Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
innov_shporu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
373.25 Кб
Скачать

27. Сутність, моделі та принципи інноваційного розвитку підприємств

Інноваційний розвиток підприємстваце процес господарства, який базується на пошуку і використанні нових способів і сфер реалізації потенціалу підприємства в мінливих зовнішніх умовах. Такий процес здійснюється конкретним підприємством у взаємодії з контрагентами. Принципи інноваційного розвитку: адаптивність(підтримання балансу зовн і внутр. Можливостей розвитку); динамічність(своєчасне приведення у відповідність цілей і спонукальних можливостей розв під - ва); самоорганізація(самопідтримка обміну ресурсами між підрозділами під – ва, а також між під – вом і зовн середовищем); саморегуляція(коригування системи управління під – вм відповідно до змін зовн середовища). Інноваційний потенціал залежить від параметрів організаційних структур менеджменту, професійно – кваліфікаційного складу персоналу тощо. Завдяки високому інноваційному потенціалу організація може оперативно реагувати на зміни зовн сер, вести інноваційний пошук і здійснювати організаційні зміни.

28. Етапи інноваційного розвитку малих та великих підприємств

Етапи інноваційного розвитку підприємтсва:

1) Створення інновацій - проведення фундаментальних і прикладних досліджень, виконання розробок; оформлення закінчених науково-технічних розробок як об'єктів інтелектуальної власності; виробництво та реалізація наукомісткої продукції; підготовка інновацій до освоєння їх у виробництві; виконавець – науково – дослідні установи підприємства.

2) Розповсюдження інновацій (підготовчий етап) - підготовка та перепідготовка кадрів для роботи з інноваціями; здійснення посадових функцій органами управління, пропаганда інновацій; інформаційне забезпечення підприємства. 3) Освоєння інновацій- створення організаційно-економічних механізмів освоєння інновацій;

укладання договірних відносин між підприємствами та творцями інновацій; активна інноваційна діяльність; 4) Аналіз ефектів від впровадження інновацій – визначається відношенням додаткової продукції або доходу, отриманих підприємствами, до витрат на розробку інновацій та їх впровадження у виробництві. До особливостей процесу інноваційного розвитку підприємств необхідно віднести: - ступінь готовності підприємств до сприйняття нововведень; - стан організаційно - економічного механізму; - ефективність функціонування органів управління ; - рівень підготовки та перепідготовки кадрів.

Інноваційний розвиток як механізм стратегічної модернізації підприємства є ключовим чинником поліпшення його соціально-економічних показників. Інновації в підприємтсві є основою забезпечення темпів і якості нарощування його виробничого потенціалу, підвищення конкурентоспроможності його продукції.

29. Сутність та складові інноваційного потенціалу підприємства Комплексною характеристикою спроможності підприємства до інноваційної діяльності є його інноваційний потенціал. У широкому розумінні поняття "потенціал" — це засоби, запаси, джерела, що є в наявності и можуть бути використані, приведені в дію для досягнення певної мети, виконання плану, розв'язання завдань, можливості якої-небудь соціальної системи у певній області. І. Балабанов інновац потенціал - сукупність окремих видів ресурсів, включаючи матеріальні, інтелектуальні, інформаційні та інші ресурси, необхідні для здійснення інноваційної діяль­ності.

Складові : виробничо-техно­логічні, матеріально-технічні, організаційно-управ­лінські, фінансово-економічні, інтелектуальні, інформаційні ресурси, які в змозі забезпечити досягнення конкурентних переваг підприємства на основі використання інновацій. Оціню­вання цих складових інноваційного потенціалу під­приємства треба здійснювати з використанням від­повідної системи показників.До інноваційного потенціалу также має належати поняття, яке характеризує внутрішню можливість самого інноваційного середовища, у котрому перебуває підприємство, здійснювати цілеспрямовану діяльність із залучення конкретних господарських ресурсів, з їхньої раціональної переробки для формування інноваційного продукту. Слід ураховувати й зовнішні фактори, що впливають на інноваційний потенціал, такі, як державна інноваційна політика, політика кредитних установ, конкурентні стратегії споживачів, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]