Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komentar_KKU_2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
12.31 Mб
Скачать
  1. Лютого 1964 р.

Віденська конвенція «Про консульські зносини» від 24 квітня 1963 р. СРСР приєднався до Конвенції 23 березня 1989 р.

Конвенція про спеціальні місії від 16 грудня 1969р. Україна приєдналась до Конвенції 14 липня 1993 р. (статті 29, ЗО).

Конвенція про запобігання і покарання злочинів проти осіб, які користуються міжнародним захистом, у тому числі дипломатичних агентів від 14 грудня 1973 р. Ратифікована СРСР 26 грудня 1975 р.

Угода про правоздатність, привілеї, імунітети Міжнародної організації космічного зв \язку «Интерспутник» від 20 вересня 1976р. Ратифікована СРСР 14 грудня 1976р.

Міжнародна конвенція про боротьбу із захопленням заручників від 17 грудня 1979р. СРСР приєднався до Конвенції 8 травня 1987р.

Конвенція про охорону персоналу Організації Об'єднаних Націй та пов ’язаного з нею персо­налу від 15 грудня 1994 р. Ратифікована Україною 6 липня 1995 р.

Угода між Кабінетом Міністрів України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо привілеїв, імунітетів та пільг, наданих Організації, від 19 грудня 1997 р. Ра­тифікована Україною 7 липня 1999р.

Додатковий протокол про привілеї та імунітети Організації чорноморського економічного співробітництва від ЗО квітня 1999 р. Ратифікований Україною 6 липня 2000 р.

Віденська конвенція про представництво держав в їх відносинах з міжнародними організа­ціями універсального характеру, 1975 р.

Стаття 445. Незаконне використання символіки Червоного Хреста, Чер­воного Півмісяця, Червоного Кристала

Незаконне використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмі­сяця, Червоного Кристала, крім випадків, передбачених цим Кодексом,- карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

(Стаття 445 із змінами, внесеними згідно із Законом Ns 1675-VI від

  1. р.)

  1. Об’єктом злочину є порядок використання і захисту символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала (про її поняття див. коментар до ст. 435).

  2. Об’єктивна сторона злочину характеризується суспільно небезпечними діями у формі незаконного використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала.

Від злочину, передбаченого ст. 435, цей злочин відрізняється за ознаками місця (у ст. 445 незаконне носіння відповідної символіки стосується не лише району воєнних дій), часу (за ст. 435 карається лише таке зловживання відповідними прапорами, знака­ми та пофарбуванням, яке здійснюється в умовах воєнного стану) та суб’єкта (у ст. 445 ним є не військовослужбовець, а інша осудна особа, що досягла 16-річного віку).

Незаконне використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Чер­воного Кристала, вчинене в умовах воєнного стану чи під час збройного конфлікту не військовослужбовцем, кваліфікується за ст. 438 як порушення законів та звичаїв війни. Відтак, слова «крім випадків, передбачених цим Кодексом», означають, що діяння може бути кваліфіковане за ст. 445 лише у разі, якщо воно вчинене цивільною особою не в умовах воєнного стану і не під час збройного конфлікту.

У мирний час емблеми Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Крис­тала і відповідні назви використовуються виключно для позначення медичного, духовно­го персоналу іноземних організацій, що входять до Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, під час їх перебування в офіційному відрядження в Україні, а також майна таких організацій і не можуть бути використані для жодних інших цілей та в інших випадках.

  1. Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується прийняття додаткової відмітної емблеми (Протокол III) від 23 червня 2006 р. Ратифікований Україною 22 жовтня 2009 р.

Закон України «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Крис­тала в Україні» від 8 липня 1999р.

Правила по використанню емблем червоного хреста або червоного півмісяця національними Товариствами. Ухвалені XX Віденською Міжнародною конференгіією Червоного Хреста 1965 року та переглянуті Радою делегатів у Будапешті у 1991 р.

Стаття 446. Піратство

  1. Піратство, тобто використання з метою одержання матеріальної вина­городи або іншої особистої вигоди озброєного чи неозброєного судна для захоплення іншого морського чи річкового судна, застосування насиль­ства, пограбування або інших ворожих дій щодо екіпажу чи пасажирів тако­го судна,-

карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років із конфіскацією майна.

  1. Ті самі діяння, якщо вони вчинені повторно або спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки,-

караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.

  1. Надзвичайна небезпека піратських дій зумовила той факт, що пірати ще за рим­ським правом вважалися ворогами людського роду (hostis humani generis), а піратство - ще до прийняття Женевської конвенції про відкрите море - злочином за міжнародним звичаєвим правом. Морський розбій у всі часи дезорганізовував торгівлю та інші еко­номічні зв’язки між державами, від рук піратів загинула або постраждала іншим чином значна кількість людей.

  2. Основним безпосереднім об’єктом злочину є безпека міжнародного судноплав­ства, а його додатковим обов’язковим об’єктом можуть бути - альтернативно - влас­ність або життя, здоров’я, воля і гідність особи.

  3. Потерпілими від піратства можуть бути тільки члени екіпажу або пасажири морського чи річкового судна. Не виключається, що потерпілими від піратства можуть бути члени екіпажу або пасажири військового корабля.

Під зазначеним судном, яке в ситуації його захоплення виступає предметом злочину, треба розуміти морський чи річковий транспортний засіб будь-якого типу, не закріпле­ний постійно на морському (річковому) дні, включаючи судна з динамічним принци­пом підтримання, підводні апарати та інші плавучі засоби. Це не обов’язково має бути судно торговельного флоту, а й судно спеціальної державної служби (митної, санітар­ної тощо), або плавуча споруда, що використовується для морського промислу, розвід­ки і добування корисних копалин, рятування людей, захисту моря від забруднення, бук­сирування, здійснення гідротехнічних робіт, для наукових, навчальних, спортивних чи інших цілей, не пов’язаних безпосередньо з перевезенням пасажирів і вантажів, у т. ч. маломірне судно аматорської конструкції (катер, човен, яхта). Про поняття морське судно та річкове судно див. також коментар до статей 278, 284, 285, 339.

Дії, що за міжнародним правом розцінюються як піратські, вчинені щодо осіб, які перебувають на стаціонарних платформах, розташованих на континентальному шельфі, кваліфікується як диверсія, тероризм або відповідний злочин проти власності чи проти життя та здоров’я особи. Так зване «повітряне піратство» може бути кваліфіковане за ст. 278 як захоплення повітряного судна.

  1. З об’єктивної сторони піратство полягає у використанні озброєного чи неозбро­єного судна для:

  1. захоплення іншого морського чи річкового судна;

  2. застосування насильства щодо екіпажу чи пасажирів іншого морського чи річко­вого судна;

  3. пограбування екіпажу чи пасажирів іншого морського чи річкового судна;

  4. інших ворожих дій щодо екіпажу чи пасажирів такого судна.

Про поняття захоплення, насильство, пограбування (останнє є синонімом до по­няття «грабіж») див. коментар, відповідно, до статей 278, 152 і 157, 186. Судно може бути захоплене для його подальшого використання як піратського, для транспортуван­ня вантажу тощо, або лише для полегшення вчинення дій, пов’язаних із застосуванням насильства щодо екіпажу чи пасажирів, для пограбування останніх чи вчинення щодо них інших ворожих дій.

До інших ворожих дій щодо екіпажу чи пасажирів морського чи річкового судна можна віднести такі, як обстріл, підпалювання, затоплення, садіння на мілину, руйну­вання судна іншим чином, знищення або пошкодження морського навігаційного облад­нання чи вантажу, встановлення на судні пристроїв або речовин, які можуть знищити це судно, завдати йому чи вантажу збитків або створити загрозу безпеці плавання цього судна, незаконне позбавлення волі членів екіпажу та пасажирів, взяття їх як заручників або залучення їх до примусових робіт, здійснення контролю над судном шляхом заля­кування, створення загрози безпечному плаванню шляхом повідомлення завідомо брехливих відомостей тощо.

Обов’язковою ознакою піратства є місце його вчинення. Піратство може бути вчи­нене лише у відкритому морі або в іншому місці за межами територіальної юрисдикції будь-якої держави (певні річкові судна також можуть вийти у відкрите море). У даному випадку не має правового значення той факт, що територія судна, яке перебуває у від­критому морі, de-jre прирівнюється до території держави.

Дії ж, передбачені ст. 446, вчинені, наприклад, з морського судна із спрямуван­ням на острів, або у внутрішніх водах, або в територіальному морі мають кваліфіку­ватися як відповідний злочин проти власності або злочин проти життя та здоров’я особи тощо.

Згідно з Конвенцією з морського права судно є піратським, якщо особи, які ма­ють над ним владу, виявили намір вчинити будь-яку з дій, визначених у Конвенції як піратські. Це стосується також судна, яким користувались для вчинення таких дій доти, доки воно залишається під владою осіб, винних у цих діях. Проте сам факт пла­вання у відкритому морі без прапора або з піратським прапором ще не дає підстав для визнання судна піратським.

Взагалі піратство є закінченим злочином з моменту початку здійснення нападу на морське чи річкове судно, коли створюється небезпека для морського судно­плавства.

Ніщо у відповідних міжнародних конвенціях щодо піратства не торкається імуніте­ту воєнних кораблів та інших державних суден (наприклад, суден митної, санітарної, інших служб), які експлуатуються в некомерційних цілях. Тому якщо для вчинення пе­релічених вище дій стосовно морського чи річкового судна однієї держави використано військове судно, що належить військово-морському флоту іншої держави, дії винних м^ють кваліфікуватися як розв’язування та ведення воєнного конфлікту (ст. 437), як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438), або як перевищення військовою службо­вою особою влади чи службових повноважень (ст. 424), та/або відповідний злочин про­ти власності і проти життя та здоров’я особи тощо. Проте до дій, що вчинюються при­ватновласницьким судном, прирівнюються піратські дії, що вчинюються екіпажем вій­ськового корабля (іншого державного судна), який підняв заколот і встановив контроль над цим кораблем (судном), або екіпажем військового корабля (іншого судна), який складається із осіб, що підтримують невизнаний уряд.

