Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДСТУ ISO 9004-2001 СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ. Н....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
484.35 Кб
Скачать

7.5.3 Ідентифікація та простежуваність

У разі потреби, організація повинна здійснювати ідентифікацію продукції відповідними засобами на всіх етапах виготовлення продукції.

Організація повинна ідентифікувати статус продукції стосовно вимог до моніторингу та вимірювань.

Якщо простежуваність є вимогою, організація повинна контролювати та реєструвати специфічну ідентифікацію продукції.

Примітка. У деяких галузях промисловості одним із засобів забезпечення ідентифікації та простежуваності є управ­ління конфігурацією.

7.5.3 Власність замовника

З метою захисту власності замовника організація повинна призначити відповідальних за власність та інші фонди, які належать замовникам та іншим зацікавленим сторонам і перебувають під її контролем. Прикладами такої власності можуть бути:

— складники та комплектувальні вироби, які постачають для комплектування продукції;

— продукція, поставлена для ремонту, обслуговування чи модернізації;

— пакувальні матеріали, які постачає безпосередньо замовник;

— матеріали замовника, з якими здійснюють сервісні операції, наприклад, складування;

— послуги, які надають від імені замовника, наприклад перевезення власності замовника третій стороні;

— інтелектуальна власність замовника, у тому числі технічні вимоги, креслення та запатентована інформація.

ДСТУ ISO 9001- 2001 Системи управління якістю. Вимоги

7.5.4 Власність замовника

Організація повинна дбайливо ставитися до власності замовника, якщо ця власність перебуває під контролем організації або в її користуванні. Організація повинна забезпечувати ідентифікацію, перевірку, захист та охорону власності замовника, яку він надав для безпосереднього використання або комплек­тування продукції. Якщо будь-яка власність замовника втрачена, пошкоджена або внаслідок інших при­чин визнана непридатною для використання, про це слід повідомити замовника і скласти протокол.

Примітка. Власність замовника може містити інтелектуальну власність.

7.5.4 Збереження продукції

Керівництво повинне визначити та впровадити такі процеси поводження з продукцією, в тому числі пакування, складування, консервацію і постачання, які унеможливлюють її пошкодження, псування, не­належне використання під час здійснення внутрішніх операцій чи постачання готової продукції. До визна­чення та впровадження результативних та ефективних процесів захисту закуплених матеріалів керівниц­тву слід залучати постачальників та партнерів.

Керівництво повинне враховувати потребу встановлення спеціальних вимог, виходячи з характеру продукції. Такі вимоги можуть бути пов'язані з програмними засобами, електронними носіями, небезпеч­ними матеріалами, продукцією, для обслуговування, монтажу та експлуатації якої потрібні спеціально підго­товлені фахівці, а також з унікальними чи незамінними продукцією чи матеріалами.

Керівництво повинне визначити ресурси, необхідні для супроводження тієї чи іншої продукції протя­гом усього життєвого циклу для унеможливлення її пошкодження, псування чи неналежного з нею повод­ження. Організація повинна інформувати залучені зацікавлені сторони про ресурси та методи, необхідні для того, щоб передбачене використання продукції тривало протягом усього її життєвого циклу.

ДСТУ ISO 9001-2001 Системи управління якістю. Вимоги