Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya (2) (восстановлен).doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
688.64 Кб
Скачать

63. Визволення України від німецьких загарбників. Вклад України в розгром гітлерівської Німеччини.

ФашистівНа поч 1943 року радянські війська почали вигнання загарбників з території України, а після перемоги у битві під Курськом - перейшли у наступ, який закінч23 серпня 1943 р. визволХаркова. Так почався визвольний період бойових дій на територУкр. З кінц літа 43 р. розгорнул стратег операц по звільненню Лівобер Укр, Донбасу і форсуванню Дніпра. ворожі війська тре було вигн. за лінію Смоленськ – ріка Сож – середня та нижня течія Дніпра. З цією метою війська Центр фронту націлювал на Ніжин і Київ, Воронезького – на Ромни – Прилуки – Київ, Степового – в полтавськ-кременчуц напрямку, Пд-Зх – на Павлоград і Запоріжжя, Південного – на Мелітополь. Завдання по розгрому ворога на Лівобереж, захопленню та розширенню плацдармів оперативного і стратегічного характеру вирішувались Червоною армією в процесі кількох наступальних операцій – Чернігівсько-Прип’ятської, Донбаської, Ізюм-Барвенківської та інших. Провед наступальні операції, проведені силами п’яти фронтів, результатом наступу яких стало майже повне звільнення Лівобережної України, захоплення плацдармів на Правобережжі, просування на зах і півд-зах напрямках. 6 листопада 1943 р. був звільнений Київ.

З кінця грудня 1943 р. розпочався другий етап визволено Правобережну та Західну Україну, Крим. У цей період на українських землях пройшли одні з найбільших за масштабом наступальних операцій – Нікопольсько-Криворізька, Корсунь-Шевченківська, Одеська, Кримська, Львівсько-Сандомирська, Ясько-Кишинівська, Третій етап у звільненні України

У 1941-1944 рр. Тут на сх зосередж ударні формування агресорів: у кінці 1943 р. вони налічували 40% піхотних і 72% танкових сил Німеччини та її союзників. У бойових діях на території України ворог зазнав відчутних втрат у живій силі й техніці. Були розбиті 4-а та 6-а танкові німецькі армії, 3-я і 4-а румунські, У цей період німі війська та їхні союзники втратили 1 млн. особового складу, 20 тис. гармат і мінометів, 4200 танків Лише в 1943 р. на Чорному морі було потоплено 123 ворожі транспорти сумарною місткістю 185 тис. тонн і 244 бойових кораблі.

За роки війни Збройні Сили Радянського Союзу здійснили більше 50 операцій груп фронтів,

64. Україна в системі міжнародних відносин після іі-ої світової війни.

повернення України на міжнародну арену мало обмежений характер. Пропозиції встановити консульські відносини УРСР з іншими державами Європи, Азії та Америки були відхилені Сталіним.

У 1944 р. було відновл Наркомат закордон справ Укр. У 45р. делегац Укр взяла участь у міжнарод конференції і підпис декларац про заснування Організації Об'єднаних Націй Першим віце-головою підготовчої комісії було обрано тодішнього наркома закордонних справ УРСР Д. Мануїльського. У 1948—1949 pp. Україну обирають непостійним членом Ради Безпеки ООН. Підпис України, як і інших дер-жав-переможниць у Другій св війні, стоїть під мирними договорами з Італ, Румун, Угорщта Фінлянд. 1948 р. вона підписала міжнародну конвенцію про режим судноплавства Дунаєм. У перші повоєнні роки УРСР була представл в 20 міжнародн організац і уклала 65 міждержавних угод. 1947 p., в Києві відкрилося перше представництво іноземної держави — Консульство Польської Народної Республіки, згодом — дипломатичні представництва інших країн Східної Європи. Вся дипломатична діяльність УРСР здійснювалась в жорстких рамках міжнародн політики СРСР під наглядом відповідних загальносоюзн структур. Однак це означало певні поступки тоталітарного режиму перед реаліями життя.

Україна брала активну участь у розвитку економічних зв'язків СРСР із зарубіжними країнами, передусім з державами створеної 1949 р. Ради Економічної Взаємодопомоги (РЕВ), куди входили країни Східної Європи та Азії, що стали на шлях соціалізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]