Захоплення морського чи річкового судна з подальшим застосуванням насильства щодо його екіпажу чи пасажирів, їхнє пограбування тощо, якщо такі дії вчинені з вико­ристанням не морського чи річкового судна, а, скажімо, гелікоптера чи гідроплана, або якщо вони вчинені членом екіпажу чи пасажиром цього самого, а не іншого судна, можуть бути кваліфіковані як захоплення морського чи річкового судна за ст. 278 або як напад на об’єкти, якими транспортуються предмети, що становлять підвищену не­безпеку для оточення, за ст. 261 та як примушування працівника транспорту до невико­нання своїх службових обов’язків (ст. 280). Умисне бомбардування морського чи річ­кового судна з літака у мирний час може кваліфікуватися, наприклад, як терористичний акт (ст. 258).

Не є піратством захоплення військовими кораблями чи іншими суднами, які мають чіткі зовнішні ознаки, що дають змогу розпізнавати їх як такі, що перебувають на уря­довій службі й уповноважені для цієї мети (тобто поліцейськими, митними, прикор­донними суднами, але не торговельними), у відкритому морі чи в будь-якому іншому місці поза юрисдикцією якої б то не було держави піратського судна або судна, захоп­леного внаслідок піратських дій та яке перебуває під владою піратів, з метою арешту осіб, які перебувають на цьому судні, і відібрання майна, що на ньому міститься.

  1. Суб’єкт злочину спеціальний. Це особа зі складу екіпажу (капітан, інші особи командного складу і суднової команди) чи пасажир будь-якого приватновласницького або прирівняного до нього морського чи річкового судна, у т. ч. катера або човна.

  2. Суб’єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом, а також спе­ціальною метою - одержання матеріальної винагороди або іншої особистої вигоди.

Під матеріальною винагородою слід розуміти плату, яку отримує пірат за участь у піратських діях, у т. ч. як трофеї, а під іншою особистою вигодою - вигоду матеріаль­ного характеру, що не є грошовою чи іншою матеріальною винагородою (наприклад, одержання права на судно чи будь-яке інше майно). Мотив піратства корисливий. Тому використання морського судна, наприклад, для захоплення іншого судна з політичною метою має кваліфікуватися за ст. 278. Від піратства слід також відрізняти корсарство - партизанську діяльність на морі під час війни, яка за певних обставин може бути квалі­фікована за ст. 438.

Психічне ставлення винної особи до загибелі людей або інших тяжких наслідків ха­рактеризується необережністю. Умисне вбивство особи або спричинення їй тяжкого тілесного ушкодження під час піратських дій додатково кваліфікується за статтею 115 або 121.

  1. Кваліфікуючими ознаками злочину є вчинення його повторно, а також спричи­нення загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Про поняття повторність див. ст. 32 і коментар до неї.

Під загибеллю людей розуміється смерть двох або більше осіб. До інших тяжких наслідків можуть бути віднесені смерть однієї особи, заподіяння одній, двом чи більше особам тяжких тілесних ушкоджень, спричинення великої матеріальної шкоди, затоп­лення чи знищення судна тощо.

Конвенція про відкрите море від 29 квітня 1958 р. Ратифікована СРСР 20 жовтня 1960 р. (статті 14—23).

Конвенція ООН з морського права від 10 грудня 1982 р. Ратифікована Україною 3 червня 1999р. (статті 100-107, 110).

Конвенція про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки морського судноплавства, від 10 березня 1988 р. Ратифікована Україною 17 грудня 1993 р.

Протокол про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки стаціонарних платформ, розташованих на континентальному шельфі, від 10 березня 1988 р. Ратифікований Україною 17 грудня 1993 р.

Кодекс торговельного мореплавства від 23 травня 1995 р.

Постанова КМ від 16 травня 1992 p. 7V? 250 «Про заходи по забезпеченню безпеки море­плавства».

Стаття 447. Найманство

  1. Вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найман­ців з метою використання у збройних конфліктах інших держав або насиль­ницьких діях, спрямованих на повалення державної влади чи порушення територіальної цілісності, а також використання найманців у військових конф­ліктах чи діях -

караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

  1. Участь без дозволу відповідних органів державної влади у збройних конфліктах інших держав з метою одержання матеріальної винагороди -

карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

  1. Суспільна небезпека цього злочину полягає у підриві принципів невтручання України у внутрішні справи інших держав та відмови від війни як засобу вирішення спірних питань міжнародної політики, які є основою миру, мирного і взаємовигідного співробітництва України з іншими державами. Об’єктом його є мир, міжнародний пра­вопорядок та зовнішньополітична безпека України.

  2. З об’єктивної сторони найманство може виражатись у таких формах, перші п’ять з яких передбачені ч. 1, а остання - ч. 2 ст. 447:

  1. вербування найманців;

  2. фінансування найманців;

  3. матеріальне забезпечення найманців;

  4. навчання найманців;

  5. використання найманців у військових конфліктах чи діях;

  6. участь без дозволу відповідних органів державної влади у збройних конфліктах інших держав.

Під вербуванням найманців розуміється безпосереднє наймання, тобто запро­шування і набір добровольців для участі у збройних конфліктах інших держав або у насильницьких діях, спрямованих на повалення державної влади або порушення територіальної цілісності, а також створення із них певних груп, загонів, банд, фор­мувань тощо.

Про поняття фінансування див. коментар до ст. 27.

Матеріальне забезпечення найманців передбачає постійне тилове забезпечення їх або разове чи кількаразове надання їм обмундирування, спорядження, засобів зв’язку, харчування, медикаментів, зброї, боєприпасів, засобів захисту від зброї масового зни­щення тощо, створення для них навчальних баз, полігонів, шпиталів і т. ін.

Під навчанням найманців розуміється передача їм знань, навичок і вмінь щодо ви­користання зброї і військової техніки, планування і забезпечення бойових та інших на­сильницьких дій, аналізу й оцінки тактичної та оперативної обстановки, управління підлеглими, взаємодії і прийняття рішень тощо.

Використання найманців - це безпосереднє застосування їх для виконання бойо­вих завдань під час воєнних конфліктів, а також для насильницьких дій (військових переворотів, захоплення важливих об’єктів чи заручників, убивства політичних діячів, диверсій, актів тероризму тощо) на території інших держав.

Вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання осіб з подальшим використанням їх у насильницьких діях, спрямованих на повалення державної влади або порушення територіальної цілісності України, має кваліфікуватися за сукупністю злочинів, передбачених ст. 260 і статтями 109 або 110.

Участь без дозволу відповідних органів державної влади у збройних конфліктах інших держав передбачає індивідуальну або спільну з іншими діяльність найманця з виконання бойових завдань, що ставлять перед ним особи, які здійснювали вербування, фінансування, матеріальне забезпечення чи навчання найманця або від яких залежить отримання ним матеріальної винагороди.

Збройний (військовий) конфлікт інших держав передбачає процес вирішення су­перечок на території інших держав із застосуванням зброї і може мати міжнародний (без участі України) чи неміжнародний (внутрішній у межах іншої країни, міжетнічний, міжконфесійний тощо) характер.

Один лише факт зарахування особи, скажімо, до французького Іноземного легіону та проходження нею служби у колоніальних землях Франції з охорони розміщених там космічних, ядерних та інших об’єктів, як і взагалі проходження військової служ­би у збройних силах іноземних держав, не тягне відповідальності за законодавством України.

Злочин є закінченим з часу вчинення хоча б однієї із перелічених вище дій.

  1. Суб’єкт злочину у перших п’яти його формах - загальний.

У випадку, коли такі фактичні дії, як вербування, фінансування, матеріальне забезпечення і навчання найманців, були вчинені за межами України іноземцем або особою без громадянства, що не проживає постійно в Україні, вони не підля­гають відповідальності за ст. 447, якщо інше не буде прямо передбачено міжна­родними договорами України (адже найманство не є особливо тяжким злочином (див. статті 8 і 12)).

Що стосується шостої форми цього злочину, то у даному випадку ознаки суб’єкта злочину (найманця) чітко перелічені у законодавстві.

Найманець це особа, для якої характерною є сукупність таких ознак. Вона:

а) спеціально завербована на місці або за кордоном для того, щоб брати участь у збройному конфлікті;

б) фактично бере безпосередню участь у воєнних діях;

в) бере участь у воєнних діях, керуючись, головним чином, бажанням одержати особисту вигоду, і їй дійсно було обіцяно стороною або за дорученням сторони, яка перебуває у конфлікті, матеріальну винагороду, що істотно перевищує винагороду, що обіцяна чи сплачується комбатантам таких самих рангу і функцій, котрі належать до особового складу збройних сил даної сторони;

г) не є ні громадянином сторони, що перебуває у конфлікті, ні особою, яка постійно проживає на території, яка контролюється стороною, що перебуває у конфлікті;

ґ) не належить до особового складу збройних сил сторони, що перебуває у конф­лікті;

д) не послана державою, яка не є стороною, що перебуває у конфлікті, для вико­нання офіційних обов’язків як особи, що належить до складу її збройних сил (напри­клад, як військовий радник).

Іншими словами, найманець: спеціально завербований, як правило, за кордоном, для фактичної безпосередньої участі у воєнних діях; не має прямого юридичного зв’язку зі сторонами, що перебувають у конфлікті; отримує матеріальну винагороду у більш значному розмірі, порівняно з особовим складом збройних сил сторони, яка його завербувала.

Найманця треба відрізняти від комбатанта - учасника збройного конфлікту на за­конних підставах. Ним є солдат, сержант чи офіцер, який служить у збройних силах тієї або іншої конфліктуючої сторони за призовом, контрактом, а також добровільно, має відповідні документи, особистий номер і військову форму. Проте комбатант може не бути громадянином тієї держави, якій належать збройні сили (наприклад, до складу збройних сил Франції належить Іноземний легіон, більшість солдат-контрактників якого є громадянами інших держав). Крім того, комбатантами є також партизани, які мають відповідні документи та розпізнавальні знаки, і добровольці, які воюють з ідей­них чи моральних міркувань.

Не можуть визнаватися найманцями особи, які безпосередньо не беруть участі у во­єнних діях (медичний персонал, духовенство, журналісти), у т. ч. особи, які працюють технічними інструкторами, радниками, пілотами транспортних літаків, а зброю носять лише для самозахисту (визнання їх найманцями може порушити їхнє конституційне право на працю).

  1. З суб’єктивної сторони, злочин характеризується прямим умислом.

