Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Эконом.Анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

13. Аналіз використання о.З.

Всі показники викор-ння О.З. ділять на 2 групи: показники екстенсивного викор-ня, показники інтенсивного викор-ня. Показники першого типу х-ють роботу устаткування за часом або за к-стю. Показники дургого типу повязані з його виробітком, тобто визначають рівень викор-ння потуж-ності. Останні показники обовязково мають 1 виміру(гривні, штуки, метри). Упроцесі аналізу досліджу-ється склад і стр-ра каледарного фонду верстатного часу, співвідно-шення наявного, встановленого і діючого устаткува-ння. Коеф. зміності роботи устаткування дозволяє порівняти цей показник з плановим вивчати в динаміці та в порівнянні з ін. спорідненими п-вами .За наявності інф-ції аналі-зують також склад і викор-ння виробничих та допоміжних площ. Увагу звертають на розр-ки й аналіз показника фондовіддачі Необх-но розібратися у тенденціях її зміни і вивчити фактори , які на неї впвивають. Потім перейти до аналізу викор-ння окремих типів устаткування і машин. Недоліки в його викор-ні м. б. повязані з наявністю диспро--порцій у діючому парку верстатів, зі змінам асортименту стр-ри випуску п-ції, з рівнем забезпеч-сті матер.-техн. ресурсами і кваліфікованою роб силою, з техн. станом, якістю ремонтів і догляду за устаткуванням, з іншими причинами.

14. Аналіз коштів підпр-ва і основних джерел їх надходження.

Для аналіза використ-ть бухг баланс. При аналізі можна розрах-ти головні спів-ня в бухг балансі:

1. осн. і оборотного кап-лу;

2. співвід-ня в обігов-му кап-лі як вкладання в вар-ро і в обігов. обор-х коштів.

При аналізі активів вивчають ліквід-ть коштів (лік-ть балансів).

В пасиві балансу маємо джерела форм-ня коштів і вони мають 2 головні частини: власні і залучені. Залучені кошти – це 1 і 2 розділи бухг балансу. Їх ділять на 2 частини: довготермінові і короткотермінові (короткострокові позики банку, кред-ка заб-ть). В свою чергу всі залучені кошти можна поділити на поточну і прострочену заб-ть. До власних джерел форм-ня віднос-ся Ст фонд. Спів-ня власних і залучених коштів не може бути < 1, або 50% власних і 50% залечених. Власні кошти (підсумок 1-го розділу пасиву + 2 розділ пасиву – 1-й актив балансу) поділ-ся на ті, що вкладаємо в ОФ і власні обігові кошти.

Потреба у власн обігових коштах визнач-ся нормативом обігових коштів, який розрах-є підпр-во. У цьому випадку розрах-мо відхил-ня від нормативу. Коли норматив > відхилення, маємо нестачу. Маємо значні суми деб. і кред-ї заб-ті, які є наслідком сучасної практики розрах-ів. В прцесі аналізу треба дати оцінку стану цих зал-ків, а також динаміку їх розрах-ку. Якщо є стійке перевищ-ня одним сум над ін., це змінює реальну величину обігових коштів підпр-ва (мобілізація, імобілізація).

Особливу увагу треба звертати на стр-ру залучених коштів по термінах їх погашення або складу. Треба поліпшувати співвід-ня довготерм-х і короткостр-х залуч-х коштів. Це поліпшує фін-ву незалеж-ть і фін стійкість підпр-ва. Збільш-ня довгост-х коштів можливо за рах-к:

  1. довгост-х коштів;

  2. випуску облігацій з терміном погашення від 10 до 20 рр.

  3. випуску акцій власної емісії;

  4. продаж паїв.