Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.іноземної мови.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
232.94 Кб
Скачать

7. Планування у методичній роботі вчителя іноземної мови. Календарні, тематичні й поурочні плани

Планування процесу навчання є передумовою реалізації поставленої мети. Успішність планування забезпечується врахуванням:

  • цілей навчання іноземної мови;

  • психологічних закономірностей та основних етапів формування мовленнєвих навичок і вмінь;

  • наявних засобів навчання;

  • основних методичних вимог до сучасного уроку іноземної мови;

  • психологічних чинників навчання (вік учнів, рівень їх загального розвитку, коло інтересів, бажань, нахилів) і педагогічних чинників навчання (ступінь навчання, мовна та мовленнєва підготовка учнів).

Система планування в середній школі охоплює послідовне планування в межах усього курсу навчання, чвертей, циклу уроків та окремого уроку, виходячи з конкретних цілей кожного відрізка навчального процесу. Розрізняються календарно-річний план, тематичний план (план циклу уроків) та поурочний план.

Календарний план – план прогнозованої роботи вчителя з предмету на рік, що передбачає кількість годин, предметно-тематичний зміст спілкування, обсяг мовного матеріалу, прогнозований рівень розвитку мовленнєвих вмінь та навичок.

Методичний цикл уроків – тематично та логічно пов’язана послідовність типів уроків, орієнтованих на поетапне оволодіння (формування, удосконалення навичок, розвиток мовленнєвих умінь) мовним та мовленнєвим матеріалом.

Тематичний план – план циклу уроків за одною темою-проблемою, у якому зазначено ціль кожного уроку, послідовність формування умінь та навичок, оптимальне співвідношення між класною та домашньою роботами, оснащення уроку технічними та наочними засобами навчання.

План-конспект уроку – план, у якому зазначено цілі і завдання одного уроку, його зміст, організаційні форми роботи, способи контролю і самоконтролю.

Алгоритм складання тематичного плану уроку

1. Зверніться до відповідного розділу у ‘Книзі для учителя’ і з’ясуйте:

  • скільки уроків відводиться на тему;

  • чи проводилася раніше робота над темою;

  • який новий лексичний і граматичний матеріал міститься в темі;

  • які конкретні методичні вказівки подають автори підручника.

2. Намітьте конкретні практичні цілі роботи над темою за видами мовленнєвої діяльності, тобто чітко визначте, що повинен уміти робити учень у говорінні, читанні, аудіюванні і письмі після вивчення теми. Окресліть коло найбільш типових ситуацій спілкування з теми, сформулюйте мовленнєві завдання.

3. Складіть сценарій заключного творчого уроку з теми, метою якого повинно бути розвиток непідготовленого мовлення на міжтематичній основі.

4. Ретельно вивчіть навчальний матеріал з теми в підручнику. Визначте, який навчальний матеріал слід скоротити, а який, навпаки, розширити для досягнення намічених практичних цілей.

5. Співвіднесіть намічені практичні цілі теми з конкретними цілями кожного уроку. Визначте зміст мовленнєвого матеріалу на кожному з уроків. Сплануйте ланцюжок уроків. Визначте місце кожного із них і циклі уроків.

6. Оцініть тематичний план з точки зору взаємодії видів мовленнєвої діяльності, взаємозв’язку уроків в організації систематичного повторення.

7. Сплануйте застосування засобів навчання на кожному уроці.

Алгоритм складання поурочного плану уроку

1. Визначити тему уроку.

2. Визначити місце уроку в циклі уроків з теми.

3. Вивчити методичні вказівки для проведення цього уроку за ‘Книгою для вчителя’ і внести корективи з урахуванням індивідуальних особливостей учнів.

4. Визначити тип і вид уроку, чітко сформулювати мету і супровідні завдання.

5. Визначити кількість етапів уроку і завдання кожного з них.

6. Продумати форму проведення і змісту початку уроку.

7. Підібрати мовленнєвий матеріал і вправи, адекватні завданням кожного етапу уроку.

8. Визначити режим виконання кожної вправи і мовні засоби для реалізації поставленого завдання.

9. Визначити способи контролю навичок і вмінь учнів на уроці.

10. Підготувати необхідне унаочнення і роздатковий матеріал, необхідні для досягнення мети уроку з урахуванням індивідуальних особливостей кожного учня.

11. Оптимально розподілити робочий час за етапами уроку.

12. Продумати форму пояснення домашнього завдання з урахуванням індивідуальних особливостей учнів.