Крім того, вербування, фінансування, матеріальне забезпечення і навчання найман­ців є злочинними лише у разі, коли вони вчинені з метою використання найманців у збройних конфліктах інших держав або у насильницьких діях, спрямованих на пова­лення державної влади або порушення територіальної цілісності інших держав. Для такої форми злочину, як використання найманців, наявність мети не є обов’язковою ознакою. Достатньо того, щоби винний усвідомлював той факт, що ним безпосередньо застосовуються особи, які відповідають ознакам найманців, для виконання бойових завдань під час військових конфліктів, а також для насильницьких дій на території ін­ших держав.

Спеціальною метою - отримання матеріальної винагороди - характеризується та­кож і участь без дозволу відповідних органів державної влади у збройних конфліктах інших держав. Якщо особа не дбає про таку винагороду (і фактично не одержує її або одержує у розмірі, що істотно не перевищує винагороду, обіцяну чи сплачувану комба­тантам таких самих рангу і функцій, які належать до особового складу збройних сил цієї сторони), а керуючись своїми політичними, ідеологічними, релігійними поглядами, воює проти агресії, колоніалізму, расизму, геноциду, апартеїду, навіть і у рядах форму­вань, які визнаються екстремістськими, її дії не можуть бути кваліфіковані за ч. 2 ст. 447.

Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується за­хисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол 1). Ратифікований УРСР 18 березня 1989р (ст. 47).

Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах. Ратифікований Україною 23 червня 2004 р.

Міжнародна конвенція про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням і на­вчанням найманців. Ратифікована Україною 14 липня 1993 р. (Не є чинною, оскільки ратифіко­вана лише сімома державами замість необхідних двадцяти двох).

ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ

Розділ І

  1. Цей Кодекс набирає чинності з 1 вересня 2001 року.

  2. З набранням чинності цим Кодексом втрачають чинність:

Кримінальний кодекс Української РСР від 28 грудня 1960 року (Відомості Вер­ховної Ради УРСР, 1961 p., № 2, ст. 14) із змінами, внесеними до нього, крім Пе­реліку майна, що не підлягає конфіскації за судовим вироком (Додаток до цього Кодексу);

Закон Української РСР «Про затвердження Кримінального кодексу Української РСР» (Відомості Верховної Ради УРСР, 1961 p., № 2, ст. 14);

статті 1, 2 та 5 Указу Президії Верховної Ради Української РСР від 20 квітня

  1. року «Про відповідальність за дії, спрямовані проти громадського порядку і без­пеки громадян» (Відомості Верховної Ради УРСР, 1990 p., № 18, ст. 278);

Указ Президії Верховної Ради Української РСР від 26 грудня 1990 року «Про відпо­відальність за порушення порядку користування картками споживача на право при­дбання товарів та іншими офіційними документами» (Відомості Верховної Ради УРСР,

  1. p., № 3, ст. 13);

стаття 3 Указу Президії Верховної Ради Української РСР від 28 січня 1991 року «Про відповідальність за порушення вимог режиму радіаційної безпеки, заготівлю, пе­реробку і збут радіоактивно забруднених продуктів харчування» (Відомості Верховної Ради УРСР, 1991 p., № 11, ст. 106);

Указ Президії Верховної Ради України від 21 січня 1992 року «Про відповідальність за виготовлення з метою збуту та збут підроблених купонів багаторазового викорис­тання» (Відомості Верховної Ради України, 1992 p., № 18, ст. 246).

  1. Кабінету Міністрів України у тримісячний термін з дня опублікування цього Ко­дексу підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України перелік законодавчих актів, які мають бути визнані такими, що втратили чинність у зв’язку з набранням чин­ності цим Кодексом.

Розділ II

  1. Звільнити від покарання (основного і додаткового) відповідно до частини другої статті 74 цього Кодексу осіб, засуджених за Кримінальним кодексом України 1960 року за діяння, відповідальність за які не передбачена цим Кодексом:

а) осіб, засуджених на підставі частини третьої статті 5 Кримінального кодексу України 1960 року;

б) осіб, засуджених за готування до злочину за частиною першою статті 17 та від­повідними статтями Особливої частини Кримінального кодексу України 1960 року, якщо ці злочини належать до злочинів невеликої тяжкості;

в) осіб, засуджених за статтями 108і, 110, 134і, 125, 126, 1472, 1473, 149, 154, 1552, 1553, 1555, 155 , 159, 169, 1763, 1832, 1834, 187, 1877, 1878, 189, 189і, 193і, 199, 202, 206 (частина перша), 208 і, 2082, 2298, 237 Кримінального кодексу України 1960 року;

г) осіб, засуджених за частиною першою статті 133, статтями 147 (частина перша), 1483, 161 (частина перша), 1874, 1878, 192 (частина третя), 196і (частина перша), 199 (частини перша і друга), 207і, 221і (частина перша), умовою застосування яких за Кри­мінальним кодексом України 1960 року було попереднє накладення на цих осіб адміні­стративного стягнення;

ґ) осіб, засуджених за злочини, вчинені у віці від 14 до 16 років, передбачені стат­тями 78і, 97, 98, 106 (частина перша) Кримінального кодексу України 1960 року;

д) осіб, засуджених за статтею 186 Кримінального кодексу України 1960 року (за винятком засуджених за заздалегідь не обіцяне приховування тяжких і особливо тяж­ких злочинів), а також осіб, зазначених у частині другій статті 396 цього Кодексу, засу­джених за заздалегідь не обіцяне приховування за статтею 186 Кримінального кодексу України 1960 року;

е) осіб, засуджених на підставі Указу Президії Верховної Ради Української РСР від 26 грудня 1990 року «Про відповідальність за порушення порядку користування картками споживача на право придбання товарів та іншими офіційними документа­ми» і Указу Президії Верховної Ради України від 21 січня 1992 року «Про відпові­дальність за виготовлення з метою збуту та збут підроблених купонів багаторазового використання».

  1. Звільнити від покарання:

а) осіб, засуджених вперше до покарання у виді позбавлення волі за злочини неве­ликої тяжкості, вчинені у віці до 18 років, відповідно до вимог частини другої статті 12 та частини другої статті 102 цього Кодексу;

б) військовослужбовців, засуджених до покарання у виді направлення в дисциплі­нарний батальйон на строк до шести місяців;

в) осіб, засуджених на підставі частини першої статті 29 Кримінального кодексу України 1960 року, які відбувають це покарання не за місцем роботи, а в інших місцях, але в районі проживання засудженого, а також осіб, засуджених до виправних робіт без позбавлення волі на строк до шести місяців.

  1. Закрити всі кримінальні справи щодо осіб, які вчинили злочини, передбачені Кримінальним кодексом України 1960 року, що перелічені в пункті 1 цього розділу.

  2. Особи, які відбувають покарання, призначене за сукупністю вироків, у разі звільнення їх від відбування покарання за окремі злочини на підставі пункту 1 цього розділу продовжують відбувати покарання, призначене вироком суду за інші зло­чини, що входять у сукупність, якщо це покарання ними ще не відбуте. Призначене покарання підлягає зменшенню також у випадках, передбачених пунктом 5 цього розділу.

  3. Знизити відповідно до частини третьої статті 74 цього Кодексу міри покарання, призначені за Кримінальним кодексом України 1960 року, якщо вони перевищують санкції відповідних статей цього Кодексу до максимальних меж покарання, встанов­лених цим Кодексом. Зменшити відповідно до частини першої статті 55 цього Кодек­су до трьох років строк покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, призначеного як додаткове покарання. Зменшити від­повідно до частин другої та третьої статті 100 цього Кодексу до одного року строк виправних робіт, призначених неповнолітнім, а також розмір відрахування з їх заро­бітку до 10 відсотків.

  4. Осіб, які відбувають покарання за вироком суду у виді позбавлення волі на строк до п’яти років в колоніях-поселеннях, вважати такими, які відбувають покарання у виді обмеження волі, передбачене статтею 61 цього Кодексу.

  5. Особи, позбавлені батьківських прав відповідно до статті 38 Кримінального ко­дексу України 1960 року, можуть бути поновлені в цих правах лише в порядку, перед­баченому Кодексом про шлюб та сім’ю України. Особи, засуджені до покарання у виді громадської догани (стаття 33 Кримінального кодексу України 1960 року), якщо у них до набрання чинності цим Кодексом не була погашена судимість, вважаються такими, що не мають судимості.

  6. Не приводити у виконання вироки судів в частині конфіскації майна і стягнення штрафу, якщо до набрання чинності цим Кодексом конфісковане майно не було вилу­чене і реалізоване, а штраф не був стягнутий у разі, якщо за даний злочин цим Кодек­сом конфіскація майна і накладення штрафу не передбачені.

  7. З дня набрання чинності цим Кодексом не є особливо небезпечними рецидивіс­тами особи, визнані такими відповідно до статті 26 Кримінального кодексу України 1960 року. Якщо ці особи продовжують відбувати призначене їм покарання, то вироки судів щодо них підлягають зміні в частині визнання їх особливо небезпечними рециди­вістами. У разі потреби змінюється кваліфікація вчинених ними злочинів, а також змен­шується покарання відповідно до частини третьої статті 74 цього Кодексу. Якщо особи, зазначені в першому реченні цього пункту, відбули призначене їм покарання, але ма­ють незняту судимість, то погашення судимості у цих осіб здійснюється за правилами, передбаченими статтями 89 і 90 цього Кодексу.

  8. Переглянути всі справи про злочини осіб, які вчинили розкрадання державного або колективного майна у великих чи особливо великих розмірах, передбачене части­ною четвертою статті 81, частиною четвертою статті 82, частиною четвертою статті 84, частиною другою статті 86, статтею 86і Кримінального кодексу України 1960 року, для вирішення питань про зміну кваліфікації дій цих осіб на відповідні частини і статті цьо­го Кодексу (статті 185, 186, 187, 190, 191).

Міри покарання особам, які засуджені за розкрадання у великих чи особливо ве­ликих розмірах за статтями 81, 82, 83, 84, 86, 86і Кримінального кодексу України 1960 року і не відбули покарання, привести у відповідність із покараннями, встанов­леними санкціями статей 185, 186, 187, 190, 191 цього Кодексу у разі, якщо призначе­не судом покарання за відповідний злочин є більш суворим, ніж передбачене цим Кодексом.

