Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з організації.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Особливості обчислення виробничого циклу складного виробу

Викладена методика обчислення виробничого цикл виходить з того, що готовий виріб одержу­ють унаслідок послідовного виконання операцій над тим самим предметом праці.

Проте більшість виробів у дискретному виробництві складається із багатьох деталей, вузлів, агрегатів (автомобілі, верстати, телевізо­ри і т. д.), які виготовляються певною мірою паралельно.

Для такої продукції виробничий цикл обчислюється графоаналітичним ме­тодом. Спочатку обчислюються виробничі цикли обробки окремих деталей, складання вузлів, агрегатів і виробу в цілому за методи­чною, розглянутою вище. Після цього будується цикловий графік (стрічковий або сітковий) виготовлення виробу з урахуванням па-залельності окремих процесів (рис. 7.2).

Д-1

С0 - 1

Д - 2

Д-3

Д-4

Со-2

С3

Д-5

С0-3- і

Д-6

С0-3

Д-7

Tu

Рис.7.2 Цикловий графік виготовлення виробу

Виробничий цикл складного виробу дорівнює найбільшій сумі циклів взаємозв'язаних послідовних процесів, На рис. 7.2 це цикли виготовлення деталі Д - 3. складальної одиниці С - 2 і загального складання С.

3. Для скорочення виробничого циклу треба зменшувати час ви­робництва і перерв.

Час виробництва за конкретних умов може зменшуватися під впливом різних факторів. Передусім це меха­нізація і автоматизація технологічних процесів, допоміжних опе­рацій, інтенсифікація природних процесів, ретельне опрацювання технічної документації на стадії підготовки виробництва, па­ралельне виконання робіт під час виготовлення складних виробів та ін.

Час перерв зводиться до мінімуму застосуванням передових методів організації виробництва та систем оперативно-календар­ного управління.

4. Виробничий цикл є важливим показником рівня організації виробничого процесу, що істотно впливає на його ефективність. Скорочення виробничого циклу зменшує незавершене виробництво і відповідно оборотні кошти підприємства. Унас­лідок зменшення незавершеного виробництва економиться площа, зайнята зберіганням предметів праці, а це забезпечує економію витрат.

Крім того, скорочення виробничого цикл збільшує виробничу потужність відповідних підрозділів і підприємства взагалі.

Для скорочення виробничого циклу треба зменшувати час ви­робництва і перерв. Час виробництва за конкретних умов може зменшуватися під впливом різних факторів. Передусім це меха­нізація і автоматизація технологічних процесів, допоміжних опе­рацій, інтенсифікація природних процесів, ретельне опрацювання технічної документації на стадії підготовки виробництва, па­ралельне виконання робіт під час виготовлення складних виробів ; а ін. Час перерв зводиться до мінімуму застосуванням передових методів організації виробництва та систем оперативно-календар­ного управління.