними маршрута­ми, унаслідок чого є великі перерви між операціями.

● Після окре­мих операцій предмети праці часто поступають на проміжні скла­ди і чекають звільнення робочого місця для виконання наступної операції.

Непотоковий метод застосовується переважно в одиничному і серійному виробництвах.

Залежно від номенклатури виробів і їхньої кількості він може мати різні модифікації.

За умов одиничного ви­робництва непотоковий метод здійснюється переважно у формі одинично-технологічного, коли окремі предмети праці одиницями або невеликими партіями, які не повторюються, проходять оброб­ку згідно з наведеним вище порядком.

У серійному виробництві цей метод набирає форми партіонно-технологічного або предмет­но-групового.

Партіонно-технолігічний метод відрізняється від одинично-технологічного тим. що предмети праці проходять обробку партіями, які періодично повторюються.

Партія предметів праці є важ­ливим календарно-плановим нормативом організації партіонного виробництва і її величина істотно впливає на його ефективність, причому цей вплив не однозначний.

З одного боку, збільшення ве­личини партії забезпечує зменшення кількості переналагоджувань устаткування, унаслідок чого поліпшується його використання, зменшуються витрати на підготовчо-завершальні роботи (перена-лагоджування, одержання і здача роботи, ознайомлення з техніч­ною документацією і т. п.). Крім цього, спрощується оперативне планування й облік виробництва.

З іншого боку, обробка предметів великими партіями збільшує обсяг незавершеного виробництва, по­требує більших складських приміщень, а це призводить до додат­кових витрат.

Зменшення величини партії предметів справляє на ефективність виробництва протилежний вплив.

Відтак дуже важливо визначи­ти величину оптимальної партії. Оптимальною є така партія під­метів, коли загальні витрати на ЇЇ виготовлення будуть мінімаль­ними. Вона обчислюється у процесі оперативного управління ви­робництвом.

Одинично- і партіонно-технологічні методи виробництва орга­нізаційно є досить складними, їхні недоліки трохи послаблюють­ся застосуванням предметно-групового методу.

Суть останнього полягає в тім. що вся сукупність предметів праці розподіляєть­ся на технологічно подібні групи.

Обробка предметів кожної гру­пи здійснюється за приблизно однаковою технологією і потребує однакового устаткування. Це дає змогу створювати для обробки предметів групи предметно спеціалізовані дільниці, підвищувати рівень механізації та автоматизації виробництва.

Предметно-гру­пові методи створюють передумови для переходу до потокового виробництва.

Кількість устаткування в непотоковому виробництві обчислюєть­ся окремо для кожної групи однотипних, технологічно взаємоза­мінних верстатів:

(8.1)

де М — кількість верстатів (машин) у технологічній групі;

N — кількість найменувань предметів, які обробляються на да­ному устаткуванні:

п —кількість предметів і/-го найменування, які обробляються

за розрахунковий період (звичайно рік):

t1 — норма час на обробку і/-го предмета, год;

Тр — плановий фонд часу роботи одиниці устаткування за роз­рахунковий період, год:

кп— коефіцієнт виконання норм часу.

Устаткування в непотоковому виробництві є переважно універ­сальним, а робітникиуніверсалами високої кваліфікації.

Вищий рівень спеціалізації устаткування, як зазначалося, використовуєть­ся в разі застосування предметно-групових методів, оскільки за пев­ною предметно спеціалізованою дільницею закріплюється менша кількість предмето-операцій.

Для непотокових методів характерне послідовне (рідко — по­слідовно-паралельне) поєднання операцій, що поряд зі складними маршрутами обробки збільшує тривалість виробничого циклу. Проте непотокове виробництво має свою сферу застосування, воно широко використовується в промислових дискретних процесах. За невеликих обсягів виготовлення окремих виробів непотоковий метод забезпечує ліпше використання устаткування, більш повне його завантаження в часі та за потужністю, оскільки обробку пред­метів можна розподіляти між верстатами групи з урахуванням їхніх параметрів.

Фактори, що впливають на вибір методів організації виробництва:

розміри і маса виробу;

кількість виробів;

періодичність випуску виробів;

точність і шорсткість поверхні обробки.

3.Непотокове виробництво може бути спеціалізовано за такими формами:

технологічна, предметно-групова і змішана.

Технологічна форма організації виробництва характеризується створенням дільниць, на яких устаткування спеціалізоване за ознакою їх технологічної однорідності і розмірів. Вона поширена на підприємствах легкої, обробної та машинобудівної промисловості.

На предметно-замкнутих дільницях повинні виконуватись, як правило, всі чи більшість операцій, необхідних для повного виготовлення деталей.

При використанні предметно-групової та змішаної форми організації не потокового виробництва створюються предметно-групові або подетально- групові дільниці на основі використання групової технології обробки деталей, що в свою чергу потребує типізації технологічних процесів, за якими деталі розбиваються на групи, підгрупи класи і т. д.

Змішана форма організації не потокового виробництва означає обробку деталей на технологічних і предметно-групових лініях. Вона має дуже обмежену сферу застосування, оскільки має великі втрати часу на організацію ефективної роботи.