  1. Правила, встановлені Кримінальним кодексом України 1960 року щодо давнос­ті, умовно-дострокового звільнення від відбування покарання, заміни невідбутої части­ни покарання більш м’яким, погашення і зняття судимості, поширюються на осіб, які вчинили злочини до набрання чинності цим Кодексом, за винятком випадків, якщо цим Кодексом пом’якшується кримінальна відповідальність зазначених осіб.

  2. У разі призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом за зло­чин, вчинений до набрання чинності цим Кодексом, суду слід керуватися вимогами статті 44 Кримінального кодексу України 1960 року.

  3. У разі призначення покарання за сукупністю злочинів, вчинених до набрання чинності цим Кодексом, застосовується стаття 42 Кримінального кодексу України 1960 року. Якщо хоча б один із злочинів, що входять у сукупність, вчинений після на­брання чинності цим Кодексом, то застосовується стаття 70 або частина друга статті 103 цього Кодексу.

Якщо особа, яка відбуває покарання, вчинить після набрання чинності цим Кодек­сом новий злочин, то при призначенні їй покарання за сукупністю вироків застосову­ється стаття 71 або частина друга статті 103 цього Кодексу.

  1. При вирішенні питання про звільнення від відбування покарання з випробуван­ням осіб, які вчинили злочини після набрання чинності цим Кодексом, суд застосовує статті 75-77 цього Кодексу.

Скоротити відповідно до частини третьої статті 104 цього Кодексу умовно засудже­ним неповнолітнім іспитовий строк до двох років, якщо визначений судом іспитовий строк вище цієї межі.

  1. До осіб, засуджених до покарання у виді позбавлення волі із застосуванням від­строчки виконання вироку відповідно до статті 46 і Кримінального кодексу України 1960 року, застосовується стаття 78 цього Кодексу.

  2. У разі звільнення від кримінальної відповідальності та покарання осіб, які вчини­ли злочин до набрання чинності цим Кодексом, внаслідок зміни обстановки і втрати су­спільної небезпечності діянням або особою, яка його вчинила, слід керуватися частиною першою або частиною другою статті 50 Кримінального кодексу України 1960 року.

  3. Вчинення особою злочину до набрання чинності цим Кодексом, а також наяв­ність у такої особи не погашеної і не знятої у встановленому законом порядку судимос­ті враховується при кваліфікації вчиненого нею нового злочину, а також в інших випад­ках, передбачених цим Кодексом.

  4. При вирішенні питання про віднесення злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України 1960 року, які були вчинені до набрання чинності цим Кодексом, до злочинів невеликої тяжкості, середньої тяжкості, тяжких або особливо тяжких слід керуватися статтею 12 цього Кодексу, якщо це пом’якшує кримінальну відповідаль­ність осіб, які вчинили злочини до набрання чинності цим Кодексом. В інших випад­ках необхідно застосовувати відповідні положення Кримінального кодексу України 1960 року.

  5. Перегляд справ щодо осіб, які були засуджені на підставі Кримінального кодек­су України 1960 року, а також закриття справ щодо осіб, які вчинили злочини до на­брання чинності цим Кодексом і справи стосовно яких перебувають у провадженні су­дів, органів досудового слідства чи дізнання, здійснюються судом.

  6. Органи, які виконують вироки судів, зобов’язані надавати судам необхідні ма­теріали щодо осіб, які відбувають покарання.

  7. Питання, передбачені в пунктах З, 4, 6, 7, 9, 10, 15 цього розділу, розглядаються судом за поданням адміністрації місця виконання покарання або прокурора у відкрито­му судовому засіданні з участю прокурора і представника адміністрації місця виконан­ня покарання у випадках, якщо справа розглядається за її поданням.

Ухвала суду з цих питань не підлягає оскарженню, але може бути опротестована в порядку судового нагляду на загальних підставах.

(Абзац другий пункту 21 в редакції Закону № 1130-IV від 11 липня 2003 р.)

Президент України JI. КУЧМА

м. Київ

5 квітня 2001 року

№2341-111

ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ Закону України № 270-VI від 15 квітня 2008 р.

  1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування, крім абзаців третього - п’ятого підпункту 6 пункту 1 розділу І цього Закону щодо розстрочки виплати штрафу певними частинами, що набирає чинності з 1 січня 2009 року.

  2. Звільнити від покарання (основного і додаткового) відповідно до частини другої статті 74 Кримінального кодексу України осіб, засуджених за діяння, кримінальна від­повідальність за які скасована цим Законом.

  3. Закрити всі кримінальні справи стосовно осіб, які вчинили діяння, кримінальна відповідальність за які скасована цим Законом.

  4. Особи, які відбувають покарання, призначене за сукупністю злочинів або за су­купністю вироків, у разі звільнення їх від відбування покарання за окремі злочини від­повідно до пункту 2 цього розділу продовжують відбувати покарання, призначене су­дом за інші злочини, що входять у сукупність, якщо це покарання ними ще не відбуте.

  5. Зменшити відповідно до частини третьої статті 74 Кримінального кодексу Украї­ни міри покарання, призначені до набрання чинності цим Законом, якщо вони переви­щують санкції, встановлені цим Законом, до максимальних меж покарання, встановле­них цим Законом. Зменшити відповідно до пункту 1 частини третьої статті 102 Кримі­нального кодексу України до одного року шести місяців строк покарання у виді позбавлення волі, призначений неповнолітнім, які вчинили повторно злочин невеликої тяжкості. Зменшити відповідно до пункту 4 частини третьої статті 102 Кримінального кодексу України до десяти років строк покарання у виді позбавлення волі, призначений неповнолітнім віком до 16 років.

  6. Переглянути кримінальні справи стосовно осіб, які вчинили злочин, передбаче­ний статтею 188 Кримінального кодексу України, для вирішення питання щодо зміни кваліфікації дій цих осіб на інші відповідні частини статей Кримінального кодексу України.

  7. Питання, передбачені в пунктах 3-6 цього розділу, вирішуються судом за подан­ням адміністрації місця виконання покарання або прокурора у відкритому судовому засі­данні за участю прокурора і представника адміністрації місця виконання покарання у ра­зі, якщо справа розглядається за її поданням. Органи, які виконують вироки судів, зо­бов’язані надавати судам необхідні матеріали стосовно осіб, які відбувають покарання.1

Ухвалу (постанову) суду з цих питань може бути оскаржено засудженим чи його захисником або внесено на неї відповідне подання прокурора в порядку, передбаченому Кримінально-процесуальним кодексом України.

  1. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців після набрання чинності цим Законом подати Верховній Раді України пропозиції про внесення змін до законодавчих актів України щодо порядку виконання покарання у виді штрафу з розстрочкою його виплати певними частинами.

ПЕРЕЛІК МАЙНА, ЩО НЕ ПІДЛЯГАЄ КОНФІСКАЦІЇ ЗА СУДОВИМ ВИРОКОМ

І. Не підлягають конфіскації такі види майна та предмети, що належать засуджено­му на правах особистої власності чи є його часткою у спільній власності, необхідні для засудженого та осіб, які перебувають на його утриманні:

  1. Жилий будинок з господарськими будівлями в сільській місцевості, якщо засу­джений та його сім’я постійно в ньому проживають.

  2. Носильні речі та предмети домашнього вжитку, необхідні засудженому і особам, які перебувають на його утриманні:

а) одяг - на кожну особу: одне літнє або осіннє пальто, одне зимове пальто або ко­жух, один зимовий костюм (для жінок - два зимових плаття), один літній костюм (для жінок - два літніх плаття), головні убори по одному на кожний сезон. Для жінок, крім того, дві літні хустки і одна тепла хустка (або шаль);

б) взуття в кількості однієї пари шкіряної, однієї пари гумової і пари валянок на кожну особу;

в) білизна у кількості двох змін на кожну особу;

г) постіль (матрац, подушка, дві простині, дві наволочки, ковдра) і два особистих рушники на кожну особу;

д) необхідний кухонний посуд;

е) меблі - по одному ліжку та стільцю (або табуретці) на кожну особу, один стіл, одна шафа і одна скриня на сім’ю;

ж) всі дитячі речі.

  1. Продукти харчування, потрібні для особистого споживання засудженому, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні,- на три місяці, а для осіб, які займаються сільським господарством,- до нового врожаю.

  2. Паливо, потрібне засудженому, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, для готування їжі та обігрівання приміщення протягом шести місяців.

  3. Одна корова, а при відсутності корови - одна телиця; коли немає ні корови, ні те­лиці - одна коза, вівця чи свиня - у осіб, які займаються сільським господарством.

  4. Корм для худоби, яка не підлягає конфіскації,- в кількості, потрібній до вигону худоби на пасовище або до збору нових кормів.

  5. Насіння, потрібне для чергових посівів (осіннього і весняного), та незнятий уро­жай - у осіб, які займаються сільським господарством.

  6. Сільськогосподарський інвентар - у осіб, які займаються сільським господарством.

  7. Знаряддя особистої кустарної і ремісничої праці, а також потрібні для особистих професійних занять засудженого інструменти, приладдя і книги, за винятком випадків, коли суд позбавив засудженого права займатися даною діяльністю.

  8. Пайові внески до кооперативних організацій (крім дачно-будівних кооперати­вів) та колгоспів.

Примітка. Пайові внески до житлобудівних кооперативів можуть бути конфісковані в разі, коли спорудження будинку ще не закінчено.

  1. В разі конфіскації частки засудженого в спільному майні колгоспного двору чи господарства громадян, які займаються індивідуальною трудовою діяльністю в сіль­ському господарстві, розмір його частки визначається після виключення з цього майна того, що не підлягає конфіскації.

