Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.іноземної мови.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
232.94 Кб
Скачать

13. Навчання граматики у початковій школі. Ознайомлення та активізація дій учнів з новими граматичними структурами пасивного граматичного мінімуму.

В початкових навчальних закладах вивчають не всі граматичні явища виучуваної іноземної мови, а спеціально відібраний мінімум, який складається з активного граматичного мінімуму та пасивного граматичного мінімуму. Для вираження своїх думок іноземною мовою учень має оволодіти тими граматичними структурами (ГС), які входять до активного граматичного мінімуму. До пасивного граматичного мінімуму входять такі ГС, якими учні можуть не користуватися для вираження своїх думок, але які потрібні для сприймання і розуміння мовлення. Щоб сприймати і розуміти думки інших людей, необхідно володіти як активним, так і пасивним граматичним мінімумом.

Мета навчання граматичного матеріалу іноземної мови, що вивчається, це оволодіння граматичними навичками мовлення: репродуктивними, тобто граматичними навичками говоріння і письма, та рецептивними, тобто граматичними навичками аудіювання і читання.

Формування граматичних навичок слід здійснювати поетапно з урахуванням функціонування граматичних структур у мовленні. Доцільно виділяти три основні етапи формування граматичної навички у продуктивному мовленні: 1) ознайомлення і первісне закріплення; 2) тренування; 3) застосування.

Метою етапу ознайомлення і первісного закріплення граматичного матеріалу є створення орієнтувальної основи граматичної дії в різних ситуаціях спілкування. На цьому етапі слід розкрити значення, формоутворення і вживання граматичної структури, забезпечити контроль її розуміння учнями і первісне закріплення.

Метою тренувального етапу є формування точності відтворення граматичного явища в типових для його функціонування мовленнєвих ситуаціях і формування гнучкості за рахунок зміни умов спілкування, що вимагає адекватного граматичного оформлення.

Метою етапу застосування граматичної навички є забезпечення переходу навички в уміння активізувати граматичне явище відповідно до мовленнєвих обставин.

Ознайомлення з новим граматичним матеріалом для продуктивного засвоєння найчастіше здійснюється в навчально­-мовленнєвих ситуаціях, які пред’являються усно або в процесі читання під керівництвом учителя.

Тренування граматичного матеріалу здійснюється на основі імітаційних, підстановчих, трансформаційних вправ. Імітаційні вправи передбачають повторення граматичної структури без змін, контрастне повторення, списування тексту або підкреслювання граматичних орієнтирів. Підстановчі вправи застосовуються для закріплення граматичного матеріалу, вироблення мовних автоматизмів в застосуванні граматичної структури в аналогічних ситуаціях. Трансформаційні вправи забезпечують формування навичок комбінування, заміни, скорочення, розширення заданих граматичних структур у мовленні.

Застосування граматичного матеріалу у мовленні слід здійснювати шляхом а) активізації нової граматичної структури у складі діалогічних і монологічних висловлювань в ситуації спілкування; б) різних видів переказу змісту почутого чи прочитаного тексту; в) застосування різних типів граматичних структур у підготовленому мовленні; г) включення у бесіду освоєного граматичного матеріалу в нових ситуаціях, що передбачають поперемінне протиставлення граматичних структур; д) бесіди за змістом прочитаного чи почутого тексту, що передбачає вільне протиставлення граматичних структур; е) організація і проведення різних видів граматично спрямованих рольових ігор.

Пасивний граматичний мінімум – ГС, які учні мають дише розпізнати і зрозуміти у процесі аудіювання і читання.

На початковому ступені навчання весь граматичний матеріал засвоюється активно. ГС, які учні мають дише розпізнати і зрозуміти у процесі аудіювання і читання, починають з’являтися на середньому ступені, а на старшому вони становлять переважну більшість граматичного матеріалу, що вивчається. Під час аудіювання і читання учень насамперед сприймає форму ГС (звукову або графічну) і має співвіднести її з відповідним значенням. Це означає, що у процесі роботи з граматичним матеріалом пасивного мінімуму вчитель має навчити учнів швидко розпізнавати ту чи іншу ГС за її формальними ознаками, відрізняти її від схожих ГС та співвідносити її формальні ознаки (граматичні сигнали – ті чи інші ознаки, що сигналізують про дану структуру) з певним комунікативним значенням, тобто сформувати рецептивні граматичні навички, які, так само, як і репродуктивні, повинні характеризуватися автоматизованістю, гнучкістю і стійкістю.

ГС пасивного мінімуму подається не в ситуації мовлення, а в контексті, бо зустрічаються учні з цими ГС у звуковому або графічному тексті. На відміну від ГС активного мінімуму, які вводяться поступово невеликими порціями (за принципом однієї трудності), ГС пасивної граматики доцільніше пред’являти учням цілими блоками.

Для ознайомлення з ГС, з якими учні зустрінуться при аудіювання, бажано використати уривки з фонограми прозаїчних або драматичних творів на іноземній мові, що сприяє створенню правильного ритміко-інтонаційного малюнка ГС. Учитель та учні обговорюють прослуханий уривок і з’ясовують комунікативне значення нової ГС.

ГС пасивного мінімуму для читання можна подавати у контексті або у форму таблиці.

Етап автоматизації дій учнів з новими ГС пасивного мінімуму, як і активного, має два рівні – рівень окремого речення та рівень понадфразової єдності (або мікротекст). Тут переважно використовуються некомунікативні рецептивні вправи таких видів; на розпізнавання ГС і диференціацію ГС та умовно-комунікативні вправи для перевірки розуміння ГС пасивного мінімуму, що засвоюється, - відповіді на запитання. З цією ж метою можуть бути використані і некомунікативні вправи на переклад з іноземної на рідну мову. Наведемо приклад вправи на розпізнавання та диференціацію ГС пасивного мінімуму на рівні речення.

Прочитайте речення. Випишіть форми дієслова 3-ої особи однини теперішнього неозначеного часу.

Tom likes swimming.

Sam and Andy like playing chess.

Betty plays the violin and sings.

Ann and Kate live in Odesa.

Учні читають речення мовчки і перевіряють свої рішення за ключем: I/we/you/ they like playing basketball. He/she/it likes playing tennis