Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Эконом.Анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

34. Методи елімінування, їх х-ка та сфера застосування.

Елімінування (вибіркове освітлення) – найбільш простий і доступний спосіб визначення впливу окремих факторів на відхилення факт. результативних показників від базових. Всі фактори, що впливають на результативні показники при аналізі п.б. розміщені в суворій послідовності від к-сних до якісних. Цей спосіб включає прийоми ланцюгових підстановок, вирахув-ня абсолютних різниць, відносних, перерахув-ня показників.

Способ ланцюгових підстановок. З метою визначення факторів будується таблиця, в якій зверху перелічуються всі необхідні фактори, починаючи з кількісних і завершуючи якісними. Потім іде добуток факторів або результативний показник і, нарешті, графа для розрахунку величини впливу факторів. Метод ланцюгових підстановок полягає в послідовній заміні критеріальних значень на фактичні з наступним визначенням добутку показників-факторів та відніманням від отриманого результату, в першому підрахунку, — критеріального значення результативного показника, в усіх наступних — попереднє значення добутку показників факторів. Після розрахунків визначаються резерви.

При застосуванні способу абсолютних різниць усі показники (фактори) умовно поділяються на кількісні (наприклад, чисельність працюючих та робітників, кількість або вартість устаткування, кількість відпрацьованих людино- або машиноднів, годин, норми витрачання ресурсів тощо) та якісні (показники продуктивності праці, фондовіддачі, матеріаловіддачі, ціни, розцінки та ін.).

Для розрахунку впливу кількісних факторів на результативний показник необхідно зміну кількісного фактора помножити на критеріальне (планове) значення якісного показника-фактора.

Для розрахунку впливу якісних факторів на результативні показники діяльності підприємств необхідно зміну якісного показника-фактора помножити на фактичне значення кількісного показника.

За допомогою способу відносних різниць необхідно зміну показника-фактора у відносних вимірах (відсотки, коефіціенти) помножити на планове значення результативного показника. При цьому в першому розрахунку рівень показника-фактора зіставляється зі 100% або одиницею. В усіх наступних розрахунках — з рівнем попереднього показника-фактора. В останньому розрахунку зіставляється рівень результативного показника з попереднім показником-фактором.

Спосіб перерах-ку показників застос-ся для розр-ку впливу зміни обсягу в-ва або реал-ції п-ції на показники, які знаход-ся з ними у функціональній залежності, з метою їх виділення із загального переліку факторів, що впливають на досліджуваний показник. Сутність цього способу полягає укоригуванні планових значень досліджуваних показників на ступінь виконання плану по обсягу в-ва або реал-ції з наступним відніманням від одержаного результату планового значення результативного показника.

35. Аналіз ліквідності балансу п-ва.

Ліквідність (плинність) балансу – рівень покриття зобовязань активами п-ва. Ліквідність активів -величина обернена ліквідності балансу за часом перетворення активів у грошову форму. Чим менше часу портібно для перетворення окремого виду активу у грошову форму тим вища ліквідність балансу.Оцінка ліквідності балансу проводиться з метою визнач-ня кредитоздатності п-ва. Аналіз ліквідності балансу зводиться до порівняння коштів активу, із зобовязаннями пасиву (погрупованими за термінами їх повернення і розміщеннями в поряд-ку зростання термінів)

Активи групуються за рівнем ліквід-ності п-ва:

(А1)-найбільш ліквідні активи-грош. кошти і короткотермінові фін вкладення,

(А2)-активи,які швидко реал-ся -ДЗ,

(А3)-активи , які реал-ся повільно-кошти статті "запаси і затрати", р2-кошти ст. 120 "витрати майбутніх періодів "=ст. 040 "Довгостр. Фін. Вкладення" і ст. 050 "розр-ки з учасниками "р. 1балансу

(А4)-активи , які реал-ся важко-кошти статті "обор запаси" . Та позаобігові активи "-кошти статей включених в попередню групу розділу 1 балансу.

Пасиви групуються за швидкістю їх можливої оплати п-вом:

(П1)-найбільш термінові зобовязання -кредити і позики , що не погашені в строк , КЗ

(П2)-короткотермінові пасиви -короткотермінові кредити та позичені кошти ,

(П3)-довготермінові пасиви -довготер. кредити та позичені кошти,

(П4)постійні пасиви -кошти розділу 1 балансу. Баланс вважається абсо-лютно ліквідним якщо дотримую-ться співвдношення :

SA=SП. На п-вах ці співвідношення порушуються.