АЛФАВІТНО-ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК

А

Аварія:

тяжка технологічна – 253

поїзда, судна - 277

на трубопровідному транспорті - 292 Автоматизована система документообігу суду: 376-1

Автоматизовані системи: 361

Агенти біологічні: 326

Агресивна війна або агресивні воєнні дії: 437 Адміністративні стягнення: 78

Адміністрація установи виконання покарань: 391, 392

Активне сприяння розкриттю злочину: 45

Аліменти: 164

Алкоголь: 21

Алкогольні напої: 204

Амністія: 86

Аналоги наркотичних засобів, психотропних речовин: 305

Аналогія закону: 3

Арешт: 60**

Арешт (взяття під варту): 371

Атмосферне повітря: 241

Атмосфера: 441

Афінаж: 214

Б

Бази даних: 176

Банда(бандитизм): 257

Банкрутство: 218

Батьки: 150-1, 155

Бездіяльність (див. також: Дія, Діяння): 11

Безпека (див. також: Заходи безпеки, Порушення правил безпеки): громадська - 1

державна - 111

екологічна – 236

людства - 1

руху та експлуатації транспорту – 276

Безпідставна невиплата установленої законом виплати громадянам: 175

Безплідність: 155

Білети: 199

Більш м’яке покарання: 12

Бланки (бланки відкріпних посвідчень): 158, 358

Близькі родичі (див. також: Родичі, Члени сім’ї): 115

Близькі особи: 350

Блокування:

інформації - 361 транспортних комунікацій - 279 Бойова обстановка: 402 Бойові припаси (боєприпаси): 262,410 Боргова кабала: 149 Бюджет (бюджетна система): 210

Бюлетені (виборчі, для голосування на референдумі): 158

В

Вагітні жінки: 66 Вагітність примусова: 149 Валюта: 207

Вбивство (див. також: Позбавлення життя, Замах на вбивство, Замах, Погроза вбивством): вчинене в стані сильного душевного хвилювання - 116 захисника або представника особи чи їх близьких родичів - 400 матір’ю своєї новонародженої дитини - 117 особи, що виконує обов’язки з військової служби - 404 особи, що має міжнародний захист - 443

працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону чи військовослужбовця - 348 при перевищенні меж необхідної оборони - 118

судді, народного засідателя чи присяжного або їхніх близьких родичів - 379 умисне-115

через необережність - 119 Ввезення в Україну (див. також: Незаконне ввезення): 199 Ведення агресивної війни чи агресивних воєнних дій: 437 Вербування:

людини - 149 найманців - 447 Вживання одурманюючих засобів: 316 Виборець: 158-1 Вибори: 158-1 Виборча дільниця: 158-1 Вибух: 273

Вигнання цивільного населення для примусових робіт: 438 Вигоди майнового характеру: 354 Виготовлення (див. також: Незаконне виготовлення): зброї - 263

матеріалів - 295

підроблених (фальсифікованих) предметів (документів, паперів тощо) - 199, 224, 226, 358

творів, що пропагують культ насильства і жорстокості - 300 Видача особи: 10

Видозмінення радіоактивних матеріалів: 265 Визнання:127 Виконавець злочину: 27 Виконання:

наказу або розпорядження - 41 службового чи громадського обов’язку - 115 спеціального завдання - 43 Використання (див. також: Порушення правил, Незаконне використання, Нецільове вико­ристання, Застосування):

безпорадного стану потерпілого - 152 влади або службового становища - 364 електронно-обчислювальної техніки - 190

завідомо підроблених знаків поштової оплати і проїзних квитків - 215 завідомо підробленого документа - 358 зброї-393 інших осіб - 27

коштів чи іншого майна, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів - 209 коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речо­вин, їх аналогів або прекурсорів - 306 людини - 149 найманців - 447 опіки чи піклування - 167 підроблених приватизаційних документів - 233 підроблених цінних паперів - 224 радіоактивних матеріалів - 265 спеціальних засобів - 163 становища працівника - 354 транспортних засобів - 248

чужих творів, комп’ютерних програм і баз даних, об’єктів суміжних прав - 176 Викрадення (див. також: Погроза викрадення): відкрите чужого майна — 186 вогнепальної зброї, бойових припасів тощо - 262 документів, штампів або печаток - 357 зброї чи іншого військового майна - 410 людини - 146

приватизаційних паперів - 234 таємне чужого майна - 185 Вилучення:

майна - 154

органів чи тканин - 143 Вимагання:

хабара-368

чужого майна, права на майно або будь-яких дій майнового характеру - 189 Вимога: 206

Вина: 23

Винагорода (див. також: Незаконна винагорода): 446

Винахід: 177

Винність: 11

Винятковий цинізм: 296

Випуск:

в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів — 287 недоброякісної продукції - 227 цінних паперів - 223 Виробництво зброї масового знищення - 440 Вирок: 9

Виручка в іноземній валюті: 207 Виток інформації: 361 Відбитки маркувальних машин: 215 Відібрання майна - 433 Відкріпні посвідчення: 158

Відмова (див. також: Добровільна відмова, Незаконна відмова): від виконання наказу начальника - 402 від давання показань - 385 від несення обов’язків військової служби - 409 Відомості (див. також: Інформація, Розголошення):

про екологічний стан чи про стан захворюваності населення - 238 що ганьблять особу чи її близьких родичів - 154 що становлять державну таємницю - 114 що становлять конфіденційну інформацію - 330 Відходи: 268 Відчуження:

майна-221

майна, на яке накладено арешт або яке описано - 388 Відшкодування завданих збитків: 45 Війна: 436

Військовий конфлікт (див. також: Збройний конфлікт): 436

Військовий облік: 337

Військові формування: 401

Військовополонені: 431

Військовослужбовці: 401

Вік, з якого може наставати кримінальна відповідальність: 22 Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ): 130 Вітчим: 155 Вказівки: 27

Включення неврахованих виборчих бюлетенів чи бюлетенів для голосування на рефе­рендумі до числа бюлетенів, використаних при голосуванні: 158 Власність: 1

Вліт в Україну чи виліт з України без відповідного дозволу: 334 Внесення:

завідомо недостовірних змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів або до системи депозитарного обліку - 223-2 неправдивих відомостей - 376-1 Води (водні об’єкти): 242 Воєнізовані чи збройні формування: 260

Воєнний стан: 111

Володіння майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправ­ного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів: 209 Воля:146 Ворожнеча: 161 Вплив:343

Врахування особи винного: 65 Встановлення:

злочинності діяння (криміналізація) - 5 привілеїв громадянам -161 Втеча:393 Втрата:

військового майна - 413

документів, інших матеріальних носіїв секретної інформації - 329 органа чи його функцій - 121 працездатності - 121, 122, 125

системи (частини системи) реєстру власників іменних цінних паперів - 223-2 Втручання:

в діяльність (див. також: Незаконне втручання, Несанкціоноване втручання) - 376 в роботу-376-1 Втягування (втягнення):

у діяльність групи - 181 у заняття проституцією - 303 у злочинну діяльність - 304 Вчинення будь-яких суспільно небезпечних діянь: 353 Вчинення дій (див. також: Дії, Насильницькі дії, Незаконні дії): майнового характеру - 189

спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження коштів або іншого майна чи володіння ними, прав на такі кошти або майно, джерела їх похо­дження, місцезнаходження, переміщення - 209 спрямованих на шкоду іншим військовополоненим - 431 які створювали небезпеку настання тяжких наслідків - 258 які явно виходять за межі наданих службовій особі прав або повноважень - 365 Вчинення злочину (див. також: Особа):

в особливо великих розмірах - 185, 199, 207,209, 368 внаслідок збігу тяжких особистих, сімейних чи інших обставин - 66 вперше-45 групою осіб - 28

з використанням малолітнього - 67

з використанням особи, що страждає психічним захворюванням чи недоумством - 67 з використанням умов військового чи надзвичайного стану, інших надзвичайних подій-67

з особливою жорстокістю - 67, 115 з перевищенням меж крайньої необхідності - 66 за попередньою змовою - 28 загальнонебезпечним способом - 67 на території України - 6 під впливом погрози чи примусу - 66 під впливом сильного душевного хвилювання - 66 повторно - 32

поза межами України - 10

у великих розмірах - 185, 199,201,203-1, 207,209, 214, 227, 306, 368

у зв’язку з виконанням потерпілим службового або громадського обов’язку - 67

у значних розмірах - 225, 354

щодо двох або більше осіб - 315

щодо малолітнього - 67

щодо особи похилого віку - 67

щодо особи, що знаходиться в безпорадному стані - 67

щодо особи, що знаходиться в матеріальній, службовій чи іншій залежності від винного - 67 Вчинення насильницьких дій: 346,405 Вчинення фінансової операції: 209

Г

Геноцид:442 Гідність: 50, 146

Голографічні захисні елементи: 216 Голосування: 158, у т. ч.: виборця-158-1 більше ніж один раз -158-1 Готування до злочину: 14

Грабіж (див. також: Пограбування, Викрадення, Розграбування): 186 Г ромадська:

діяльність - 112 організація - 170 Г ромадський:

обов’язок - 67 порядок - 1 Громадянин України (громадяни): 7 Громадянин, який виконує громадянський обов’язок: 350 Гроші: 150-1

Ґ

Ґрунтовий покрив (шар) земель: 239-1, 239-2

д

Дезертирство: 408

Дезорганізація роботи виправних установ: 392 Демонстрації: 340

Депутат (див. також: Народний депутат України): 351

Держава: 11

Державна:

влада-109 діяльність - 112 зрада - 111 реєстрація - 202 Державне пробірне клеймо: 217 Державний:

Герб, Гімн-338

діяч-112 кордон-110 Прапор-338 Диверсія: 113

Дипломатичні представники: 6

Диски для лазерних систем зчитування: 203-1

Дискримінація: 127

Дисциплінарний батальйон: 62

Дитина (див. також: Діти, Особа, Малолітні, Новонароджена дитина, Неповнолітні): 148

Ділянка земельна - 197-1

Дільниця виборча (див.: Виборча дільниця)

Діти (див. також: Малолітні, Неповнолітні, Дитина): 164 Дія (дії) (див. також: Бездіяльність, Діяння): 11

Діяльність (див. також: Втручання в діяльність, Перешкоджання діяльності, Незаконна діяльність):

банківська - 202 господарська - 202 громадська-112 державна -112 підприємницька - 202 підривна - 111

професійна на ринку цінних паперів - 202 спільна - 28 Діяння (див. також: Бездіяльність, Дія): 11 Добровільність: 17, 111, 307, 430 Доведення:

до банкрутства - 219 до самогубства - 120 Довкілля: 1

Довірена особа кандидата: 159-1 Документи (див. також: Паспорт, Посвідчення):

на отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів - 318 на перевезення багажу - 215 на переказ - 200

