Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДСТУ ISO 9004-2001 СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ. Н....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
484.35 Кб
Скачать

0.1 Загальні положення

Впровадження системи управління якістю повинне бути стратегічним рішенням найвищого керів­ництва організації. На розроблення і впровадження організацією системи управління якістю впливають зміна потреб, конкретні цілі, продукція, яку постачають, застосовувані процеси, а також розмір та струк­тура організації. Цей державний стандарт грунтується на восьми принципах управління якістю. Проте він не спрямований на установлення однаковості ні в структурі систем управління якістю, ні в доку­ментації.

Метою організації є:

— результативне та ефективне встановлення і задоволення потреб та очікувань своїх замовників та інших зацікавлених сторін (працівників організації, постачальників, власників, суспільства) для до­сягнення конкурентної переваги;

—досягнення, підтримування та поліпшення загальних показників діяльності організації та її спро­можностей.

Застосування принципів управління якістю не лише забезпечує безпосередні переваги, але також робить важливий внесок в управління витратами та ризиками. Міркування керівництва щодо переваг, витрат та ризику є важливими для організації, її замовників та інших зацікавлених сторін. Ці міркування щодо загальних показників діяльності організації можуть впливати на:

— прихильність замовників;

— стабільність ділової активності та відгуки про організацію;

— результати господарської діяльності, такі, як доходи та ринкова частка;

— гнучкість та швидкість реагування на зміни ринкової ситуації;

— витрати та тривалість циклу завдяки результативному та ефективному використанню ресурсів;

— встановлення послідовності процесів, завдяки яким краще можна досягти бажаних результатів;

— конкурентну перевагу завдяки поліпшенню спроможностей організації;

— розуміння та мотивацію працівниками цілей та завдань організації, а також участь у процесі по­стійного поліпшення;

— впевненість зацікавлених сторін у результативності та ефективності організації, доведених фінансовими та соціальними вигодами, підтверджених показниками діяльності організації, життєвим циклом продукції та репутацією;

— здатність створювати цінності як для організації, так і для її постачальників завдяки оптимізації витрат та ресурсів, а також гнучкості та швидкості спільного реагування на зміни ринкової ситуації.

0.2 Процесний підхід

Цей державний стандарт сприяє прийняттю процесного підходу в розробленні, впровадженні та поліпшенні результативності та ефективності системи управління якістю для підвищення задоволеності зацікавлених сторін виконанням їхніх вимог.

Для результативного та ефективного функціонування організація повинна визначити численні взає­мопов'язані види діяльності і управляти ними. Діяльність, у якій використовують ресурси і якою мож­на управляти для того, щоб перетворювати входи на виходи, можна вважати процесом. Часто вихід одного процесу безпосередньо є входом наступного.

Під “процесним підходом” розуміють застосування у межах організації системи процесів разом з їх визначенням та взаємодіями, а також управління ними.

Перевагою процесного підходу є забезпечуваний ним неперервний контроль зв'язків окремих про­цесів у межах системи процесів, а також їхніх сполучень та взаємодій.

Якщо цей підхід застосовують у межах системи управління якістю, він підкреслює важливість:

а) розуміння та виконання вимог;

б) необхідності розглядати процеси з погляду створення додаткових цінностей;

в) отримання результатів функціонування процесу та його ефективності;

г) постійного поліпшення процесів на основі об'єктивних вимірювань.

Зображена на рисунку 1 модель системи управління якістю, в основу якої покладено процес, ілю­струє зв'язки між процесами, описані в розділах 4—8. Ця ілюстрація показує, що зацікавлені сторо­ни відіграють важливу роль у визначенні вимог як входів. Моніторинг задоволеності зацікавлених сторін вимагає оцінювання інформації, пов'язаної зі сприйняттям зацікавленими сторонами того, як виконала організація їхні вимоги. Зображена на рисунку 1 модель не деталізує процеси.

VII

ДСТУ ISO 9004-2001

———> Види діяльності, що створюють додаткові цінності

----------> Інформаційний потік

Рисунок 1 — Модель системи управління якістю, в основу якої покладено процес