Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
innov_shporu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
373.25 Кб
Скачать

15. Нормативно-правова база інноваційної діяльності

Законодавче забезпечення інноваційної діяльності в Україні насамперед регулюється Законом України "Про інноваційну діяльність" де представлені термінологія та основні аспекти державного регулювання в сфері інноваційної діяльності, охарактеризовано правовий режим інноваційних проектів, продуктів, інноваційних підприємств та методологію їх державної реєстрації, а також особливості фінансової підтримки та міжнародного співробітництва в сфері інноваційної діяльності. У Законі України "Про наукову і науково-технічну діяльність" визначаються організаційні, правові та фінансові засади функціонування та розвитку науково-технологічної сфери. Закон України "Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні" створює правову базу для концентрації ресурсів держави на провідних напрямках науково-технологічного оновлення виробництва, забезпечення вітчизняного ринку конкурентною, наукомісткою продукцією та виходу з нею на світовий ринок. У Законі України "Про спеціальний режим діяльності технологічних парків" визначено правові та економічні засади запровадження та функціонування спеціального режиму інноваційної діяльності технологічних парків. Також в даній сфері суспільних відносин діють Цивільний Кодекс України (глава IV "Право інтелектуальної власності"), Закони України "Про інвестиційну діяльність" "Про наукову і науково-технічну експертизу" "Про власність" "Про державне регулювання в сфері трансферу технологій" Указ Президента України від 30.12.2005 року "Про утворення Державного агентства України з інвестицій та інновацій", Указ Президента України від 11.07.2006 року "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 квітня 2006 року "Про стан науково-технологічної сфери та заходи щодо забезпечення інноваційного розвитку України ", постанова Верховної Ради України "Про дотримання законодавства щодо розвитку науково-технологічного потенціалу та інноваційної діяльності в Україні".

16. Сутність та етапи розробки інноваційної стратегії підприємства

Інноваційна стратегія – модель інноваційного розвитку п-ва, яка розробляється на тривалий період з метою досягнення стратегічних інноваційних цілей п-ва, з врахуванням зовнішніх і внутр. обмежень.

Етапи розробки:

1.Аналіз зовнішнього середовища (На цьому етапі контролюється зовнішні чинники для того, щоб передбачити потенційні загрози та можливості, які можуть виникнути при реалізації інноваційної стратегії (ринкове та технологічне середовище – 2 головних зовнішніх чинники; економічне, політичне, тощо)).

2.Аналіз внутрішнього середовища і оцінювання його інноваційного потенціалу (на цьому етапі аналізують результати минулої діяльності, ефективність функціонування підприємства загалом і за окремими видами діяльності, на основі чого визначають його сильні та слабкі сторони. Інноваційний потенціал підприємства – сукупність ресурсів та умов д-сті, які формують готовність і здатність орг-ції до інноваційного розвитку).

3.Визначення загальних стратегій підприємства (здійснюється на основі зіставлення місії підприємства, його сильних і слабких сторін, а також можливостей і загроз зовнішнього середовища. Полягає у виборі одного із мож­ливих напрямів поведінки підприємства у майбутньому).

Виділяють такі три напрями:

-стратегія стабільності (обмеженого зростання): пе­редбачає підтримання існуючих розмірів підприємства і напрямів його ділової активності;

-стратегія зростання: полягає у збільшенні розмірів фірми через нарощування виробничих потужностей та освоєння нових напрямів діяльності шляхом самофінансування або придбання чи злиття з іншими фірмами;

-стратегія скорочення: використовують за несприят­ливих для фірми обставин; передбачає «відсікання зай­вих» підрозділів чи видів діяльності (тих, що перестали бути рентабельними), переорієнтацію ділової активності, самоліквідацію.

4.Визначення інноваційних можливостей (передбачає зіставлення інноваційного потенціалу підприємства та ін­новаційно-інвестиційного клімату, сформованого у краї­ні, для чого можна використати стандартний метод SWОТ-аналізу. Інноваційні можливості є підставою для визначення інноваційних цілей підприємства).

5.Формування стратегічних інноваційних цілей (це визначення основних завдань інноваційної діяльності з огляду на загальну стратегію підприємства та його інноваційні позиції. Вибір цілей розвитку залежить від інноваційного потенціалу підприємства та інноваційно-інвестиційного клімату в країні. Інноваційними цілями можуть бути ство­рення нового продукту, впровадження нової технології, перехід на новий вид сировини, реструктуризація фірми тощо).

6.Розроблення концепції інноваційної стратегії (перед­бачає визначення інноваційних стратегій, які може реалі­зувати підприємство з огляду на свої ринкові позиції та ін­новаційні можливості. Основою розроблення інноваційної стратегії є теорія життєвого циклу продукту, ринкові по­зиції фірми та її науково-технічна політика).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]