Національного архівного фонду - 298-1 офіційні, приватні - 357 що містять державну таємницю - 329 які подаються для реєстрації емісії - 223 Донор:144 Допінг: 323

Допомога (див. також: Ненадання допомоги): медична-184 правова-397 психіатрична - 92 Дорогоцінне каміння і метали: 214 Дослідження природних багатств: 244 Досліди: 142 Дотація: 222

Дохід (див. також: Нажива, Прибуток): 202, у т. ч. одержаний злочинним шляхом - 209

Е

Екологічна (див. також: Безпека): експертиза - 236

катастрофа (див. також: Катастрофа) - 42 Екоцид: 441

Експлуатація (див. також: Безпека, Порушення правил): дітей—150

літальних апаратів - 416 машин-415 сексуальна - 149 Експорт: 207 Електрострум: 249 Емітент: 223

Епідемія, епізоотія, епіфітотія: 113

Ж

Житло: 185 Життя: 115

Жорстоке поводження (див. також: Вчинення злочину з особливою жорстокістю): 120, 438 Журналісти: 171

З

Забруднення:

атмосферного повітря - 241 вод - 242 екологічне - 236 земель-239 моря - 243 Завідомо:

одержане злочинним шляхом майно - 198 неправдива заява про фінансову неспроможність - 218 неправдиві документи - 366 Заволодіння чужим майном (див. також: Незаконне заволодіння, Викрадення): 191 Загальновизнані принципи і норми міжнародного права: З Загибель людей (див. також: Смерть, Тяжкі наслідки): 194 Заготівля радіоактивно забрудненої продукції: 327 Заздалегідь обіцяні дії: 27 Заклад (див. також: Установа): лікувальний - 96 охорони здоров’я - 184 психіатричний - 94 спеціальний лікувальний - 92 Законні вимоги:351

Залежність матеріальна, службова чи інша: 66

наркотична - 314 Залишення (див. також: Самовільне):

військового корабля, що гине - 428 ворогові засобів ведення війни - 427 у небезпечному для життя стані - 135

Залучення в боргову кабалу - 149 Залякування (див. також: Насильство, Погроза): 122 Замах на злочин: 15 Заміна:

вузлів і агрегатів, номерної панелі - 290 покарання більш м’яким - 82 Замовлення: 115 Заниження вартості майна: 233

Заняття (див. також: Залучення, Незаконне заняття, Систематичне): жебрацтвом - 150-1

забороненими видами господарської діяльності - 203 лікувальною діяльністю - 138 Запобігання вчиненню злочину: 31 Заробітна плата: 175 Заручник:147

Засоби (див. також: Речовини, Кошти, Матеріали, Пристрої): ведення війни - 427 вчинення злочину - 14 доступу до банківських рахунків - 200 зв’язку-163,277 лікарські - 141 масової інформації - 109 наркотичні - 305 одурманюючі - 324 пересування - 410 програмні і технічні -361-1

спеціальні технічні негласного одержання інформації - 359 транспортні - 276, 286 Застереження: 105

Застосування (див. також: Насильство, Здійснення, Здійснення насильницьких дій): зброї-146, 258 насильства-162 Засуджені: 392

Засудження особи за межами України: 9 Затвердження документів: 223 Затримання: 38

Захворювання (див. також: Хвороба): хронічне психічне -19 людей-242

епідемічні, інфекційні - 325 Захисник (див. також: Адвокат): 374 Захоплення:

державних чи громадських будівель або споруд - 341

залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна - 278 заручників -147

Зберігання (див. також: Незаконне зберігання, Недбале зберігання):

зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв - 263,440 майна, завідомо одержаного злочинним шляхом - 198 матеріалів із закликами - 295

підробленої валюти, державних цінних паперів або квитків державної лотереї - 199 творів, що пропагують культ насильства і жорстокості - 300

Збіг обставин: 66

Збирання відомостей (див. також: Незаконне збирання, Відомості, Інформація): 114 Збори:340

Збори навчальні (перевірні), спеціальні: 337 Збройний конфлікт (див. також: Військовий конфлікт): 111 Зброя: 410, у т. ч.:

вогнепальна - 262 масового знищення - 439 холодна - 263 Збут (див. також: Незаконний збут):

вогнепальної зброї, бойових припасів тощо - 263

завідомо підроблених знаків поштової оплати і проїзних квитків - 215

майна, завідомо одержаного злочинним шляхом - 198

підроблених або незаконно отриманих документів на одержання наркотичних засо­бів, психотропних речовин чи прекурсорів - 318

підробленого документа, що надає права чи звільняє від обов’язків - 358 підробленої валюти, державних цінних паперів або квитків державної лотереї - 199

продукції, радіоактивно забрудненої понад допустимі рівні - 327 творів, що пропагують культ насильства і жорстокості - 300 фальсифікованих вимірювальних приладів або інструментів - 226 холодної зброї без передбаченого законом дозволу - 263 Звідництво для розпусти: 302 Звільнення:

від кримінальної відповідальності - 44 від покарання - 74 Звичаї, подібні до рабства: 149

Зворотна сила закону про кримінальну відповідальність: 5 Зґвалтування:152 Згода особи: 141

Здача ворогу засобів ведення війни (військових сил): 427 Здійснення:

банківської діяльності чи банківських операцій, операцій небанківських фінан­сових установ, професійної діяльності на ринку цінних паперів, господарської діяльності - 202 операцій з металобрухтом - 213 Земельна ділянка: 197-1 Землі: 239, у т. ч.

сільськогосподарського призначення - 245 Зловживання:

владою - 364,423 довірою - 192

службовим становищем - 364 Злочин: 11, у т. ч.:

закінчений - 13 невеликої тяжкості - 12 незакінчений - 13 особливо тяжкий -12 проти власності - 222

проти прав і свобод громадян України або інтересів України - 8

середньої тяжкості - 12 тяжкий-12

Злочинна організація (див. також: Банда, Воєнізовані чи збройні формування, Організова­на група, Терористична група чи організація, Транснаціональна організація): 28 Злочинність діяння: 4 Зміна обстановки: 48 Змивання гумусного шару: 254 Змова (див. також: Змова, Попередня змова): на вчинення злочину - 14

про вчинення дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади - 109 з членом виборчої комісії або комісії з референдуму - 158-1

Знаки:

для товарів і послуг - 229 поштової оплати - 215

Червоного Хреста і Червоного Півмісяця - 435 Знаряддя: 14

Знищення (див. також: Геноцид, Пошкодження, Псування, Руйнування, Зруйнування): вузлів і агрегатів транспортного засобу - 290 документів - 357 комп’ютерної інформації - 362 лісових масивів, зелених насаджень - 245 людей - 113 майна - 194,433 радіоактивних матеріалів - 265 рослинного чи тваринного світу - 441 штампів або печаток - 357 Знущання: 406 Зняття судимості: 91 Зобов’язання цивільно-правові: 355

Зона відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення: 267-1 З’явлення із зізнанням: 66

І

Інваліди: 172

Інвестор в цінні папери: 223-1 Іноземна валюта: 207 Іноземна (іноземне):

держава-111

підприємство, установа, організація - 111 Іноземці: 8 Інформація:

інсайдерська (про емітента, його цінні папери або правочини щодо них) - 232-1 з обмеженим доступом - 361-2 комп’ютерна-361, 376-1 конфіденційна про особу - 182 конфіденційна, що є власністю держави - 330 про фінансові операції - 209-1 Істотна шкода: 11

к

Кара: 50

Караність діяння: 4 Кастети: 263

Катастрофа (див. також: Екологічна катастрофа): 416

Катування: 127

Каяття:

дійове-45 щире - 45

Кваліфіковане зазначення походження товару: 229

Квитки:215

Керівник:

злочинної організації - 255 підприємства, установи, організації - 175 політичної партії - 112 Керівництво (керування): групою-181

зустріччю (сходкою)--255

незаконним переправлянням осіб через державний кордон України - 332 організованою групою або злочинною організацією - 27 підготовкою або вчиненням злочину — 27 Кинджал: 263

Кілька осіб (потерпілих): 149 Класифікація злочинів: 12 Клеймо державне пробірне: 217 Клінічні випробування: 141 Клопотання колективу: 47 Комітети Верховної Ради України: 351 Комп’ютери: 361 Коноплі: 310

Конституційний лад (устрій): 1, 109 Континентальний шельф: 244 Контрабанда: 201 Конфіскація майна: 59 Корабель (див. також: Судна): 417 Корисна модель: 177 Корисні копалини:240

Кошти (гроші) (див. також: Засоби): 199, у т. ч.: бюджетні-210

встановлені рішенням суду на утримання дітей, непрацездатних батьків - 165 здобуті від незаконного обігу наркотичних засобів тощо - 306 одержані внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів - 209

призначені для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії й інших виплат - 175

Крадіжка (див. також: Викрадення): 185 Крайня необхідність: 39 Кредит: 222 Кредитор: 218

Кримінальна відповідальність: З Кримінальний кодекс України: 1 Культові будинки: 178

Л

Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом: 209

Лікарські засоби: 141

Ліси особливо охоронювані: 246

Лісові масиви: 245

Ліцензія: 202

Людина: 1

Людська гідність: 50

М

Майно:

військове-410

державне чи комунальне - 233

завідомо одержане злочинним шляхом - 198

одержане внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів - 209 чуже-185 Малозначне діяння - 11

Малолітні (див. також: Діти, Особа, Неповнолітні, Дитина): 67 Марки акцизного збору і контрольні марки: 216 Маркована продукція: 215 Маркування товару: 229 Мародерство: 432 Масові (масова, масове): заворушення - 294

загибель об’єктів тваринного і рослинного світу - 242 знищення людей, отруєння —113 Матеріали (див. також: Виготовлення, Поширення, Зберігання, Речовини): 109, у т. ч.: радіоактивні, ядерні, інші небезпечні — 201, 265 Матеріальне забезпечення найманців: 447 Матеріальні блага: 354 Мати: 135 Матриця: 203-1 Мачуха: 155

Машини електронно-обчислювальні: 361-363-1

Мережі електрозв’язку: 161-163-1

Мета:

експлуатації особи - 149 залякування потерпілого - 121 збуту - 309, 310

зміни меж території або державного кордону України - 110 наживи-302 нападу - 257 покарання - 50

