Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Эконом.Анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

31. Аналіз позавиробничих витрат.

Витрати на збут (за старими стандартами – позавиробничі витрати) включають наступні витрати, зв'язані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг):

  • витрати пакувальних матеріалів для затарення готової продукції на складах готової продукції;

  • витрати на ремонт тари;

  • оплата праці і комісійні винагороди продавцям, торговим агентам і працівникам підрозділів, що забезпечують збут;

  • витрати на рекламу і дослідження ринку (маркетинг);

  • витрати на передпродажну підготовку товарів;

  • витрати на відрядження працівників, зайнятих збутом;

  • витрати на утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів, зв'язаних із збутом продукції, товарів, робіт, послуг (операційна оренда, страхування, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, охорона);

  • витрати на транспорт-ня, перевалку і страхування готової продукції (товарів), трансп-експедиційні й ін послуги, зв'язані з транспортуванням прод (товарів) відповідно до умов договору (базису) поставки;

  • витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуг-ня;

  • ін витрати, зв'язані зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг.

До складу витрат на збут у торгових орг-ціях включ-ся витрати обігу, за винятком витрат, наведених у пунктах 18, 20 і 27 даного Полож (стандарту).

При аналізі необхідно врахувати чим займається підпр-во (до якої галузі воно належить). Це зумовлює різну величину витрат на збут матеріалів. Аналіз полягає в порівнянні факт обсягу їх з плановим чи базовим і в обчисл-ні дії окремих факторів на виявлені відхилення. Специфіка цих факторів і конкретна методика їх дослідження залежить від особливостей підприємства. Аналіз заверш-ся підрахунком резервів зниження затрат і розробкою відповідних заходів щодо їх використання.

32. Аналіз с/в видів та 1 п-ції.

Важливим показником загальної с\в є с\в окремих видів п-ції. Для аналізу викор-ся планові й фактичні калькуляції с\в п-ції. Обєктом каль-кулювання м.б. п-ція чи роботи. Головний обєкт-готові виро-би, які поставляються за межі п-ва. Під час аналізу встановлююь ступінь вико-нання плану за с\в окремих видів п-ції, вивчають відхилення по статтях калькуляції від плану або базових показників, визначають причини, що зумовили значні відхилення по найбільш вагомих статтях калькуляці. Далі ведуть пошук поточних і перспективних резервів зниження с\в п-ції. Перспективні резерви зниження с\в п-ції передбачають проведення знач-них орг-них , технолог-них та ін. видів робіт, що вимагає додаткових інвестицій. Це стосується можливо-го збільшення обсягів в-ва. Добре відомо, що за інших рівних обставин збільшення обсягів в-ва знижує с\в п-ції через відносно сталі затрати на упр-я в-вом.

Зміна с\в виробу при збільшенні обсягу його в-ва:

Сі=П\qі+V, де П-умовно-незмінні витрати, V-змінні затрати,qі-обсяг в-ва.Дуже важливу роль відіграє такий фактор як час.

Важливим чинником здешевлення в-ва осн. п-ції може стати виготовле-ння побічної в відходів осн. в-ва.Цей шлях особливо ефективний у харчовій галузі, сировинних. В галузях обробної промисловості добрі рез-тати дають чинники повязані із стандартизацією п-ції , а також із спеціалізацією і кооперу-ванням п-в. Все це разом дозволяє збільшити обсяги та економити ресурси в-ва. Попередні фактори будуть діяти краще якщо вони спиратимуться на чинник впровад-ження досягнень НТП. Фактором подородчання в-ва є погіршення умов видобутку палива й сировини і поступове погіршення якості п-ції видобувних галузей промисловості. П-ва з неширокою номенклатурою осн виробів, планують с\в 1 п\ції кожного виду. Аналіз плану зниж-ння с\в 1 п-ції кожного виду починається з оцінки заг. показників Для цього викор-ють дані довідки про рент-сть найважливіших виробів та форми №6 і складають розр-к. звітну с\в 1 п-ції кожного виду порівнюють з плановою і фактич-ною за попередній рік: визначають рівень виконання та відхилення від плану, тенденції в змінах с\в., виявляють різницю в рівні викона-ння плану кожного виду виробів і причини їх виникнення.

33. Аналіз с\в по елементах витрат.

Елементні затрати -донорідні затрати п-ва. До них належать матер. затрати, опл. праці, відрахуваня на соц. потреби, амортиз. відрахування

та ін. грошові затрати. Аналіз затрат за елементами затрат дозволяє не лише вивчити зміни у стр-рі с\в, але її охар-ти галузеві особливості. Аналіз дозволяє визначити питому вагу кожного, ек звязок з розділами бізнес-плану с\в за ек елементами знаход-ся у формі 5-С, а план у бізнес -плані.

Матер витрати наведені однією статею -матер витрати, яка включає сировину, матеріали, зворотні відходи, покупні вироби, послуги інших п-в. Матер витрати оцінюються шляхом співставлення факт. затрат з плановими та плановими перерах-ми на факт. обсяг. На відхилення від плану впливають такі фактори: 1) зміна обсягу випуску, 2) зміна стр-ри п-ції, 3)зміна рівня витрат в с\в 1 п-ції . Витрати на з\п аналізуються співставленням факт витрат з планом. Визнач-ся абсолютна економія чистих витрат. Дається оцінка викор-ня кошторису із праці. Виявляються фактори та визнач-ся розмір їх впливу на економію чи перевитрати обгрунтовуються зміни коштів на опл праці . Пропонуються заходи для ліквідації перевитрат.