Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
innov_shporu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
373.25 Кб
Скачать

17. Інноваційні стратегії: види, характеристика, умови реалізації.

Інноваційна стратегія – модель інноваційного розвитку п-ва, яка розробляється на тривалий період з метою досягнення стратегічних інноваційних цілей п-ва, з врахуванням зовнішніх і внутр. обмежень.

Інноваційні стратегії: існує 6 видів:

Наступальна Захисна Імітаційна

Залежна Традиційна „За нагодою”

Наступальна інноваційна стратегія – використовують на п-вах, що мають достатньо високий фінансовий потенціал, кваліфікований склад менеджерів і творчого науково-технічного потенціалу;передбачає активні НДДКР, орієнтовані на маркетинг, стратегію злиття, стратегію придбання. Потребує кредитних інвестицій. Розробляють її для реалізації загальної стратегії зростання.

Захисна інноваційна стратегія - спрямована на утримання кон­курентних позицій фірми на існуючих ринках. Цієї стратегії дотримується більшість фірм, які уникають надмірного ри­зику. Такі фірми прагнуть йти на крок позаду від піонерів і впроваджують новацію лише тоді, коли впевняться у її перс­пективності. Головна функція такої стратегії — оптимізувати у виробничому процесі співвідношення витрати—випуск. Розробляють її для реалізації за­гальної стратегії стабілізації.

Імітаційна інноваційна стратегія - використовується для реаліза­ції загальної стратегії стабілізації фірмами, які не є піоне­рами у випуску на ринок певних нововведень, але залучи­лися до їх виробництва, придбавши у фірми-піонера лі­цензію.

Залежна стратегія – розробляють її для реалізації за­гальної стратегії стабілізації фірмами-субпідрядниками великих компаній.характер технологічних змін залежить від політики батьківських фірм, що виступають як основні в коопераційних технологічних зв’язках. За­лежні фірми не роблять самостійних спроб змінити свою продукцію, бо тісно пов'язані з вимогами до неї головної фірми і викону­ють роботи на її замовлення (субпідрядні роботи).

Традиційна інноваційна стратегія - вдаються до неї фірми, які ма­ють стійку ринкову позицію завдяки унікальності продук­ту, що є основою бізнесу. Значних технологічних змін ця стратегія не передбачає, тому її лише умовно відносять до інноваційної. Деякі виробництва використовують тради­ційну стратегію, оскільки за ними закріплені певні іннова­ційні форми на тривалий період їхнього життєвого циклу.

Інноваційна стратегія „за нагодою” - стратегія, пов’язана з використанням інформації та можливостей, які виникають у зовнішньому середовищі п-ва. Характерна риса – відсутність власної науково-технічної діяльності. Інноваційна діяльність полягає у пошукові інформації щодо можливостей, які відкривають­ся перед фірмою в нових обставинах, відшукуванні особли­вих ніш на існуючих ринках товарів та послуг, що мають споживача з нетиповим, але значущим різновидом потреб. Саме з цього типу стратегії починають фірми і країни, що намагаються швидко вийти на світові ринки, викорис­товуючи свій традиційний потенціал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]