приховати інший злочин - 115

Металобрухт: 213 Мир: 1

Митний кордон: 201 Міжнародні:

договори України - З купони для відповіді - 215 польоти-334

Місце:

поховання - 297 проживання - 395 служби - 407

Місцевість, оголошена зоною надзвичайної екологічної ситуації: 238 Місця:

масового перебування громадян - 307 позбавлення волі - 307 посадки-334 поховання - 297 Мітинги: 340 Мобілізація: 336 Могила, у т. ч.:

братська, Невідомого солдата: 297 Можливість виправлення засудженого без застосування покарання: 97 Мордування: 126 Мотиви: 2, у т. ч.:

корисливі-115 особисті - 148, 232, 364 хуліганські - 115 Мучення (див. також: Особливе мучення, Страждання): 127

Н

Навколишнє середовище: 1 Навчання найманців: 447 Нагляд адміністративний: 395 Надання (подання):

можливості проголосувати за іншу особу чи проголосувати більше ніж один раз у ході голосування або виборчого бюлетеня (бюлетеня для голосування на референ­думі) особі, яка не включена до списку виборців (громадян, які мають право брати участь у референдумі), або заповненого виборчого бюлетеня (бюлетеня для голосу­вання на референдумі) - 158 допомоги у проведенні підривної діяльності - 111

завідомо неправдивої (недостовірної) інформації (відомостей) - 158,220,222,232-2,351 засобів чи знарядь - 27 приміщень (споруд) - 213,317

приміщень, сховищ, транспортних засобів, інформації, документів, технічних при­строїв, грошей, цінних паперів учасникам злочинних організацій - 256 фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборчої кампанії - 159-1 Надзвичайна (надзвичайний): подія - 42, 67 стан - 67 Надра: 240

Нажива (див. також: Дохід, Прибуток): 302 Найманство: 447 Наказ: 41

Належні умови для виховання дитини: 83 Напад (див. також: Розбій): 392,444

Направлення неповнолітнього до спеціальної установи: 105

Народний депутат України: 351

Народний засідатель: 377

Наруга: 297

Населення: 433

Насильницьке:

донорство - 144

задоволення статевої пристрасті - 153 Насильницькі дії (див. також: Насильство, Насильницьке, Вчинення насильницьких дій): 126,127,405

Насильство (див. також: Залякування, Насильницьке, Насильницькі дії, Застосування, Вчи­нення насильницьких дій, Погроза): 228, у т. ч.: над іншими військовополоненими - 431 над населенням у районі воєнних дій - 433 над потерпілим - 43

небезпечне для життя чи здоров’я потерпілого - 187 при перевищенні влади чи службових повноважень - 365 при примушуванні до давання показань - 373 протизаконне - 116

психічне (див. також: Залякування, Погроза) - 180 фізичне - 152, 340

яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого — 186 Нафто-, газо- і нафтопродуктопроводи: 292 Нацьковування тварин одна на одну: 299 Начальник: 402

Небезпека для життя чи здоров’я людини (див. також: Створення небезпеки): 142 Невиконання:

дій, які військова службова особа повинна була виконати - 426 законних вимог — 351 наказу начальника - 402 професійних обов’язків - 140 професійних чи службових обов’язків -137 службових обов’язків - 367 судового рішення - 382 Невідбута частина покарання: 71

Невнесенням змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів або до систе­ми депозитарного обліку: 223-2 Недбале виконання обов’язків: 434

Недбале зберігання вогнепальної зброї чи бойових припасів: 264

Недбале ставлення до військової служби - 425

Недбалість службова: 367

Недоброякісний ремонт: 276

Недоброякісні сировина і матеріали: 204

Недотримання:

вимог про пропорційне скорочення витрат бюджету тощо - 210

маршрутів, місць посадки, повітряних трас, коридорів чи ешелонів - 334 обов’язкових умов з приватизації- 235 Недоумство: 67

Незаконне (незаконна, незаконний, незаконні):

введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів - 314

ввезення (див. також: Ввезення в Україну) -268

виготовлення - 204,216,217,265-1,307

видача рецепта (див. також: Видача) — 319

видобування корисних копалин - 240

використання (див. також: Використання, Нецільове використання): 177, 182, 208,

216,217,229,231,232-1,359,423

вимога оплати - 183,184

виробництво - 203-1, 307, 309

виселення - 162

відкриття за межами України валютних рахунків - 208 відмова в прийомі до навчального закладу (див. також: Відмова) - 183 відтворення творів, комп’ютерних програм і баз даних, виконань, фонограм, відео­грам і програм мовлення - 176

втручання в роботу комп’ютерів, систем і комп’ютерних мереж та мереж електро­зв’язку (див. також: Втручання в діяльність) - 361 дії особи, що провадить дізнання чи досудове слідство - 373 дії з засобами доступу до банківських рахунків - 200 дії з майном, на яке накладено арешт або яке описано - 388

дії по примушуванню до участі в страйку чи перешкоджанню участі в страйку - 174 дії по усиновленню дитини - 169 експорт дисків для лазерних систем зчитування - 203-1 заволодіння (див. також: Заволодіння, Викрадення) -239-1, 239-2, 289, 297 заняття водним добувним промислом (див. також: Заняття) - 249 зберігання (див. також: Недбале зберігання, Зберігання) - 204, 182,203-1, 307 збирання (див. також: Збирання) конфіденційної* інформації про особу - 182 збут (див. також: Збут)-204,216,217, 307, 318 . звільнення працівника - 172 копіювання інформації - 362 лікувальна діяльність - 138

одержання матеріальних благ чи вигід (див. також: Одержання) - 354 операції (див. також: Операції) - 1%

організація місць для вживання одурманюючих засобів (див. також: Організація) - 322і

перевезення (див. також: Перевезення) - 269, 307 і

передача (див. також: Передача) - 234

переміщення дисків для лазерних систем зчитування - 203-1

переправлення осіб через державний кордон України - 332

пересилання (див. також: Пересилання)-267, 307:

перешкоджання організації чи проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і де­монстрацій (див. також: Перешкоджання) - 340- підняття Державного Прапора України на річковому чи морському судні - 339 позбавлення волі (див. також: Позбавлення волі) - 146 полювання - 248 порубка лісу - 246

посередницька діяльність по усиновленню дитини - 169 посів або вирощування снотворного маку чи конопель — 310 поширення (див. також: Поширення) конфіденційної інформації про особу - 182 приватизація державного, комунального майна - 233 привласнення -193 привід-371

придбання (див. також: Придбання) - 204, 307 поміщення в психіатричний заклад — 151

проведення (див. також: Неналежне проведення, Проведення) аборту - 134 проведення дослідів над людиною - 142 проведення огляду чи обшуку - 162 проникнення (див. також: Проникнення) у житло - 162 пункти прийому, зберігання і збуту металобрухту - 213 реалізація дисків для лазерних систем зчитування - 203-1 розголошення лікарської таємниці (див. також: Розголошення) - 145 розповсюдження творів науки, літератури, мистецтва, комп’ютерних програм і баз даних, а також виконань, фонограм, відеограм і програм мовлення - 176 скорочення мережі державних і комунальних закладів охорони здоров’я - 184 тиражування творів, комп’ютерних програм і баз даних, виконань, фонограм, відео­грам і програм мовлення - 176

торгівля органами чи тканинами людини (див. також: Незаконна торгівля) - 143 транспортування товарів - 204

угода, об’єктом якої є людина (див. також: Угода) - 149 утримування (див. також: Утримання) релігійних святинь - 179 Ненадання допомоги:

судну чи особам, які зазнали лиха - 284 хворому медичним працівником - 139 Неналежне виконання обов’язків:

по охороні життя і здоров’я дітей - 137 професійних-140 службових - 367 Ненадання інформації про діяльність емітента: 232-2 Неналежне проведення відновлювальних заходів: 237 Необережність: 25

Необхідна оборона (див. також: Оборона)

Неосудність (див. також: Осудність, Обмежена осудність): 19 Неповернення до місця відбування покарання: 390

Неповідомлення інформації про скидання в море шкідливих відходів: 243 Неповнолітні (див. також: Діти, Особа, Малолітні, Дитина): 66

Неподання інформації про фінансові операції, які підлягають внутрішньому або

обов’язковому фінансовому моніторингу: 209-1

Непокора: 391,402

Непоправне знівечення обличчя: 121

Непорушення кримінальної справи: 426

Неприбуття (неявка) без поважних причин: 395,407

Неприпинення злочину: 426

Несанкціоновані:

втручання - 361

дії з інформацією - 376-1

доступ-376-1

збут інформації - 361-2

зміна інформації - 362

копіювання інформації - 362 перехоплення інформації - 362 розповсюдження інформації-361-2 Несвоєчасне внесення відомостей: 376-1 Нецільове використання коштів: 175 Новонароджена дитина: 135 Номери вузлів, агрегатів: 290

Носіння зброї без передбаченого законом дозволу: 263

О

Обважування, обмірювання, обрахування: 225

Обвинувачення у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину: 372 Обман: 157, 161, 190

Обмежена осудність (див. також: Осудність, Неосудність): 20 Обмеження:

волі -61 дозвілля-105 Обов’язки:

адміністративно-господарські й організаційно-розпорядчі - 364, 423 військової служби - 409 піклуватися-135 професійні-137 Оборона:

необхідна-36 уявна-37 Обороноздатність: 111 Образа:

тяжка - 116

почуттів громадян -161 Обставини:

обтяжуючі покарання - 67 обтяжуючі відповідальність - 29 пом’якшуючі покарання - 66 Одержання:

людини-149

незаконної винагороди - 354 хабара-368 Операції (див. також: Незаконні операції): банківські - 202 з металобрухтом - 213 з приватизаційними документами - 234 фінансові - 209

які підлягають внутрішньому або обов’язковому фінансовому моніторингу - 209-1 Опіка: 155 Опікун: 166 Опір: 342,404

Оплата виготовлення чи поширення агітаційних матеріалів: 159-1 Опублікування закону про кримінальну відповідальність: 4 Орган (органи):

державної влади -31,111

дізнання-386

органи чи тканини людини - 143

з питань фінансового моніторингу спеціально уповноважений - 209-1 Організатор злочину: 27

