Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Эконом.Анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

26. Аналіз обіговості обор. Коштів.

Під обіговістю засобів розуміють тривалість проходження засобами окремих стадій в-ва і обігу. Збільшення обіговості обор засобів зменшує потребу в них:менше потрібно запасів сировини, матеріа-лів, палива і тому веде до зниження рівня затрат на їх зберігання, що сприяє в кінці підвищенню рента-бельності і покращенню фін стану п-ва. Швидкість обороту засобів-це комплексний показник орг-но-тех-нічного рівня вир-чо-госп. д-сті Обор. засоби забезп-ють неперерв-ність процесу в-ва. Обіговість обор. засобів визнач-ся:

-тривалістю одного обороту в днях (обіговість обор. засобів в днях),

-к-стю оборотів за звітн. період коеф. обіговості).

На тривалість знаходження засобів в обороті впливають фактори зовн. і внутр. х-ру.До факторів зовн. х-ру віднос-ся сфера д-сті п-ва, масштаби п-ва, ек. ситуація в країні і повязані з нею умови господарю-ння п-ва. Внутр. фактори-цінова полі-тика п-ва, стр-ра активів, методика оцінки запасів.

Тривалість 1 обороту в днях Тоб:

Тоб=Соб*Т/Np,де Тоб-обіговість обор. засобів, Соб-середній залишок обор. засобів за аналізуємий період, Т-число днів аналізуємого періоду, N- виручка від реал-ції п-ції. Середній залишок обор. засобів визнач-ся як середня хронологічна моментного ряду:

де Соб1, Соб2, Собn-залишок обор. засобів на 1 число кожного місяця, n-число місяців. Коеф обіговості засобів х-є розмір обєму виручки від реал-ції п-ції в розрах-ку на 1 грн обор. засобів. Rоб=Np\Cоб. Ріст коеф обіговості одночасно показує число оборотів обор. засобів за аналізуємий період: Коб=Т\Тоб, Т-к-сть днів, Тоб-тривалість доного обороту в днях.

Коеф завантаження засобів в обороті х-є суму обор. засобів, авансуємих на 1 грн. виручки від реал-ції п-ції:

Кз=Чоб\Nр*100(коп), де Кз-коеф. завантаження засобів в обороті , 100-перевод гривнів в копійки. Чим менший коеф. завантаження тим ефективніше викор-ся обор. засоби.

Осн. задачі аналізу обор. засобів:

-вивчення змін складу і стр-ри обор капіталу,

-групуванняя обор. засобів по ознакам,

-визнач-ня осн. джерел формув-ня обор. засобів.

Осн джерела інф-ції для аналізу обор капіталу є: бух баланс(форма №1), звіт про прибутки і збитки (ф.№2) дані первинного Б.О.

Обор капітал ділиться за слід ознаками :

-по функціональній ролі в процесі в-ва обор фонди і фонди обігу. До обор фондів віднос-ся виробничі запаси, незав в-во . Фонди обігу-це готова п-ція.

-за практикою контролю планув-ння і упр-я-нормовані і ненормовані обор. засоби.

-за джерелами формув-ння обор капіталу : власний і залучений обор капітал,

-за ступенем ризику,

-за ліквідністю.

27. Аналіз забезпеченості п-ва матер. Ресурсами.(мр)

Основою в-ва п-ції слугує сировина і матеріали, які являють собою предмети праці і матеріально включаються в склад новоствореної п-ції. Виробничий процес залежить від повноцінного та своєчасного забезпечення сировиною, матеріала-ми,напівфабрикатами,необх-ми інст-рументами та ін МР. Показник забезпеченості п-ва сировиною і матеріалами визначає період безпе-рервної роботи п-ва за рах-к викор-ня наявного залишку мате-ріалів. Визнач-ся цей показник діленням величини запасу на сировини, матеріалів і напівфабрикатів на денну норму витрат. Одержана величина порівнюється з норма-тивом або тривалістю відповідного періоду. При цьому, визнач-ся % забезп-сті в-ва сировиною, матеріа-лами. У більшості розр-ків забезп-сть матеріалами визначають у %. Для цього фактичну наявність матеріалів за видами порівнюють з плановою потребою за місяць, квартал, рік. При аналізі забезп-сті п-ва МР вивчають обгрунтованість планової потреби в ресурсах, складають заявки на поставку сировини і матеріалів за нормами, що не перевищують величину застосованих в планових калькуля-ціях. Обсяг поставок Мр, вказаний в заявках не повинен бути вище передбаченого планом в-ва. В плані матер.-технічного постачання відоб-ражаються в натуральному і варті-ному виразі витрати матеріа-лів і комплектуючих виробів на осн. в-во, кап. будів-во,кап ремонт. Складовою частиною плану є договори поста-вок, в яких визначено обсяг, термін, асортимент, якість сировини і матеріалів, а також відпов-сть сторін за невиконання умов договору. Тільки при наявності господ договорів план постачання вважається забезпеченим. Забезп-сть виробничої програми матеріалами визнач-ся за формулою:

де Мп-потреба матеріалів на вир-чу програму, Пр-річна програма випуску кожного виду п-ції, Не-норма витрати матеріалів на 1 п-ції. Потреба окремих видів сировини і матеріалів визнач-ся і у нату-ральному і у вартісному виразі.

Загальна потреба п-ва в тому чи ін. виді цінностей визнач-ся за формулою:Мз=Мп+Ме+Мр+Мн-Мпр, де Мз-планова загальна потреба, Мп-потреба на в-во п-ції, Ме-потреба на експерементально-дослідні роботи, Мр-потреба на ремонтні витрати, Мн-потреба на утворення планових запасів на кін. Періоду, Мпр- залишок на поч. планового періоду.

Джерелам покриття потреб сировини і матеріалів м.б. : власне в-во матер. цінносте, викор-ня відхо-дів в-ва, заготовки та самозакупки та інші джерела (внутрішні). До зовнішніх джерел віднос-ся надх-ння матеріалів внутрішньогалузево-го перерозподі-лу та надходж-ння від постач-ків . Надходж-ня=планова потреба. Після перевірки обгрунто-ваності плану матер-техн. постача-ння МР проводиться аналіз рівня його виконання за квартал, наростаючим підсумком з початку року та за рік:

S=Д*Мф \ Дрік *Мп, де Д*Мф і

Д рік*Мп-фактичний і плановий обсяг надходжень,S-рівень виконан-ня плану , %.

Різниця між чисельником і знаменником покаже відхилення від плану поставок Мр. За рах-к зміни обсягів в-ва та темпів росту потреб в сировині та матеріалах.