Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
innov_shporu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
373.25 Кб
Скачать

50. Показники оцінки техніко-технологічного рівня під-ва.

Оцінювання технічного рівня підприємства повинно спиратися на аналіз і узагальнення певної системи показ­ників, які відображають ступінь технічної оснащеності персоналу, рівень прогресивності технології, технічний рі­вень виробничого устаткування, рівень механізації та ав­томатизації основного й допоміжного виробництва тощо. Об'єктивність може бути забезпечена за умови не лише ме­тодично правильного обчислення відповідних показників, а й порівняння їх динаміки для даного підприємства за певний період. Показники:Ступінь технічної оснащеності праці:

— фондоозброєність праці;

— енергоозброєність праці

Рівень прогресивності технології:

— структура технологічних процесів за трудомісткістю;

— частка нових технологій за обсягом або трудомісткістю продукції;

— середній вік застосовуваних технологічних процесів;

— коефіцієнт використання сировини і матеріалів

Рівень механізації та автоматизації виробництва:

— ступінь охоплення робітників механізованою працею; — частка обсягу продукції, виготовленої за допомогою автоматизованих засобів праці

Технічний рівень устаткування:

— продуктивність; — надійність, довговічність; — питома металомісткість; — середній строк експлуатації; — частка прогресивних видів у загальній кількості; — частка технічно та економічно застарілого в загальному парку

Показники (віцдображ галузеву специфіку): механоозброєність праці (відношення середньорічної вартості машин і устаткування до кількості робітників у найбільшій зміні); коефіцієнт фізичного спрацювання устаткування; коефіцієнт технологічної ос­нащеності виробництва (кількість застосовуваних прист­роїв, оснастки та інструментів у розрахунку на одну оригі­нальну деталь кінцевого виробу); ступінь утилізації відхо­дів виробництва тощо.

Отже, розрахунок та аналіз динаміки показників тех­нічного рівня підприємства дає змогу визначити відповід­ність його техніко-технологічного стану вимогам сьогоден­ня й оцінити можливості його вдосконалення з огляду на фінансову спроможність підприємства.

51. Інноваційні проекти: сутність, види, умови реалізації

Важливою складовою розвитку підприємства є реалізація інноваційних проектів, що за масштабом значно переважають поточну діяльність з удосконалення технології виробництва чи продукції.

Інноваційний проект – комплекс взаємопов’язаних заходів, розроблення з метою створення, виробництва та просування на ринок нових високотехнологічних продуктів за умов встановлених ресурсних обмежень. Види: промислові проекти (випуск нових товарів, повяз з будівн нових споруд, удоскон технол); проекти дослідження і розвитку (зосередженні на нуково дослідній діяльності, розроб програмних засобів оправ інформації, нових матеріалів ); організаційні проекти (реформування системи управління).

Повний інновац проект – охоплює всі етапи інновац процесу;

Неповний проект – виконання лише окремої стадії іннновац процесу.

Умови реалізації: передбачає значного фінансування, потребує ретельного техніко – економічного обґрунтування його комерційної ефективності; оцінку технічко – технологічної здійснимості; адекватної конкретним виробничим і фінансово – економічним умовам споживача нововведення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]