Організація (див. також: Незаконна організація): вчинення злочину - 27 громадська - 170 групи-181 групових дій - 293 зустрічі (сходки) - 255 масових заворушень - 294 місць-317

незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту - 213 незаконного переправляння осіб через державний кордон України - 332 озброєної банди - 257 організованої групи - 3 92 приховування злочинної діяльності - 27 Організована група: 28 Освіта:

належна медична - 13 8 спеціальна медична-134 Осквернення релігійних святинь: 179 Ослаблення держави: 113

Особа (див. також: Посадова особа, Представник влади, Службова особа): без громадянства - 7 винного - 65, 75

на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого чи піклування про нього - 155 фізична - 11

щодо якої встановлені опіка чи піклування - 166 юридична - 11

яка виконує спеціальне завдання - 43 яка має міжнародний захист - 443, 444

яка перебуває у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння - 287 яка перебуває у безпорадному стані - 67

якій були довірені чи стали відомі відомості, що становлять державну таємницю - 328

якій інформація стала відома у зв’язку з професійною або службовою діяльністю - 209-1

якій таємниця відома у зв’язку з професійною чи службовою діяльністю - 232 якій стала відома лікарська таємниця - 145

Особи:

які беруть участь у кримінальному судочинстві - 380 які замінюють батьків - 150-1 Особлива:

жорстокість (див. також: Жорстоке поводження) - 67, 115 зухвалість - 296 Особливе мучення: 121

Особливо тяжкі наслідки при зґвалтуванні: 152 Осудність (див. також: Неосудність, Обмежена осудність): 19 Отримання майна, завідомо одержаного злочинним шляхом: 198

Отруєння: 325, у т. ч.

атмосфери чи водних ресурсів-441 Офіційний спостерігач: 157

П

Пам’ятки (об’єкти культурної спадщини, археологічні, національного значення): 298 Папери:

державні цінні - 199 недержавні цінні - 224 приватизаційні - 234 цінні - 223 Паспорт: 357 Патрулювання: 418 Пенсія: 175

Перевезення (див. також: Незаконне перевезення): 199 Перевищення:

влади чи службових повноважень - 365,424 заходів, необхідних для затримання злочинця - 38 меж захисту - 37 меж крайньої необхідності - 39 меж необхідної оборони - 36 Передача (див. також: Незаконна передача):

відомостей, що становлять державну таємницю - 114

вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв - 263

дітей (див.: Геноцид)

відомостей, що становлять конфіденційну інформацію - 330 людини-149

майна з інше володіння - 221

неповнолітнього під нагляд - 105

особи для відбування покарання іншій державі - 10

особи на поруки - 47

радіоактивних матеріалів без передбаченого законом дозволу - 265 Переконання релігійні: 161

Перекручування комп’ютерної інформації чи її носіїв: 361 Переміщення:

людини - 149 творів-300

товарів через митний кордон - 201 Переривання вагітності: 121 Перероблення:

продукції, радіоактивно забрудненої понад допустимі рівні - 327 фальсифікованих вимірювальних приладів чи інструментів - 226 Пересилання (див. також: Незаконне пересилання): 199 Переслідування журналіста: 171 Перехід на бік ворога: 111 Переховування:

злочинця - 27 людини-149

Перешкоджання діяльності:

професійних спілок, політичних партій, громадських організацій — 170 журналістів-171

захисника чи представника особи - 397 народного депутата України і депутата місцевої ради - 351 Перешкоджання виконанню:

службових обов’язків - 343 судового рішення - 382 Перешкоджання здійсненню:

права вести передвиборну агітацію - 157 права брати участь у референдумі - 160 релігійного обряду - 180 Перешкоджання (див. також: Незаконне перешкоджання): попередженню злочину - 376 участі в страйку - 174 явці свідка, потерпілого, експерта - 3 86 Печатки:357 Підбурювач: 27

Підготовка агресивної війни або воєнного конфлікту: 437 Підкуп: 27 Підлеглий: 424 Підміна:

дитини - 148

майна, на яке накладено арешт або яке описано - 388 Підневільний стан: 149

Підняття Державного Прапора України на судні без права на цей Прапор: 339 Підопічний: 167 Підпал: 113

Підписання виборчого протоколу до остаточного підрахунку голосів: 158 Підприємство вибухонебезпечне: 273

Підроблення документів (див. також: Незаконне підроблення документів, Підлог): 358

Підроблення марок акцизного збору чи контрольних марок: 216

Підробка:

виборчих документів, документів референдуму - 158 вузлів і агрегатів транспортного засобу - 290

документів на переказ, платіжних карток чи інших засобів доступу до банківських рахунків-200

знаків поштової оплати і проїзних квитків - 215 інформації-361 Підстава кримінальної відповідальності: 2 Підшукування засобів чи знарядь, співучасників: 14 Піклування (піклувальник): 155, 166 Пільги по податках: 222 Піратство: 446

Планування агресивної війни або воєнного конфлікту: 437 Платіжні картки: 200 Побої: 126

Поважні причини (див. також: Неприбуття (неявка) без поважних причин): ненадання допомоги хворому - 139 неприбуття до обраного місця проживання - 395 нез’явлення вчасно на службу - 407

Поведінка:

бездоганна - 74, 105 зразкова — 91 сумлінна - 81 Повідомлення про злочин: 31 Повітряні траси, коридори чи ешелони: 334 Повторність злочину (див.: Вчинення злочину)

Погане поводження з військовополоненими: 434 Погашення судимості: 89 Пограбування (див. також: Грабіж): 446 Погроза (див. також: Залякування, Насильство): 27, у т. ч.: вбивством -129 вилученням майна - 154 вчинити напад - 444

вчинити розкрадання або використання радіоактивних матеріалів - 266 вчинити терористичний акт - 258

заподіянням шкоди здоров’ю, тілесних ушкоджень або побоїв - 189,405

знищенням або пошкодженням майна - 189, 195

насильством - 186, 187, 189, 345

обмеженням прав, свобод чи законних інтересів особи - 189

розголошенням відомостей - 154, 189

Подання:

завідомо недостовірної інформації про фінансові операції, які підлягають внутріш­ньому або обов’язковому фінансовому моніторингу - 209-1

неправдивих відомостей у декларації щодо походження коштів – 235

Податки, збори (обов’язкові платежі): 212

Пожежа: 292

Позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину, кваліфікаційного кла­су: 54

Позбавлення волі (див. також: Незаконне позбавлення волі): довічне – 64

на певний строк - 63

Позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю: 55

Поїзд: 283

Показання: 384

Покарання: 50

Покладання на неповнолітнього обов’язку відшкодування заподіяних майнових збит­ків: 105

Покупка приватизаційних паперів: 234

Поле бою: 429

Політичні партії (блоки): 170

Пологи: 117

Полювання: 248

Помилка: 25

Помилування: 87

Пом’якшення:

кримінальної відповідальності - 5

призначеного покарання - 74 Порнобізнес: 149

Порнографічні предмети: 301

Порнографія: 301

Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки: 270

Порушення гарантій діяльності захисника або представника особи: 397

Порушення законів і звичаїв війни: 438

Порушення законодавства (вимог законодавства):

про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів - 209-1

про континентальний шельф - 244

про охорону праці - 271

про працю- 172

Порушення недоторканності житла: 162

Порушення обмеження права користуватися майном, на яке накладено арешт або яке описано: 388

Порушення порядку зайняття:

професійною діяльністю на ринку цінних паперів - 202 господарською і банківською діяльністю – 202

Порушення порядку:

ведення реєстру власників іменних цінних паперів - 223-2 громадського - грубе - 293

громадського - 47

здійснення міжнародних передач товарів - 333

здійснення операцій з металобрухтом - 213

маршрутизації комп’ютерної інформації - 361

поводження з матеріальними носіями секретної інформації – 329

проведення екологічної експертизи - 236

трансплантації органів чи тканин людини – 143

фінансування - 159-1

Порушення прав (права):

авторського і суміжних – 176

на безкоштовну медичну допомогу – 184

на об’єкти промислової власності - 177, 229

на отримання освіти — 183

пацієнта-141

підозрюваного, обвинувачуваного, підсудного на захист - 374 Порушення правил адміністративного нагляду: 395 Порушення правил безпеки:

використання промислової продукції й експлуатації будівель і споруд - 275

дорожнього руху чи експлуатації транспорту - 286

екологічної - 236

на вибухонебезпечних підприємствах чи у вибухонебезпечних цехах - 273

польотів повітряних судів (повітряних польотів) – 281

при виконанні робіт з підвищеною небезпекою - 272

руху чи експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту - 276

ядерної чи радіаційної - 274

Порушення правил:

боротьби зі шкідниками і хворобами рослин - 247 ветеринарних - 251

виготовлення, переобладнання, ремонту транспортних засобів - 291

використання повітряного простору - 282

водіння чи експлуатації машин — 415

діючих на транспорті, що забезпечують рух - 291

захисту рослин - 247

кораблеводіння-417 міжнародних польотів - 334

обігу наркотичних засобів тощо - 320

норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху – 288

чинних на транспорті, що убезпечують рух – 291

Порушення правил поводження:

з біологічними агентами чи токсинами - 326

з вибуховими, легкозаймистими, їдкими речовинами, радіоактивними матеріала­ми - 267

з документами, матеріалами, предметами, що містять відомості військового харак­теру, які становлять державну таємницю - 422

зі зброєю, речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення —414

Порушення правил полювання - 248

Порушення правил охорони:

вод (водних об’єктів) - 242 чи використання надр - 240

рибних запасів чи диких водних тварин - 250

Порушення правил польотів чи підготовки до них - 416

Порушення правил посіву або вирощування снотворного маку чи конопель - 320 Порушення правил зберігання військового майна-413

Порушення правил здачі дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння — 214 Порушення правил (спеціальних) - 241, 243

Порушення правил (статутних):

взаємовідносин між військовослужбовцями - 406

внутрішньої служби - 421

несення бойового чергування (бойової служби) – 420

несення вартової служби – 418

несення прикордонної служби - 419

патрулювання - 418

Порушення правил зберігання, використання, обліку, перевезення вибухових речовин або радіоактивних чи матеріалів інших правил поводження з ними: 267 Порушення правил експлуатації:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]