Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.іноземної мови.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
232.94 Кб
Скачать

29. Поняття комунікативно орієнтованого підходу у навчанні іноземної мови

Сучасний етап навчання іноземних мов характеризується пошуком таких технологій, які б посилювали інтерес до самого процесу навчання і водночас гарантували б успішність у практичному оволодінні іноземною мовою. Однією із таких технологій є навчання на основі спілкування, або комунікативно орієнтоване навчання. Навчання на основі комунікації є сутністю усіх інтенсивних технологій навчання іноземної мови.

Основними принципами побудови навчання на комунікативній основі є: мовленнєва спрямованість навчання, функціональність, ситуативність, новизна, особистісна орієнтація, колективна взаємодія, моделювання.

Мовленнєва спрямованість полягає в тому, що навчання іноземної мови відбувається засобами іноземної мови. Навчитися говорити можна тільки говорячи, слухати – тільки слухаючи тощо. У зв’язку із цим зростає роль вправ – завдання до них повинні максимально уподібнюватися до реального спілкування. Нагромаджений у мовних вправах мовний матеріал повинен негайно застосовуватися у в умовах навчальних і реальних ситуацій спілкування.

Щоб надати навчальному процесу ознак спілкування, учителеві слід: перейти від рольового статусного спілкування з учнями на особистісне; культивувати інтерактивний, перцептивний та інформаційний способи спілкування (учитель й учні взаємодіють не тільки з приводу навчальної діяльності; сприймають один одного не в статусі учня й учителя, а як особистостей; не викладають навчальний матеріал, а обмінюються своїми думками і почуттями); забезпечити комунікативну потребу учнів вступити в особистісно значуще спілкування, а не просто відповідати на запитання чи розгортати певний функціональний тип діалогу.

Функціональність забезпечує вибір іншомовного матеріалу, адекватно процесу комунікації. Три мовні аспекти - фонетичний, лексичний, граматичний – нерозривно пов’язані поміж собою в процесі говоріння. Звідси постає, що знання мовних явищ не можуть ефективно засвоюватися поза їхнім функціонуванням у мовленні. Знання пред’являються у вигляді правил на тих стадіях автоматизації лексичних одиниць чи граматичних структур, коли вони є необхідними для запобігання помилкових дій учнів. Засвоєння знань включаються у процес спілкування. Функціональність передбачає таке конструювання мовних вправ, які межують з умовно комунікативними: учень підтверджує, сумнівається, перезапитує тощо і в процесі цього засвоює мовний матеріал. Реалізації принципу функціональності сприяє застосування функціонально-смислових таблиць, пред’явлення лексичних одиниць смисловими групами тощо. Принцип функціональності оптимізує навчання у тому сенсі, що дозволяє мінімізувати етап ізольованого оволодіння формою поза її зв’язком із функцією.

Ситуативність є засобом й умовою мовленнєвої стимуляції. Доцільність використання рольової гри визначається такими її функціями, як зняття бар’єрів спілкування та активізація навчального процесу. Принципово важливим є добір і організація матеріалу на основі таких ситуацій і проблем спілкування, які відповідають віковим та індивідуальним інтересам учнів.

Новизна проявляється у постійній зміні предмета розмови, обставин, завдань, партнера по спілкуванню, форм спілкування – парне, групове, полілог тощо. Новизна сприяє тому, що учні засвоюють значну частину мовного матеріалу мимовільно. Принцип новизни не суперечить принципу систематичного повторення, що є особливо значущим для навчання іноземної мови. У контексті комунікативного підходу повторення розуміється як застосування раніше вивченого навчального матеріалу у нових ситуаціях, а запам’ятовування є побічним продуктом мовленнєвої діяльності. Така організація усуває механічне заучування з навчальної діяльності учнів.

Особистісна орієнтація передбачає врахування життєвого досвіду учнів, сфери їхніх інтересів, емоційної сфери, статусу у колективі, генотипних особливостей – типу мислення (логічно-вербальне, наочно-образне, практичне), вищої нервової системи. Особистісна орієнтація сприяє формуванню мотивації до навчання іноземної мови.

Колективна взаємодія – це такий спосіб організації навчального процесу, завдяки якому учні активно спілкуються один з одним і умовою успіху кожного є загальний успіх. Колективна взаємодія спирається на засади педагогіки співробітництва. Метод проектів є сприятливою умовою для організації навчання у колективній взаємодії.

Моделювання. Особливістю навчального предмету “Іноземна мова” є його безмежність, що робить значущим відбір мовного і мовленнєвого матеріалу, сфер і ситуацій спілкування, країнознавчої інформації тощо. Необхідно відібрати саме той обсяг знань, який буде оптимальним для того, щоб репрезентувати культуру країни і систему мови в концентрованому модельному вигляді.

Зазначені засади комунікативного підходу реалізуються у системі вправ, серед яких розрізняють мовні, умовно мовленнєві і мовленнєві. У навчальному процесі перевага повинна віддаватися умовно мовленнєвим і мовленнєвим вправам у навчанні усіх видів мовленнєвої діяльності.