Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
innov_shporu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
373.25 Кб
Скачать

42. Види та джерела інноваційної інформації

Серед великого обсягу інформації практично не можливо знайти потрібну без певних методик пошуку. Усю технічну інформацію поділяють на : науково- технічну- інформація розміщенна в книгах, наукових статтях, звітах про проведення науково – дослідні та дослідно – конструкторські роботи; патентна інформація – інформація в поданих, але ще не розглянутих заявках, прийнятих заявках і охоронних документів (патентах,автор свідотствах). Джерела та види інформації: Внутрішня (циркулює в межах підприємства, в документах).

Проміжна (наукові звіти, креслення, технічна документація ).

Зовнішня (законодавча, нормативна ті науково – технічна інформація).

Найважливішою складовою інформаційних систем є банки та бази даних.

Патентний пошук дає змогу підприємствам визначити наявність чи відсутність продуктів аналогів і тим самим прийняти рішення щодо типу інноваційної політики. Залежно від типу вихідної інформації, взятої за основу пошуку, виділяють тематичний(за темою досліджень), нумераційний(номер охоронного документу) та іменний пошук (документи що належать конкретній особі чи фірмі).

Джерела:-статистичні показники розвитку і розробок, або статистика науки, а також статистика щодо освоєння і впровадження інновацій; - патентна статистика; бібліометричні дані про наукові публікації.

43. Моніторинг інновацій: сутність, об’єкти, групування даних про інновації

Планування інноваційних процесів на підприємстві слід здійснювати на основі попереднього дослідження ринку. Це можливо за умови моніторингу (дослідження. контроль) конюктури ринку і систематичного цілеспрямованого новаторства. Моніторинг – безперервне комплексне спостереження за об’єктами, вимірювання та аналіз їх параметрів та аналіз функціональності.

Моніторинг інноваційної діяльності – систематична обробка та аналіз інформації про перебіг інноваційних процесів, практичні наслідки заходів щодо стимулювання і регулювання інноваційної діяльності.

Об’єкт моніт - суб’єкти ринку : вивчення споживачів товару інновації(залучення клієнта до розроблення і випуску нового товару); аналіз конкуренції і рівня потенціалу підприємства (є основою економічного обґрунтування інноваційної стратегії підприємс­тва. За сильної конкуренції і високого рівня науково-тех­нічного потенціалу інноваційну діяльність слід орієнтува­ти на розроблення нового продукту, за умов помірної — на модифікацію і вдосконалення існуючого, за умов слабкої — на накопичення коштів для збільшення частки ринку і формування потенціалу для наступальної інноваційної стратегії.); вивчення товару – інновації.( виявлення реальної ринкової потреби в товарі)

Науково – технічну інформацію групують у бібліографічні покажчики (галузеві- різні галузі знань; тематичні – література з однієї теми).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]